1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

478941 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1470249

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Sawchuk: Jag citerar dig:

"Det har allt med en tredje man att göra kära JFK. Nu ska jag förklara för dig.

En tredjemans uppgift i en sådan situation är att jobba hem och täcka upp bakom den backen som håller höjd och står upp på puckföraren. Detta innebär att backen kan hålla höjden ligga närmare i försvarsspelet och till och med kosta på sig att bli bortgjord då han vet att det säkras upp bakom honom om han går bom.

Detta är tredjemannens enskilt viktigaste och största uppgift i en spelvändning."

Jag är med så långt, men det är i min värld allvarligare än så med backspelet. Du beskriver de gånger då backen törs stå kvar på pucksidan eller rent av stöta framåt när man har täckning.

Många gånger så lämnar bägge backarna i princip hela mittzonen till motståndarforwards och det är fel oavsett om tredjemannen jobbat hem eller inte. Då blir hela mittzonen ledig för att motståndarna spelar upp pucken och ett normalt "enkelt" två mot två, blir rejält farligt då våra backar mer eller mindre tvingas backa in i vår målvakt (såsom vid 0-1 igår).

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K:

Nu närmar vi oss varandra lite 

Viktigt är att tredje man finns högt i slott då pucken är djupt i anfallszon.

Hamnar tredje man för djupt blir laget lång i spelvändningarna vilket ger scenariot du beskriver. Jag tror att orsaken att backarna ger upp mittzonen är ett resultat/symptom på detta. 

 

Det är alltså fel att lämna det här säkerhetsavståndet som gör att dom ofta backat ända ner i egen zon innan dom är inom brytavstånd men situationen uppkommer då hemjobbet från i första hand tredje man inte fungerar.

 

Man önskar att backarna vågade hålla höjden ändå för att sedan läsa lusen av sina forwards så fort dom kommer till båset men så har inte varit fallet.

Man vill inte att backen ska stöta framåt, däremot vill man att dom i en spelvändning först ska äga mitten ( Området i banans längd innanför tekningspunkterna ) på ett avstånd från motståndare med en klubblängd fram och en i sidan ( modos backar har väl tyvärr det tredubbla avståndet ) .Detta för att tvinga motståndaren på utsidan. Kan man säkert minska gapen och ta på kropp är detta ok förutsatt att man har tredje man hem.

_______________________________________________________________________

Skellefteå har jobbat fram en metod där både backen närmast PF samt tredje man sätter hög press på puckföraren och låter deras fjärde man plocka bort anfallande lags tredje man.

Med andra ord så jobbar dom hem en gubbe mer än sina motståndare hela tiden samtidigt som dom släpper markeringen på motståndarens sista back upp. Detta gör dom otroligt jobbiga att möta ända tills man etablerat spelet i anfallszon och dom övergår till zonförsvar.

En briljant spelide som tyvärr kräver att man har spelare som är beredd att jobba ihjäl sig på hemvägen så därmed diskvalificeras Modo från att kopiera den.

Berka: Visst kan symptomen till viss del tillskrivas en svag backuppställning men 

då är det ju ännu viktigare att ha en stark tredjeman för att minska risken att ge bort mittzonen.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K: Du pratar om vart backarnas positionsspel börjar när vi tappar pucken.

Backarna kan ju inte följa upp i understöd in absurdum när vi äger puck. När vi hamnar med samtliga spelare för djupt,  i hörnet eller bakom mål så blir det för långt för backarna att att ge understöd om de mister pucken. 

Redan där har man försatt sig i en situation som ofta innebär att motståndarna kan bygga upp fart både genom egen zon och mittzon. Backarna har inget annat val än att backa och försöka styra ut sin motståndare tills tredjegubben hinner hem för att ge understöd i försvarsarbetet. Att försöka stöta är rent självmord.

Hinner inte tredjegubben emellan blir det dessutom både två och tre motståndare som kommer i fulll fart över hela banbredden. Backarna kan då absolut inte "stå upp" på någon blålinje.

Backarna spel blir ju helt beroende på vart forwards "väljer" att tappa puck.  Enligt mig försätter vi oss i situationen att tappa pucka på tok för djupt helt enkelt för att vi väljer att förlägga vårt spel där. nästan helt ofarligt och med för stor risk att tappa puck.

Våra backars benägenhet att sjunka för djupt är helt och hållet ett forwardsproblem, enligt mig.

Kommentera