Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2557924

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: ske(ten moral) har som första och enda shl klubb hämtat spelare från khl sen kriget mot Ukraina utbröt.
Ja där ser man vad köpiver kan ställa till med....
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
K-E: Ja, vad ska man säga?

Låt oss rekapitulera historiken avseende Apan vs. KHL.

Inför Apans årsmöte juni 2023 uttalade en grupp medlemmar följande åsikt:

”Vad vi nu dock ser, i ljuset av kriget i Ukraina, är att hockeyn inte
är befriad från sådana empatilösa aktörer som i princip bokstavligen är beredda att gå över lik för att maximera löneutbetalningar och främja den egna karriären. Detta är enligt oss inte
förenligt med vad Skellefteå AIK står och ska stå för. Dessa människor, må det vara spelare,
ledare eller materialförvaltare, kan därför aldrig tillåtas representera Skellefteå AIK.”

och deras förslag till motion offentliggjordes:

” Ingen som ingått i ett anställningsavtal med en hockeyklubb som deltar i KHL från och med den 24 februari 2022 , någonsin ska anställas eller representeras av Skellefteå AIK."

Men innan motionen lämnades in hade den omformulerats något till:

Ingen som från och med den 24 februari 2022 ingått ett anställningsavtal, eller förlängt ett befintligt sådant, med en rysk hockeyklubb, eller annan hockeyklubb som deltar i KHL, någonsin ska anställas av Skellefteå AIK eller på annat sätt representera Skellefteå AIK.

Skenbart kanske någon tänker att det var väl samma sak. Men läs noggrant: det är det inte.

Det första förslaget var att ingen som spelat Ryssland när Ryssland krigar i Ukraina skulle köpas till Apan.

När kriget inleddes lämnade också många nordamerikaner, svenskar m m KHL. Vissa tycks ha behövt köpa sig fria, t ex Wallmark som förklarade att hans förlust på några miljoner inte var något att gnälla om jämfört med vad som drabbade Ukraina.

Men några valde att spela kvar, däribland sex svenskar bland annat Oskar Lindberg.

Hur Apan agerade för att få motionärerna att modifiera sitt förslag har inte offentliggjorts, men årsmötet beslutade enligt i juni och i juli presenterade Apan att man köpt in Oskar Lindberg. Det hade man inte fått göra, om inte motionen modifierats.

Att det var lite känsligt framgår naturligtvis av presentationen av inköpte på Apans sida där man orerade vitt och brett om att Oskar minsann spelat i NHL men man ”glömde” att informera om att han därefter spelat i KHL inklusive under brinnande krig.

Och nu köper man alltså in amerikanen Agostino som spelat i KHL under hela kriget.

Här lyfter man att Agostino tecknade förlängning någon månad innan Ryssland överföll Ukraina. Och då menar man att det är ”OK”. Detta trots att många ickeryska spelare sett till att lämna KHL oberoende av om de hade tecknat avtal innan kriget inleddes eller inte.

Men Forssell förklarar på Apans hemsida att ” Vi vet att det funnits en önskan hos honom att hitta en ny klubb redan förra säsongen och bryta kontraktet” men det är ju bara snack. ”Funnits en önskan”? Allvarligt talat, det låter som mer ljug än sanning.

När Forssell blir tillfrågad för att förtydliga detta svarar han inte utan hänvisar till att det får Agostino svara på om han vill.

Det uppfattar man nog som att Forssell vill inte föra fram några lögner utan låter det bli Agostino som gör det, så kan han svära sig fri.


Naturligtvis är det känsligt att plocka in en spelare som lirat i KHL under 1,5 år trots att Ryssland under tiden krigat i Ukraina. Förra veckan kontaktade Agostinos agent MooDoo och erbjöd dem att köpa in Agostino. MooDoo tyckte inte att det var ett moraliskt val de kunde stå för och tackade nej.

Då kontaktade agenten i stället Apan, som direkt tackade ja.

