Luleå HF

115716 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2255027

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage: Förstår inte. Om ni nu är så Pfizer-skyddade. Vad fan är problemet med att folk är lite snuviga bredvid?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Costanza: Jodå, har Pfizer x 2. Som nyvaccinerad har man ett skydd mot smitta som ligger runt 90%. Med tiden faller detta skydd och det gäller speciellt mot deltavarianten som nu dominerar fullständigt. Efter bortåt 4 månader har skyddet sjunkit till kanske 50%.

När det gäller skydd mot egen svår sjukdom och död håller det längre, även om även det sjunker.

Om man då går på hockey och "folk är lite snuviga bredvid" är det en uppenbar risk att man smittas när vederbörande sprayar ut sin utandningsluft mot det område där man själv ska andas in. Och om det skriks eller sjungs ökar den risken rejält; fler virus utsöndras och de färdas längre sträckor.

SKULLE man bli smittad av "folk, som är lite snuviga bredvid" är inkubationstiden för deltavarianten C.a 2-7 dagar men kan undantagsvis vara längre. Och man är då som mest smittfarliga de två dagarna innan man själv insjuknar.

Det vill alltså säga att man kan vara helt friska, men smitta andra 1-14 dagar efter det att man suttit ett par timmar med "folk, som är lite snuviga bredvid".

Och hur ska man då leva under dessa två veckor? Isolera sig helt för att inte i sin tur riskera att sprida smitta till t.ex. äldre släktingar eller yngre med försämrad motståndskraft efter transplantation, cancerbehandling och annat?

Jag tycker att det är rimligare att OM man väljer att leva mer normalt bör man då slippa utsättas för risk för infektion, med anledning av att andra valt att skita i de rekommendationer som gäller för icke vaccinera dvs undvika nära kontakter med andra människor.

Samtidigt är det alltså inte uteslutet att en som är vaccinerad insjuknar i en genombrottsinfektion och därefter smittar vidare till andra. Men den risken uppskattas nu till kanske en tiondel av den risk en ovaccinerad utgör och den är lättare för gemene man att acceptera: alternativet är ju en komplett lock-down.

Så oberoende av om man är vaccinerad, använder skydd eller delvis isolerar sig når man aldrig 100% skydd. Det uppstår först när smittan och smittspridningen är borta.

För originalvarianten av detta virus räknade man med att ett land skulle uppnå en sådan flockimmunitet när 60-70% vaccinerats, men för den nu dominerande och betydligt mer smittsamma deltavarianten räcker det inte.

Och det innebär att landet måste komma upp till antingen ännu högre vaccinationstäckning alternativt att tillräckligt många behöver ha haft infektionen för att på så vis skaffa sig en relativ immunitet.

Som läget varit sedan i somras framstår åldersgruppen 20-40 år att ha särdeles hög tröskel för att vaccinera sig. Jag tror att för de flesta handlar det om bekvämlighet - Varför ska jag vaccinera mig? Jag är inte rädd för lite covid? Det försvinner nog snart för gott? Ids inte hålla på med sådan skit att boka tider, söka upp mottagningar för vaccination och sådant, jag har viktigare för mig.

Min bedömning är att, av de som erbjudits vaccination men fortfarande avstått är den dominerande delen - gissar på minst 80% - sådana som bara avstått eftersom de inte "orkat". Medan en liten del kanske är seriösa antivaxxare eller bara spruträdda.

Så med dagens beslut ökarvsäkert vaccinationstäckningen eftersom folk som vill gå på hockey, bio, konserter etc bedömer att nu blir det värre att avstå från sådant än släpa iväg sig till vaccination.

Visst. Någonstans mellan 5-10% kommer fortsatt att vägra, t ex som antivaxxare, och då väljer de samtidigt bort att gå på hockey. Och annat. Är i alla fall mer rimligt att den lilla grupp som inte vaccinerar sig hålls borta från oss andra. Än att vi andra ska hållas borta eftersom ett fåtal utan snack kräver att få vara lite snuviga bredvid.

När det gäller de flesta smittor är det förstås inget de flesta bryr sig i. Men för allmänfarliga sjukdomar har mänskligheten så snart den begripit tillräckligt använt karantän, pestflagga och så vidare. Med gott resultat.

Jag tycker att den lilla grupp som kräver respekt för att få vara antivaxxare är i sin fulla rätt att slippa vaccineras naturligtvis. Men då kan de glömma att få umgås med oss andra hur de vill.

För övrigt har jag uppfattningen att anivaxxare är okunniga på området till motsatsen bevisats; däremot att de inte sällan "köpt argument" vilka som helst från andra. Typ om man vaccineras blir man impotent. Eller får AIDS. Eller förvandlas till en apa.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Costanza: Är du en såndär antivaxare?
Kommentera