1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481854 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2325260

Sv: Semifinal 2022: MoDo Hockey - IF Björklöven
En fundering. Vad beror det på att det är så svårt för juniorer med talang att slå sig in i lag i högre serier?

Tänk Foppa, Näslund eller bröderna Sedin i hockeyallsvenskan när de var 18-19 år. De hade gjort minst 2 poäng per match på den tiden, eller?

Detta är från elitserien...
H Sedin, säsongen då han var 17-18 år = 5 poäng 34 matcher
Nästa säsong 18/19 år = 34 poäng 49 matcher
19/20 = 47 poäng 50 matcher
Foppa: 17/18 år = 17 poäng på 23 matcher
18/19= 28p 39 matcher
19/20 = 47 poäng 39 matcher
20/21 = 44 poäng 39 matcher.

Har spelet ändrats så mycket att det är svårt för juniorer att slå sig in ordentligt? Eller sticker alla med potential till Frölunda/Rögle och harvar i deras j20?

Titta på Norlinder. Vad har hänt med honom? Han gick upp en nivå i serie och från att ha fått förtroende, spelat med Toby haft 13+ i +/- har han i två säsongen slutat med runt -10 istället.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Semifinal 2022: MoDo Hockey - IF Björklöven
Hakning-Henrik:
Tror inte det är svårare idag än för 25 år sedan, Sedin x 2, Forsberg/Näslund är rätt sällsynta talanger merparten av juniorerna är inte redo för A-lagspel i någon större omfattning. Tänker att Styfs säsong är riktigt bra med perspektivet att det är en junior vi talar om.

Men både Nicklas Bäckström och Elias P satte avtryck i SHL som juniorer, sen skulle säkert Lucas Raymond och Holtz gjort det om de lirade SHL. Men generellt så drar spelarna något år tidigare nu.
Kommentera

Sv: Semifinal 2022: MoDo Hockey - IF Björklöven
Hakning-Henrik: Tyvärr är det så, de mest lovande juniorerna i allsvenskan plockas in i Shl-lagens skafferi där de som du nämner hamnar i j20, några typ Vallinder tar en plats, föräldrar, agenter m.fl. är också ansvariga, fick de utvecklas i moderklubben så tror jag det varit en bättre investering, men killarna vill snabbt avancera uppåt i hierarkin för att snabbt komma till NHL så lätt förstå lockelsen.
Kommentera

Sv: Semifinal 2022: MoDo Hockey - IF Björklöven
Hakning-Henrik: Jag tycker att spelet framförallt i SHL blivit mycket mer uppstyrt. Man måste lära sig mycket mer taktiskt för att på allvar konkurrera om en plats, alternativt ha ett riktigt bra spelsinne.
Någonstans började det väl med SAIK som styr upp hur spelare ska agera helst i varje situation. Mindre och mindre lämnas upp till spelaren medan tränarna styr över åkbanor, spelvägar, passningar osv.

Sedan har väl tålamodet minskat. Det är för mycket på spel för att man ska våga riskera någonting.

Ibland undrar jag om det inte det gör att fler spelare med begränsat spelsinne tar plats. När man kan lära en fysiskt väldigt duktig spelare hur denne ska agera i varje situation, så minskar fördelen med att ha ett bra spelsinne. Spelare som Brember, Susse, Conny Strömberg osv blir allt mer sällsynta.
Kommentera