Luleå HF

115829 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2254977

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
eltifoso: Ja, nog är det underligt. Jag tror att ingenstans i Europa drar Champions så lite åskådare som i schtan. Och det blir löjeväckande när man där rapporterar publiksiffror som uppenbarligen ligger långt under vad som är fallet.

Jag försökte förstå hur de kunde motivera denna tydliga diskrepans och förstod att det handlade om att de som åskådare inräknade biljettinkomster de hade trots att de som redan betalt inte dök upp för att se matchen. I vissa fall kunde det gälla supportrar som betalt säsongkort som gällde för matchen men det verkade i första hand omfatta sponsorer som betalt för att se matcher men inte dök upp. Och de sponsorer som Apan har är ju till stor omfattning kommunen själv ofta via kommunalägda bolag. Och brukar därför tala om "de tomma stolarna" som Apans dominerade hemmapublik.

Visst. Apans vikande publikintresse är ju generellt även om det speciellt gäller Champions. Och man kan undra varför. Har de tröttnat på hockey? Eller har de inte råd? Eller är de den långa raden av år med framgångar som gjort att folk lokalt inte längre intresserar sig? Tycker de att klubbens nuvarande hockey är för tråkig?

Man kan förvisso jämföra med Warulfven som sedan den nya och stora arenan byggts drog enorm publik i många år, dels genom en väl utbyggd logistik med utmärkta transporter till och från match inom landskapet. Men så småningom vek publiksiffrorna även för Warulfven som om folk lite tröttnade och bara räknade med att Ulfven skulle vara bäst i landet år efter år för att inte vara misslyckade. Men så mycket som man tröttande i Schtan blev det ju inte alls för Ulfven.

Ja, kanske är det en kombination av allt det där. Klubben brukade ju traditionellt basunera ut att "publikintresset var större än någonsin" och "nya rekord slogs" i slutet av juli/ början av augusti när "arenan fylldes vid första isträningen" men det blev ju löjeväckande när det visades att man drog färre och färre åskådare säsong efter säsong.

Lite besynnerligt är det när man jämför med Luleå bara drygt tio mil norrut där det ser annorlunda ut för där drar man mer och mer folk för såväl herr- com damhockey.

Inte helt enkelt att förklara denna skillnad. Jag gissar att det beror på att det i Apan tyvärr fanns en ganska osund bas, en sektmentalitet, som stötte bort snarare än drog till. Nu har ju många som var ledande och företrädare för detta försvunnit men känslan man spred kanske lever kvar.

Det här skriver jag inte som en sorts kampanj för att "hata Apan" utan verkligen som ett seriöst försök att förstå hur det kommer sig att det lokala intresset är så oväntat lågt sedan länge.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Och så noterar vi att Folkan bytt GD och det får konsekvenser.
• Idag tog Folkan tillbaka det dåliga beslutet att sluta testa fullvaccinerade med symptom.
• 13.20 presskonferens på regeringen.se där väntas införa coronapass för tillställningar med >100 personer.
• Och man kan förutse att om utbrottet barkar iväg med den fjärde vågen (det GÖR det närmaste veckorna, tro inget annat) så kommer mer korrekta råd om munskydd och luftburen smitta upp.

För hockeypublik innebär det alltså att vi på läktarna kommer att slippa riskera sitta bredvid ovaccinerade. Skönt det. Och skönt att regeringen plockade bort föregående GD och tillsatte en mer klok person.
Kommentera