1150x200-gf9VAUqk_0.jpg

MoDo Hockey

310594 inlägg · 3836 ämnen

MoDo - Skellefteälv AIK

1470318 · » Till forumet


Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Nybbe: oj ..skriv fel.!
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
NuMo:Känner igen det du där ,så spelar Timrå också !! igen och igen och igen.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K:

Är spelaren säker så är det helt ok att kliva på. Dessa situationer sker ju ofta vid/strax innanför offensiv blå då motståndaren i fickan fipplar med pucken AKA Kronwalled.

Hinner motståndaren få kontroll och lyfta blicken bör man dock inte gå fram eftersom man då lätt blir överspelad. 

PK Subban är en av få som bemästrar att kliva framåt på en PF i mittzon med full kontroll, han gör det otroligt snabbt och med rumpan först, finns fina klipp på You Tube. Det är dock en av dom svåraste tekniska momenten att bemästra inom hockeyn. 

New Jersey hade ju en egen metod under 80-90 talet då tredjeman satte hög press tidigt på PF och en galen Scott Stevens kom i  full fart från blind side. En metod som då var helt ok men som nu skulle ge väldigt långa avstängningar.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Sawchuk: Dock så tycker jag verkligen att en back ska kunna "stöta framåt". Ligger backen tillräckligt nära sin forward och har en tredjeman beredd att ta backens plats, så är det oerhört effektivt att backen kliver fram ett steg och stoppar sin kille. Man behöver inte vara Kronwall för att det ska vara väldigt effektivt. Det förutsätter som sagt att man har en forward som är beredd att ta platsen och att backen är "100" på att man kan stoppa spelaren (eller pucken).
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K:

Nu närmar vi oss varandra lite 

Viktigt är att tredje man finns högt i slott då pucken är djupt i anfallszon.

Hamnar tredje man för djupt blir laget lång i spelvändningarna vilket ger scenariot du beskriver. Jag tror att orsaken att backarna ger upp mittzonen är ett resultat/symptom på detta. 

 

Det är alltså fel att lämna det här säkerhetsavståndet som gör att dom ofta backat ända ner i egen zon innan dom är inom brytavstånd men situationen uppkommer då hemjobbet från i första hand tredje man inte fungerar.

 

Man önskar att backarna vågade hålla höjden ändå för att sedan läsa lusen av sina forwards så fort dom kommer till båset men så har inte varit fallet.

Man vill inte att backen ska stöta framåt, däremot vill man att dom i en spelvändning först ska äga mitten ( Området i banans längd innanför tekningspunkterna ) på ett avstånd från motståndare med en klubblängd fram och en i sidan ( modos backar har väl tyvärr det tredubbla avståndet ) .Detta för att tvinga motståndaren på utsidan. Kan man säkert minska gapen och ta på kropp är detta ok förutsatt att man har tredje man hem.

_______________________________________________________________________

Skellefteå har jobbat fram en metod där både backen närmast PF samt tredje man sätter hög press på puckföraren och låter deras fjärde man plocka bort anfallande lags tredje man.

Med andra ord så jobbar dom hem en gubbe mer än sina motståndare hela tiden samtidigt som dom släpper markeringen på motståndarens sista back upp. Detta gör dom otroligt jobbiga att möta ända tills man etablerat spelet i anfallszon och dom övergår till zonförsvar.

En briljant spelide som tyvärr kräver att man har spelare som är beredd att jobba ihjäl sig på hemvägen så därmed diskvalificeras Modo från att kopiera den.

Berka: Visst kan symptomen till viss del tillskrivas en svag backuppställning men 

då är det ju ännu viktigare att ha en stark tredjeman för att minska risken att ge bort mittzonen.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

NuMo: jag måste nog hålla med J F K, dock finns det 2 scenarion, ett där alla 3 forwards hamnar för djupt i anfallzon och tappar puck, då tvingas backarna direkt släppa blå som du eller nån här skrev, men det finns ju även de scenariot som jfk påpekar och det är faktiskt ett problem modo haft ofta senare år, att hur vi än possitionerat oss i anfallzonen så har ibland backarna ändå backat ut i mittzon och släppt blå, ta timander förra säsongen, jag törs nog påstå att han inte stod upp på anfallsblå mer än 10 ggr på hela säsongen, nästan alla puckar gled ur zon och man fick börja om alt. få en spelvändning mot sig!

