1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481238 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1768445

Sv: Modo - Bofors
J F K: Som Gregurt säger att Modo skall drivas som ett företag. Den person som har den bästa kompetensen skall givetvis ha jobbet. Men tyvärr är det så att "kompis" mentaliteten har fått ta överhand i vissa fall. Många gånger är det bättre med friskt blod utifrån, just för det här med inavel. Hur var det nu igen: Förvärva, förvalta, fördärva.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Modo - Bofors
Sven Tuta: Helt korrekt, oavsett hur skev den här bilden kan verka för er så är Modo kort ett företag i underhållningsindustrin. Det handlar om att leverera värde till aktieägarna (Läs "supportrar"). Det finns intressenter av "investerare" (Läs: Fans) med olika motiv till och anknytning/känsla till varumärket. För att prestera ett bra resultat måste ledningen av företaget kunna erbjuda värde för samtliga grupper. Det går inte bara leva på trogna investerare hur tråkigt det än må låta. Det går och kan fungera i en uppstart men det krävs att denna investerare är stark då - i modos fall skulle det krävas någon som vill spotta in pengar och är beredd att avkastningen kommer dröja x antal år. Men för att leva långsiktigt måste man kunna tilltala samtliga grupper. Även om vi "HARDCORE SÅ TROGNA FANS" (kul begrepp och syn på det - alla fans är viktiga ska ej kategorisera oss i olika grupper imo.). Det behövs för att varorna ska sälja och klubben ska kunna få en stabil inkomst. När en ledning misslyckas brutalt med det så måste de ersättas. I företag är det ledningen som är ytterst ansvarig.. man kan inte använda en "scapegoat" i tränaren varje gång. Den som anställer (Läs: Per Svartvadet) och bygger ihop personalen har tydligt bland annat misslyckats i sin rekrytering. Då måste det fundamentala felet i organisationen ersättas för att bygga om och inte ett av de större kugghjulen varje gång.

Nej, vägen modo som företag/hockeylag/sällskapsklubb för pensionerade hockeyspelare från öviks området - håller inte, det är en fara för klubbens vara helt och hållet. Dyra utgifter m.m. lägre och lägre publiksiffror för varje match som går. Det blir extremt svårt att budgetera på ett realistiskt sätt när de är så svajiga inkomster - vilket innebär antingen att man investerar på tok för mycket kapital eller att truppen blir för tunn och de inses senare att vi har pesetas över till panikvärvningar.

Osv. rädd för framtiden. Kontentan är att inget professionellt företag eller lag skulle tolerera sån misslyckande från en ledande post och låta hen fortsätta trots tydligt bevisad oförmåga.

Modo måste våga vara irrationella med Modo mått mätt.. Det är något som skulle vara fräscht och spännande.
Kommentera

Sv: Modo - Bofors
Sven Tuta: Jo men spelar väl ingen roll vem men känner och är släkt med så länge man är kompetent?
Färjestad är väl känd för en sak framförallt, inavel. Än om det kallas inte cirkel eller något i media.
Men FBK är väl en av de mest lyckade klubbarna i modern tid. Byggt på kontinuitet framför något. Det är inte välavlönade utifrån som byggt upp den klubben.
Samma med SAIK. Det är välite Bert som är utböling. Resten är från orten och brinner för hockeyn i Västerbotten och Skellefteå.

Gemensamt för dessa inavelsklubbar är dock en sak. En stark ledare. En som tar inte kompetent folk som har knytning till klubben men sen inte bangar för att styra upp skutan, ställa krav och ta lite skit.

Det Modo saknat är ju en stark ledare. En VD eller ordförande som inte hukar när det viner. Erkén var väl lite sån typ.
Men de senare åren har det varit tunt med såna. Trollsås, Byberg m.fl. känns inte som några herrar som var överdrivet orädda.
Sa Byberg ifrån när Hedberg, Näslund, Foppa, Svarten etc. Gjorde saker av kanske för stort egenintresse?
Ta bara värvningen av Hinken t.ex...
Kommentera

Sv: Modo - Bofors
Sven Tuta: Jag håller inte helt med. De flesta "dynastier" inom hockeyn har skett när man haft kunniga - lokalt knutna - personer på posterna. Faktum är att tittar du inom näringslivet så fungerar familjeföretag statistiskt sett mycket bättre än genomsnittsföretaget därför att man i regel har en långsiktighet som man inte har annars. Trots att man ofta ligger efter trenderna inom företagsledning och man ofta har en stelbent organisation så är resultatet hos familjeföretagen alltså klart bättre... Istället för kortsiktiga vinster och månadsrapporter kan man ta förluster ett år då det viktigaste är att företaget långsiktigt mår bra.

Tar du en tränare och en sportchef utifrån så mäts de bara på det nuvarande resultatet. En tränare/sportchef kan komma hit, skita fullständigt i att utveckla juniorer, utan istället värva in äldre spelare. Han har nästan ingenting för att satsa på juniorer då de kortsiktigt och på det sätt han bedöms på inte har något för att satsa på en 16 åring som sannolikt aldrig kommer att hinna leverera till A-laget.

Sedan handlar sportchefsjobbet om villkor som knappt är möjliga inom affärslivet. Det kräver betydligt mer än 40 timmar i veckan och det måste ske på riktigt obekväm arbetstid.

Därför satsade Lasse Johansson i Skellefteå långsiktigt och därför valde Skellefteå att satsa på Mikael Lindgren som ny sportchef. Därför hade Frölunda Lechtaler tidigare och därför har man valt Fredrik Sjöström nu. Därför har Växjö kört med Evertsson som innan sportchefsjobbet hade två år som assiterande tränare. Samtliga lag som vunnit SM-guld de senaste åren har alltså ALLA kört med den "förhatliga inaveln". (Ja, innan dess var det Brynäs som också hade en inavlad sportchef då).

Förresten. Vart har Nubben Norberg lyckats som bäst? I "sitt" Timrå eller i Frölunda?

Jag säger verkligen inte att Svartvadet är rätt eller att det är rätt i alla situationer att ta "lokala" personer, men att det finns en väldigt god anledning till att man gör så och varför det oftast är lyckosamt.
Kommentera