Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2550040

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Intressant kort sommarlyssning. 🥳
Är skrönorna nu vetenskapliga belagda?

sverigesradio.se/artikel/7343273

Undrar hur det ser ut i Norrbotten 🤔

Önskar alla oavsett hemmabok en mycket trevlig sommar, vi hörs till hösten!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Osj02: He he, spårar man västerbottningarna bakåt finner man väl att samtliga till slut är ättlingar till Skellefteåmannen Ur-Adam Marklund och hans revben ur-Eva Lundmark.

Jag tror vi i Norrbotten varit mer rörliga österut och västerut. Långt tillbaka betraktades ju Norrbotten samt norra Norge och norra Finland som en "allmänning" med diffusa gränser där vare sig Sverige, Finland, Norge eller Ryssland ägde makt utan det var en vildmark till vilken alla hade tillgång.

Enligt tidningen Svensk Jakt var inte samerna först i norr: "Samerna är inte Skandinaviens urfolk. De första samerna kom till Sverige omkring Kristi födelse och började först 1.000 år efter Kristus att hålla renar.
Innan samerna fanns det en egentlig urbefolkning i Skandinavien, som är en blandning av två jägarbefolkningar – en söder ifrån Tyskland, en från Nordnorge/Ryssland, en sydosteuropeisk bondebefolkning samt Yamnayakulturen från Ukraina. Jägarbefolkningen kom redan för 11.000 år sedan till Skandinavien."

Tidigare var ju människa jägare och sökte sig ständigt till nya jaktmarker. Men från och med att man började odla spannmål för att göra öl och bröd och andra grödor, blev man bofast överallt. Inlandsisen smälte sent över Sverige och först för 10,000 år sedan ungefär lämnade den norra Sverige och de som då vandrade in och befolkade vildmarken i norr var de sista jägarfolken i Europa - överallt annars var befolkningen bofast och odlande bönder.

Så därifrån härstammar vi i norr. Europas sista jägarfolk som strövade fritt över norra Norge, Sverige och Finland.

Har kört en sådan där genetisk karakteristik på mig själv och fick som resultat att Savage på farssidan har 86% norrbottniska samt 14% nordfinska gener; på morssidan 62% norrbottniska, 26% nordfinska och 12% nordnorska gener. Trots att namnet Savage kom in från Boston, Massachussetts som en följd av att sportbilar är farliga saker.

Och det är väl så i allmänhet. Norrbottens befolkning härstammar från Europas sista jägarfolk som strövade fritt omkring i norr.

Medan de något söderut satt instängda och isolerade i sina små byar, där de levde på barkbröd och Västerbottensost, och berättade alternativa fakta - så kallad hitte-på - för varandra; en lokal tradition som lever kvar hos Apan och Ap-Pravda Norrans bevakning av Apan.
Kommentera