Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2631084

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Realisten: Ja, det är en annan fråga. Men OK. I princip: ja. Men fråga är mångfacetterad. Jag förtydligar.

Jag tror definitivt inte och skulle aldrig drömma om att Luleå plötsligt förklarar att nu har vi köpt in Berguven och han ska stå hälften av matcherna i grundserien som han gjort många säsonger tidigare.

Jag tänker så här.

1. Luleås prio #1 är att kunna ge spaden till en Lassi på sin normala och bästa nivå. När Lassi gör det ser jag ingen vakt vi haft minst senaste tjugo åren, efter Myllys, som varit bättre.

Förra säsongen gick det tungt för Lassi men trots allt lyckades han lyfta sig till slutspelet och med hans spel kunde vi mycket väl ha tagit kvarten mot Plastlagen, som sedan vann SM.

I år har Lassi återigen haft svårt att orka med. Emellanåt har han briljerat, men han har inte orkat ta spade match efter match. Tänker att planen nu är att låta honom i lugn och ro vila sig ikapp med förhoppningen att han ska kunna ta spaden när det blir riktigt viktigt, senast till slutspelet.

2. Under tiden kör vi med Warden och både förra året och i år har det varit vår smala lycka att han varit så strålande bra. Han kan leverera mer eller mindre perfekta matcher - även om det märks att han har lite som han behöver och kommer att utveckla och bli ännu bättre. Men han är ung och det är tufft. När han har spaden match efter match är man som regel trygg och det fungerar. Men när det blir väldigt många och täta matcher märker man att han till slut kommer en eller några matcher då han inte riktigt orkar och det blir några enkla mål i baken.

Då behöver han kunna vila och låta någon annan ta spaden. En match, eller några matcher. Och för övrigt bör han - även när han går bra - emellanåt stå över för att vila så att han orkar fortsätta lika starkt.

Om vi nu antar att Lassi kan vara borta länge och vi behöver hitta en vakt som kan byta av Warden ibland, har vi i klubben junisvakter att använda, men det kommer att vara mindre säkert.

Det vore mer tryggt att kunna släppa in en "SHL-ready" avbytare. Och det kan Berguven definitivt fixa. Just nu är han den vakt som har störst erfarenhet av att ta spaden och fingera med utespelarna när de levererar Bulanhockey. Där kan han gå in och prestera på en bra och helt trygg nivå. Om utespelarna gör det som de ska kommer vi att kunna vinna många matcher med Berguven med spaden.

Vidare ska man absolut inte räkna bort Berguven från fler spadar än så. När han får förutsättningar att leverera bra vaktande och blir inspirerad kan han lyfta sitt spel och ge sig fan på att ingen puckjävel ska förbi honom. Vid 38 års ålder har han en väldig erfarenhet att stå på och kan komma att prestera som fram. Det KAN hända att han faktiskt gör ett minst lika bra och ofta bättre jobb än unge Warden. Och då skulle vi kunna hamna i det du frågar om att han och Warden delar på matcherna.

3. Men om det nu blir som vi alla hoppas: att Lassi blir OK och går in och spelar Lassihockey. Då är nog tanken den att Warden ska vara första back-up. Förutsatt förstås att inte Berguven under tiden levererat klart bättre än Warden.

Men i vilket fall. Det KAN hända att en av våra två ordinarie vakter - om vi gissar att det blir Lassi och Warden som var satsningen för denna säsong - blir skadad, eller sjuk.

Och då måste vi ha en tredje vakt som kan gå in och åtminstone finnas tillgänglig för att hoppa in om det skulle behövas. Att vi då har tillgång till Berguven är perfekt. Om laget inte fungerar spelar det mindre roll, men om vi går bra känns det tryggt att kunna vid behov lyfta in en vakt som kan Luleå Hockey.

Filip Gustafsson, Jesper Wallstedt och Anders Nilsson är inte tillgängliga men att kunna ta in Berguven är suveränt. Det tror jag att nästan alla förstår. Luleå hockey förstår det i alla fall.

Och av allt att döma kan Berguven vara på gång att låta karriären varvas ned snart. När nästa säsong drar igång är han 39 år. Berguven var vår första målvakt som kom fram genom Arvet från Myllys; det som givit oss en sådan fantastisk målvaktsutbildning och massor av fina vakter sedan dess. Berguven har vidare kommit hem då och då och varit perfekt som en av två vakter för säsongerna. Om han nu kommer till att avsluta karriären hemma i den vackraste av tröjor* känns mycket lyckligt.

*detta sagt utan att beakta att jag äger de flesta av Berguvens matchburna tröjor som kommit ut till försäljning;-)

Så var det med det. Förvånad över att du inte förstod det, vilket du inte tycks ha gjort.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Berguven har vidare kommit hem då och då och varit perfekt som en av två vakter för säsongerna. Om han nu kommer till att avsluta karriären hemma i den vackraste av tröjor* känns mycket lyckligt.

*detta sagt utan att beakta att jag äger de flesta av Berguvens matchburna tröjor som kommit ut till försäljning;-)

Så var det med det. Förvånad över att du inte förstod det, vilket du inte tycks ha gjort.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaha ja, så det var matchtröjor som var på tapeten. Nä, då var jag nog faktiskt inte riktigt med på noterna. Hur torftigt det nu än kan verka har jag inga sådana...
Kommentera