Luleå HF

115716 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2071807

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Maktfaktorn (snodd från Hockeysnack på FB)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
KulaShaker: Hmm, kanske mer illustrativt att lägga resultat i samma format som du redovisade?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
He he, det var en kul figur☺

Lite besynnerligt urval dock.

Luleå ser ut att fira vilket tyder på att det handlar om vårt inofficiella SM-tecken i våras, men då ska vi ju ha två SM-Glud? Så det stämmer ju inte?

Det måste alltså syfta till 1996, då vi vann, men det stämmer inte heller eftersom övriga redovisade klubbar får räkna glud ända till säsongen 2019?

Vidare finner man att uppräkningen ger t ex Djurgårn så många glud att även mästerskapet 1926 - då det handlade om en kvartersserie i huvudstaden - ska räknas in och då blir det lite knepigt att inte storheter som IK Göta, Hammarby, AIK, Södertälje m fl lag med många SM lyfts fram?

OK, det var en kulig figur, fast med så många knepiga val för urval att den inte kan tas för fakta utan som underhållning.

Personligen räknar jag bara tiden med Elitserien SHL som någorlunda vettig representerande svensk elithockey. Tiden innan dess är ju historiskt intressant men bara så, eftersom "svensk hockey" länge bara handlade om Stockholmslag, typ Atlas Copco, med så småningom enstaka tillägg för lag inom tågreseavstånd. Följden blev att lag och landsändar långt från Stockholm inte kom i fråga. Lag från norra Norrland fick i praktiken inte ens chans att kvala upp och skulle de fått göra det hade de naturligtvis inte haft råd med resor långt ned till sydbotten varannan match. Hade det inte varit så skulle antagligen Kiruna AIF legat högt, kanske toppat en tabell över SM-glud.

Så sportsligt rättvisa jämförelser möjliggjorde först 5 oktober 1975 då Elitserien startade. Från och med då kan man se på sportsliga prestationer för svensk elithockey.

T ex kan man se på antal Glud och liknande, men även där var ju figuren knepig med anledning av urvalet. Man kanske kan kolla in andra prestationer. Som hur många gånger har lag i Elitserien SHL tvingats kvalspela för att överhuvudtaget kunna hålla sig kvar i högsta serien. En intressant markör för hur duktiga olika klubbar varit. OK, lag som Oskars har bara hamnat där en enda gång, och Coronaslapp då, men å andra sidan har de bara lirat i högsta serien en enda gång vilket man få ha i åtanke.

Så, för att tillfredsställa intreset för prestationer i landets högsta hockeyserie sedan sådan kunnat räknas - från och med starten av Elitserien - ger jag dig en annan figur: bottenplacering som inneburit direktnedflyttning/kval för att hålla sig kvar (röda staplar nedan). En fin markör för kvalitet☺

Det är klart att det kan vara svårt att överblicka alla säsongerna. Så låt oss titta på ett urval i stället. Jag tar helt random 16 säsonger av elitserien för att kolla in vilket lag som gjorde mest fiasko under den tiden (gröna staplar nedan).

Mycket intressant! Petar du in dessa på Hockeysnacks FB?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Fick för mig att jag hade läst att Omark var KLAR för Luleå - men så var det ju inte? Hittade dock denna gamla länk.
Kommentera