Apan har ju tappat highsticking och har även Möller borta på obestämd tid och hade inte lyckats rekrytera mer än någon enstaka, så det är klart att de kände sig tvungna få ändra motionen till årsmötet så att de kunde plocka in Oskar Lindberg.

Och det blev inte så mycket snack om det så då tar vi chansen att plocka in Agostino också. Går det så går det.

Men hockey-Sverige tycks mena att det var ett alltför omoraliskt agerande att köpa.

I Aftonetrasan skriver abrahamsson ” Hela diskussionen om vad Agostino gjort och inte gjort riskerar att sluta med hårklyveri, ord mot ord och tuff bevisföring. Hur som helst går det inte att döma spelaren här, utan allt ansvar faller på Skellefteå. Enklaste sättet för en svensk klubb att kunna se sig själv i spegeln och sina supportrar i ögonen är att undvika att värva spelare från KHL. Punkt slut. … Klart att det inte finns någon uppsjö av lediga spelare som går in och förstärker SHL-lag, men det finns definitivt andra vägar att välja än att värva från KHL. Tänk att offra så mycket för att få så lite. Jag tycker det är beklämmande. … Modos styrelse följde sin moraliska kompass och valde bort den möjligheten. Det gjorde inte Skellefteå. Jag hade så mycket högre tankar om Skellefteå AIK. ”

Och i Sexpressen uttalar sig Sanny: ” Att Skellefteå och Forssell värvar Kenny Agostino och blir den första klubben som värvar en spelare som spelade i KHL i fjol förvånar mig. … Tar man inte en lite väl stor risk och smutsar man inte ner sitt fina anseende för att plocka in en 31 årig amerikan från KHL men en rätt knackig säsong bakom sig? … Huruvida Kenny Agostino gjort allt i sin makt för att ta sig ur sitt kontrakt i KHL kommer vi aldrig få veta och inte heller hur många miljoner det i så fall skulle ha kostat honom.
Men jag kan konstatera att Skellefteå sätter delar av sin trovärdighet på spel genom den här värvningen. ”


Och vad tycker vi andra om saken?

Ja vi vet ju att Apan tappat en j-a massa spelare och under silly season knappt lyckats köpa in några ersättare och de insåg förstås att det började lukta streckstrid och kval över den här säsongen.

Sålunda desperata har de valt att sänka den moraliska tröskeln genom att först ta in Oskar Lindberg och nu sänker man den ytterligare genom att ta in Agostino.

Vad kommer härnäst? Kommer de att lösa målvaktsproblemet med att plocka in Adam Reideborn, som med stolthet spelade för ryska arméns lag i KHL medan bomberna föll över oskyldiga i Ukraina?”

TILLÄGG: På annan plats () skrivs det "den svenska ishockeyklubben Skellefteå AIK värvar och välkomnar en hockeyspelare från Putins propagandaliga KHL, som stannade kvar och tjänade blodspengar medan finnarna och balterna reste hem efter den fullskaliga invasionen. ...Sju svenska hockeyspelare hade inget problem med Putins krigsbrott, folkmord, etniska rensning, våldtäkter, tortyr, kidnappningar och illegala anfallskrig i Ukraina, utan stannade kvar. "

Kommentar:
Oskar Lindberg var en av de sju svenskar som stannade kvar. När det gäller Agostino trodde hans KHL-klubbs supportrar att han troligen skulle ge fan i att åka till Ryssland igen, när han tillbringade sommaren 2022 i USA. Men det hade han inget problem med.

Nog känns det som att det handlar om bland annat dessa två som motionen till Apans årsmöte syftar till med texten "Vad vi nu dock ser, i ljuset av kriget i Ukraina, är att hockeyn inte är befriad från sådana empatilösa aktörer som i princip bokstavligen är beredda att gå över lik för att maximera löneutbetalningar och främja den egna karriären."
Kommentera