Jag tycker helt enkelt att vi har en för svag backlinje och har haft de senaste säsongerna. timander, AE, tolle,westin,hasseJ,cock,suhonen, det är ju inte direkt några skriskoåkare så när motståndarna fått några meter på egen blå/mittzon ja då har vi sett ut som rundningsmärken.

Sen har det ju inte blivit bättre av att man knappt kan spela fysiskt längre utan att bli avstängd, då vi har och haft backar som just haft sina specialiter på just detta!

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

NuMo, om du läser det jag skriver så slipper jag upprepa mig hela tiden.

Detta är inte ett nytt problem. Modos backar har gjort på samma sätt i tio år tid eller mer, OAVSETT hur forwards agerat. Jag håller absolut med om att man MÅSTE hålla höjd med tredjeforwarden så att man inte får "odd man rushes mot sig", men även om vi så skulle ha fem gubbar hem så går backarna för djupt.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K: Du pratar om vart backarnas positionsspel börjar när vi tappar pucken.

Backarna kan ju inte följa upp i understöd in absurdum när vi äger puck. När vi hamnar med samtliga spelare för djupt,  i hörnet eller bakom mål så blir det för långt för backarna att att ge understöd om de mister pucken. 

Redan där har man försatt sig i en situation som ofta innebär att motståndarna kan bygga upp fart både genom egen zon och mittzon. Backarna har inget annat val än att backa och försöka styra ut sin motståndare tills tredjegubben hinner hem för att ge understöd i försvarsarbetet. Att försöka stöta är rent självmord.

Hinner inte tredjegubben emellan blir det dessutom både två och tre motståndare som kommer i fulll fart över hela banbredden. Backarna kan då absolut inte "stå upp" på någon blålinje.

Backarna spel blir ju helt beroende på vart forwards "väljer" att tappa puck.  Enligt mig försätter vi oss i situationen att tappa pucka på tok för djupt helt enkelt för att vi väljer att förlägga vårt spel där. nästan helt ofarligt och med för stor risk att tappa puck.

Våra backars benägenhet att sjunka för djupt är helt och hållet ett forwardsproblem, enligt mig.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Sawchuk: Jag citerar dig:

"Det har allt med en tredje man att göra kära JFK. Nu ska jag förklara för dig.

En tredjemans uppgift i en sådan situation är att jobba hem och täcka upp bakom den backen som håller höjd och står upp på puckföraren. Detta innebär att backen kan hålla höjden ligga närmare i försvarsspelet och till och med kosta på sig att bli bortgjord då han vet att det säkras upp bakom honom om han går bom.

Detta är tredjemannens enskilt viktigaste och största uppgift i en spelvändning."

Jag är med så långt, men det är i min värld allvarligare än så med backspelet. Du beskriver de gånger då backen törs stå kvar på pucksidan eller rent av stöta framåt när man har täckning.

Många gånger så lämnar bägge backarna i princip hela mittzonen till motståndarforwards och det är fel oavsett om tredjemannen jobbat hem eller inte. Då blir hela mittzonen ledig för att motståndarna spelar upp pucken och ett normalt "enkelt" två mot två, blir rejält farligt då våra backar mer eller mindre tvingas backa in i vår målvakt (såsom vid 0-1 igår).

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Sawchuk: Jag vet mycket väl vad uppgiften med en tredjeman är, men du förstod uppenbarligen inte mig. Jag tycker att modos backar agerat på samma sätt oavsett som tredjegubben varit med hem eller inte. Under Lückner så höll sig tredjemannen mer defensiv, men trots det så tordes inte backarna stå upp på blålinjerna. Det är alltså ett fundamentalt fel i modos backspel rent generellt.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

NuMo:

Japp, så är det. Jag är emellertid övertygad om att problemet är större än så. Min känsla är att detta är ett resultat av att spelarna egentligen inte vet hur de ska agera, snarare än en medveten spelidé. I uppspelsfasen är det egentligen bara förstakedjan som tycks ha någon strategi och det tror jag snarare är ett resultat av att Sundström och Skröder har spelat ihop så länge.

