1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

480596 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2054343

Sv: Apropå ingenting...
Rytter: Du blandar äpplen och päron. Bara för att journalistiken var dålig betyder det inte var fel att göra intervjun. Jag blir ofta chockad över vilken roll svenskar överlag anser att journalister har, där det verkar finnas en utbredd uppfattning om att det är helt rätt att undanhålla information i syfte att inte gynna "fel" politiska partier (som när DN undanhöll övergreppen i Kungsträdgården). Eller som när Erika Bjerström fick utstå en hatstorm för att hon, helt korrekt, skrev att Greta Thunbergs tal blir alltmer vänsterpopulistiska.

Detta är livsfarligt. Den fria journalistiken är en av de saker som skiljer ett öppet samhälle mot Nordkorea. Journalisters jobb är inte att bibehålla en god värdegrund i samhället. Journalister ska inte låta bli att öppna dörrar pga att det i teorin skulle kunna generera mer hat eller dålig stämning. Att en låta bli att rapportera om något för att inte hälla bensin på elden vore helt horribelt. Det är ungefär som om media skulle låta bli att rapportera om en ny "järnrörsskandal" med argumentet "Folk börjar äntligen glömma det där, onödigt att dra igång en ny cirkus".

För ingenting har gått över. Visst, folk orkar inte vara lika upprörda efter några dagar, men Björn har ju aldrig riktigt stått till svars för sina uttalanden. På så sätt tycker jag Hägglund gjorde helt rätt. Dina frågor handlar om att få en bild av vad Björn är missnöjd över, men det är egentligen fullständigt. Det han skall ställas till svars för är varför han förhandlar med andra klubbar när han har ett treårskontrakt och vilka signaler han tror att det skickar till sponsorer och fans när han kallar det för "ett problem".

För att dra ytterligare en parallell. Om du ska intervjua den kvinnomisshandlare, är det då lämpligt att ställa frågor som "Hur tycker du att hon skulle ha betett sig för att du inte skulle slå henne?". Enligt mig är det direkt osmakligt och ger gärningsmannen ett forum att lägga över skulden på offret. För det är inte huruvida kvinnan har varit tillräckligt uppmuntrande eller inte som är nyheten som det ska rapporteras om, utan nyheten är själva misshandeln. Dvs lämpliga frågor är "Anser du att det är rätt att slå kvinnor?", "Ångrar du dig?", "Vad vill du säga till de personer du har sårat?" och "Vad tänker du göra för att detta inte skall inträffa igen?".
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Sedan vet man ju inte vilka frågor som ställdes? Om ett intervjuoffer vägrar svara på vissa frågor 'är en sak. Men (om detta var en icke live-intervju) så vet man ju inte om det fanns obesvarade frågor.
Kommentera