1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481250 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1768448

Sv: Modo - Bofors
Sven Tuta: Jag håller inte helt med. De flesta "dynastier" inom hockeyn har skett när man haft kunniga - lokalt knutna - personer på posterna. Faktum är att tittar du inom näringslivet så fungerar familjeföretag statistiskt sett mycket bättre än genomsnittsföretaget därför att man i regel har en långsiktighet som man inte har annars. Trots att man ofta ligger efter trenderna inom företagsledning och man ofta har en stelbent organisation så är resultatet hos familjeföretagen alltså klart bättre... Istället för kortsiktiga vinster och månadsrapporter kan man ta förluster ett år då det viktigaste är att företaget långsiktigt mår bra.

Tar du en tränare och en sportchef utifrån så mäts de bara på det nuvarande resultatet. En tränare/sportchef kan komma hit, skita fullständigt i att utveckla juniorer, utan istället värva in äldre spelare. Han har nästan ingenting för att satsa på juniorer då de kortsiktigt och på det sätt han bedöms på inte har något för att satsa på en 16 åring som sannolikt aldrig kommer att hinna leverera till A-laget.

Sedan handlar sportchefsjobbet om villkor som knappt är möjliga inom affärslivet. Det kräver betydligt mer än 40 timmar i veckan och det måste ske på riktigt obekväm arbetstid.

Därför satsade Lasse Johansson i Skellefteå långsiktigt och därför valde Skellefteå att satsa på Mikael Lindgren som ny sportchef. Därför hade Frölunda Lechtaler tidigare och därför har man valt Fredrik Sjöström nu. Därför har Växjö kört med Evertsson som innan sportchefsjobbet hade två år som assiterande tränare. Samtliga lag som vunnit SM-guld de senaste åren har alltså ALLA kört med den "förhatliga inaveln". (Ja, innan dess var det Brynäs som också hade en inavlad sportchef då).

Förresten. Vart har Nubben Norberg lyckats som bäst? I "sitt" Timrå eller i Frölunda?

Jag säger verkligen inte att Svartvadet är rätt eller att det är rätt i alla situationer att ta "lokala" personer, men att det finns en väldigt god anledning till att man gör så och varför det oftast är lyckosamt.
Kommentera