En sak jag har funderat mycket över, är varför svagaste länken alltid tycks bli så mycket svagare i MoDo. Det känns som att andra lag oftare kan stoppa in tredjemålvkaten utan att det per automatik innebär att matchen är avgjord efter 10 minuter

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Bad_Brett:

Helt klart är i alla fall att våra backar tvingas sjunka så länge man inte har en backup i form av en forward - en tredjegubbe. Annars blir de bara koner, lätta att passera.

Vi hade problemet tydligt i början av säsongen då de nästan drog in rumporna rakt i famnen på vår målvakt och vi har det nu igen.

Min tanke är att det t.ex. beror på att vi för ofta hamnar med tre anfallare för djupt i anfallszon vilket skapar ett glapp där kontringar uppstår när vi tappar eller slår bort pucken. 

Vi har helt tappat det raka spelet som vi strävade mot och kanske uppnådde i våra bästa stunder av säsongen. Nu hamnar vi ständigt i hörnen eller bakom mål när våra puckkåtaste spelare inte inser värdet att ta tidiga rejäla avslut.

+3
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Bad_Brett:

Han har ju uppenbarligen inte lärt sig vilka uppgifter tredjeman har i varje fall.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie:Jaså bara nio? ;-)
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Sawchuk:

Jag vill dock minnas att J F K själv har varit ganska framgångsrik som ungdomtränare, så helt obildad är han knappast.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Sawchuk:

J F K:

Det har allt med en tredje man att göra kära JFK. Nu ska jag förklara för dig.

En tredjemans uppgift i en sådan situation är att jobba hem och täcka upp bakom den backen som håller höjd och står upp på puckföraren. Detta innebär att backen kan hålla höjden och ligga närmare i försvarsspelet och till och med kosta på sig att bli bortgjord då han vet att det säkras upp bakom honom om han går bom.

Detta är tredjemannens enskilt viktigaste och största uppgift i en spelvändning.

Det är då tredjeman är dålig på att göra detta som backarna blir ängsliga och tar för stort säkerhetsavstånd. Helt enkelt för att det inte finns någon säkerhet om dom blir bortgjorda högt upp i banan. 

Ska bli kul och se vart den här diskussionen tar vägen då jag jobbar med att utbilda spelare och ledare i dessa grunder dagligen.

+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K:

Det har allt med en tredje man att göra kära JFK. Nu ska jag förklara för dig.

En tredjemans uppgift i en sådan situation är att jobba hem och täcka upp bakom den backen som håller höjd och står upp på puckföraren. Detta innebär att backen kan hålla höjden ligga närmare i försvarsspelet och till och med kosta på sig att bli bortgjord då han vet att det säkras upp bakom honom om han går bom.

Detta är tredjemannens enskilt viktigaste och största uppgift i en spelvändning.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

J F K: Tar vi exempelvis Skellefteås första mål igår så var bägge backarna långt hemmåt, så de kunde inte stanna på blå för då hade de blivit stillastående och rundade. Nu kunde Antos åka in ganska nära och skjuta. Hade inte backarna tagit så mycket djup så de hade varit närmare Skellefteås forwards vid blålinjen så hade de kunnat tvinga Antos att skjuta tidigare så att Anton både fått lättare att rädda, men att han också hunnit positionera sig på returen.

Det har alltså inte ett skit med tredjegubben att göra, för att det är ett fundamentalt fel i modos backspel sedan massor av år. Det gör också att vi har svårt att bita oss kvar länge i anfallszonen för att det är så lätt för motståndarna att spela sig ut ur zon.

Visst hade en tredjegubbe med större ansvarstagande också varit bra, men det har man haft andra år utan någon som helst skillnad i backspelet. Lückners tid var tredjegubben bättre med hem, men denne hamnade då ofta i knä på backarna så motståndarna kunde ändå spela sig igenom mittzonen väldigt enkelt.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Sawchuk: Problemet är inte tredjeforwarden enligt mig, utan att backarna tar sådant oerhört djup. Det går alltid för motståndarna att spela upp pucken på sina ytterforwards för våra backar har åkt hem för långt. Där kan motståndarna ta emot pucken i lun och ro för att kunna gå över blå utan att någon back törs stå upp (samma sak där för de har sjunkit så långt att de är för långt ifrån sin motståndare.)

Detta djävla fel har funnits sedan Pär Bäckmans tid, men vissa år har vi trots den taktiska missen tack vare ett bra förvarsspel i egen zon klarar oss bra. Guldåret 2007 var absolut inget undantag, men då släppte vi in dem lätt i zon för att sedan hålla dem långt ifrån målet.

Vilket mål var skinners igår? Första missade Pöck. Andra lite tveksamt, men en blev över mycket för att vi var i boxplay. Tredje är ju bara Antons och fjärde var Anderssons fel.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Åke Westerlind: Byta tränare nu är meningslöst!
Jag kan inte påstå att Uffe lyckats speciellt bra men på nått sätt gillar jag hans ledarstil som oftast, temperament osv.

Tycker man kanske kunde hitta en ass- tränare som är mer specialicerad på det som varit uffes svagheter, PP och BP.

Sen skulle jag vilja ha en boork- typ, han vågade bänka spelare om dom inte levererade oavsett nummer på ryggen, han, han kunde omplacera och ändra i kedjorna när man kört fast. Jag tycker Uffe varit lite för passiv med detta, Axelsson, ritto, Svensson har kört in i en betongvägg sen omgång 35, även första linan har gått trögt ibland.
#vågabrytatrenden
+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Wayne Gresky:Du har rätt hela vägen!

Jag tycker dessutom det är otroligt hur Uffe S. cochar laget,varför bytte han inte ut mål-Anton? varför bänkade han inte Skinner?

Förra matchen satte han forsberg mellan Skröder och Sundström.

Sticker ut hakan och säger:in med Markus N. och Peter F i båset, då djävlar ska ni få se på gnistor.

Allting måste prövas nu i de  sista matcherna.

Tabellen ljuger inte.Misslyckade värvninga,inkl tränare är den nakna sanningen,tyvärr!

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Wayne Gresky:

En av Skellefteås stora styrkor är att dom har en tredjeman som jobbar hem extremt hårt. Detta gör att backarna vågar hålla höjden sätta press på motståndaren högre upp i banan.

Ofta låter skellefteå tredje man sätta press på puckföraren tillsammans med närmaste back medan fjärde man hem tar motståndarens tredje man upp. Därför blir Skellefteå så otroligt jobbiga att möta.

Önskar man sett samma arbetsmoral i spelet utan puck från Modos sida.

+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
bisterfinnen: Ja men det beror ju även på modobackarnas tendens att hela tiden sjunka väldigt djupt så att motståndarna får ta avslut vilket ger vassa returer. Motståndarlagen står ju oftast upp i mittzon eller vid egen blålinje vilket tvingar fram dessa solokörningar och svängar mot sargen. Ett annat problem är att vår tredjegubbe ofta är väldigt högt upp i banan även då motståndarna har pucken, vilket innebär att motståndarna kan kontra med hög fart.  
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Wayne Gresky:

Skellefteå kom med fart genom slottet. MoDo vände utåt direkt innanför blå eller nere i sarghörnen.

Jag tycker att det har sett likadant ut i princip hela året. Väldigt sällan passar sig MoDo fram i banan utan det är solokörningar som gäller. Långsamt och lättläst.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Wayne Gresky:

Tar vi minst 9 poäng av dom kvarvarande 15 går vi till slutspel tror jag.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Monno: Går Timrå i konkurs så upphör föreningen att existera på samma sätt som VIK Hockey, Hammarby Hockey och Örebro IK gjort tidigare. Supportrarna får då välja att börja hålla på en annan förening (ett nytt Timrålag i lägstadivisionen, Sundsvall Hockey, MoDo t ex) eller lägga ned sitt hockeyintresse.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Sawchuk: Byström är väl tyvärr fortfarande skadad? Skinner är tyvärr en värvning i klass med Tuzzolino och Morrison.

En spelare jag däremot fortfarande gillar är Kalus. Fortfarande har han inte inne på ett baklängesmål. Hårt jobb i varje byte. Tacklar och vinner puck utan att gå bort sig.

En annan sak som var ganska uppenbar igår var spelet framför mål. Skellefteå hade oftast 3 mot 2-lägen framför mål både i egen och i anfallszon. Det är svårt att vinna duellerna då. Skellefteå fick gröta in enkla mål från nära håll medan vi satte våra mål på distansskott eller styrningar. Det känns mer som en taktikfråga än om individuella misstag. Iaf i det långa loppet. 

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Nybbe: Varför skulle vi hamna i division 1?

(jo det är där ni kommer va nästa år när ni konkat, om inte div 2)
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Nybbe:

Skinner måste först och främst bort ur laguppställningen, våra juniorbackar är mycket bättre skolade och sköter sig bättre än honom alla dagar i veckan. Skit i att dom inte gör poäng, dom kostar i varje fall inte poäng.

Hur man ska göra med kedjorna vet jag inte, det viktiga är att man gör någonting.

Ta ett ordentligt samtal med Ritola angående hur var och när man SKALL släppa pucken.

Små tävlingar kan hjälpa under korta perioder. Låt alla lägga en tusenlapp eller liknande, killen med bäst plus minus på dom fem sista matcherna tar hem potten och äran.

Finns massor att göra mer än att stå med armarna i kors och hoppas på det bästa.

+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie: Tänk vilka derbyn det kanske kommer att bli nästa år , det kommer att gynna hockeyn i västernorrland ,  som många experter säger ( jag är ingen expert), för Modo och Timrå behöver varann , båda lagen bör då vara i samma serie.... eller hur .
+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie: Prio ett var ju hela tiden en bra back till, som Marcus sa. Tyvärr fanns inga backar, om man nu inte har Växjös kassakista. Köpa en back som Pillar för 1,3 mille för drygt tio matcher är någonting man har råd med om man vill vara med nästa år. Det är så lätt att gnälla på att man inte prioriterat backsidan, men det fanns inga spelare på marknaden. Hur svårt ska det vara att förstå? (Modo bjöd på Heikkinen, men Växjö dubblade hans lön. Fynd? Många förstod att han skulle vara grymt bra, men Växjö hade klart mest pengar.)
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Hahl Bundy:

Oroa dig inte gör oss, vi klara oss alltid!

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie: Låter bra, men jag blir lite brydd om ni håller på oss när ni själva kanske befinner er där.
Men kör bara....vi behöver allt stöd vi kan få.
+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Hahl Bundy:

Klart vi håller på er, även i KS! :)

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie: Man är väl inte Timråit för inte?
Jag antar att ni håller på oss när vi möter Dif? Kanske vi borde lägga oss?
+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Hahl Bundy:

Tur och tur, 5 matcher, 5 förluster. Ja jag vet inte, men ni kanske är lite masokistiska där neröver?

+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie: Vad bra. Att det där var matchavgörande finns inte då ni fick mängder med chanser att reparera men men.....

Förresten är inte ni oxå spända om det blir ni o vi i KS?
Men sån tur har vi väl aldrig?

Redigerad kommentar

+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Hahl Bundy:

Tycker det är jättebra att du kommer in här och informerar oss om vi mot förmodan missat.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
bj21: Ja pga av att ni är impotenta. Ni hade chanser men men ni har er själva att skylla.
+2
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Jag kanske bara är blåögd, och såg matchen live, men skulle inte Eriksson ha haft en två för yxhugget på Danielsson efter hans interferens? Även om domarna jobbade friskt med att kompensera den missen i efterhand så blev ju det bp matchavgörande.

+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Berka:

Jodå, i år har nog ledningen tänkt så, men det har tyvärr inte slagit väl ut.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
yngwie: haha ja men va fan, inte en käft som fattar att de viktigaste i ett lag är målvakten, sen backar och sist forwards, nu har ju modoledningen år på år gjort precis tvärtom :)
+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Poffa:Det blir kanon, om han är det om två år. Nu ( när det räknas )håller han uppenbarligen inte elitserieklass överhuvudtaget, trist.
+1
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Poffa:

Nog är det väl själva fan att man inte ska få va glad en enda vår!

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK

Ni som sågar Sockan strax under ankeln (hihi), på fjärde målet tar skottet på en Modoback och styr in? Såg så ut rakt bakifrån men 60 meters avstånd ger en inte bästa överblicken.

För övrigt tror jag Sockan är en given förstemålis om två år.

Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
NuMo: Skit oxå jag som hade hoppats på det. Ja ja ni får kämpa med katterna då.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Hahl Bundy: Jo, men de blir inte mellan Modo och Timrå längre.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
NuMo: Tro hur det är med Dicken då?
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
NuMo: Huvudsaken att det blir derbyn.
Kommentera

Sv: MoDo - Skellefteälv AIK
Per HApps: Som det är nu så verkar ju båda lagen kunna ramla ur elitserien. Då blir det skojjiga derbyn i framtiden.
Kommentera

1470318 · »