Mora IK

45251 inlägg · 1667 ämnen

Smidjegravsnostalgi

1568592 · » Till forumet


Sv: Smidjegravsnostalgi

Et tu Brute: Jag har fått svar på detta via mail från en som heter tommson

------------------

Skulle vilja höra vad vetebörande fått dess uppgifter ifrån. Och slutkommentaren är ju helt oriktig, efter det spelades otaliga matcher mellan sovjetiska A- alt. B-landslaget och flera brittiska klubblag i bådadera länderna. SÅ, HUR GÖR MAN för att få kontakt med sign. som skrivit dessa kommentarer? Meddela mig smidigaste sättet. Har Aldrig varit inne på någon sk. tråd tidigare, så helt novis

Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi

Jag har fått svar på mail från en icke-medlem som nu  postas i denna tråd. Gunnar Persson skriver följande.

---------

Jag har lösningen på en fråga gällande ett foto. Det föreställer alltså inte Kenny Booth (så mycket är rätt) men dock Dick Gray, som 1951 var spelande tränare när Lethbridge Maple Leafs vann VM för Canada. Helge Berglund var Svenska Ishockeyförbundets ordförande 1948–73. En sann pamp. Se till att få ut detta i tråden. Hälsningar Gunnar Persson (häromåret redaktör för Mora IK:s jubileumsbok)

---------

+1
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute: När såg ni honom senast? Stämmer åldern?
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m:

Det där är definitivt inte Kenny Booth. Han spelade heller aldrig i Letherbridge Maple Leafs, som jag tror representerade Kanada vid något VM. Ansiktet känns bekant, men jag kan inte placera det just nu. Den här tråden är ju ganska gammal, så detta kanske redan är utrett...:-)
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
En nyhet men ändå inte. Eftersom en del "närstående" inte hade en aning om detta i morse så har jag valt att skriva några rader här och på Falejs Finest.

Kenny Booth avled stilla, i Cardinal, Ontario, den 16 september 2009. Han blev 81 år.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute:
Den utlovade bilden, visst är det Kenny Booth?
http://www.mik.se/pic...-booth.jpg
Övriga gentlemän ska vara Thore Mattson och Helge Berglund, nån som känner till dom?
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Lite mer surr om Kenny Booth som jag hittade bland mina grejer.
 
1959 vann Wembley Lions, Ahearne Cup, på sina glansdagar kallad VM för klubblag. Naturligtvis helt orättfärdigt, men ändå. Oftast direktsände kanadensisk TV. 1959 gjorde dom det inte för då var inget kanadensiskt lag med.
 
På länken finns det lag som vann cupen. Cliff Ryan är inte med. Här handlar det istället om The BSA-line. Ryan har bytts ut mot Les Strongman.
 
Den avgörande matchen spelades mellan Lions och Krylja Sovjetov (Sovjets Vingar). Lions vann med 10-8.
 
Dagen efter skrev Bobby Byström i DN:
 
"Det är skandal! Här spelas den bästa matchen någonsin på svensk mark och inte mer än 6 900 orkar att släpa sig till Hovet"
 
Det vill till att ha krav på sin publik! Hur många åskådare skulle vi se idag om två av Europas bästa lag möttes på svensk mark och inget av dem var svenskt?
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute:
 
Fråga 1: Vet ej
Fråga 2: Nej
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Stigsson:
 
Spelar pojkarna hockey? Vet du vad Kenny sysslar med nuförtiden? Har ett overifierat rykte om att han var coach på något college i slutet av 90-talet. Fast det börjar ju dra iväg med åldern nu, fyller 76 i slutet av juni.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute: Ja familjen är bosatt i min hemby strax norr om Mora.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Stigsson:
 
Det var som attan. Hade aldrig hört talas om det innan. Bosatta i Mora fortfarande?
 
Fast det är nog inte helt ovanligt med avkommor från nordamerikanerna som var här på 60-talet. Vet att också Myron Curley (Tyringe och Tibro) har ett barnbarn som just nu spelar hockey i Sölvesborg, nere i Blekinge.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute: Kenny hann med att skaffa sig en dotter när han var här i Mora. Han har numera också två stycken barnbarn, två pojkar 17 och 8 år gamla. 
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m:
 
Skulle bli oerhört imponerad om man fick ta del av bilden med Kenny från hans tid i MIK.
 
Heter egentligen Kenneth Nelson Booth. Gick under "Ken" i Nordamerika/Storbritannien och "Kenny" här i Sverige. Född 1929 i Montreal.
 
Bildade under den brittiska proffscirkusens 50-tal, den mest produktiva kedjan i ligans historia, The BAR-line. Syftandes på efternamnen, Booth, Arning, Ryan. Booth var center och den store playmakern.
 
Många har ännu inte insett vilken enormt hög klass den ligan höll gentemot övriga Europa på den tiden. Bl. a. ställdes Tre Kronor mot brittiska klubblag vid 49 tillfällen under 50-talet. Det slutade med 22 vinster 5 oavgjorda och 22 förluster. Merparten av de svenska vinsterna kom 58/59-59/60, då ligan var i upplösningstillstånd och kvaliten försämrats nämnvärt.
 
Några exempel på ligans överlägsenhet:
 
Den 28:e november 1952, vinner Nottingham Panthers med 11-3 i Stockholm. Två månader senare vinner Sverige sitt första VM-guld.
 
Den 5 november 1956, vinner Nottingham Panthers med 13-3 i Nottingham. Tre månader senare vinner Sverige sitt andra VM-guld.
 
Många menar att om det brittiska klubblagen ställt upp i VM under 50-talet så hade de förmodligen belagt samtliga medaljplatser. Möjligen med undantag för någon kanadensisk årgång.
 
Harringay Racers mötte nykorade världsmästarna Sovjet i Paris 1954. Racers vann med 8-0. Förtvivlade ryssar fick till en returmatch. Pisk igen, fast nu med hedrande 5-1. Efter detta ville aldrig ryssarna möta några brittiska proffsklubbar mer. Tre Kronor mötte Harringay vid 10 tillfällen. Nådde som bäst 5-5 och fick riktigt på nöten i övriga nio.
 
Kenny Booth kom som en frisk fläkt till vätterbygden inför säsongen, 59/60. Stannade under fyra säsonger och tog Tabergs SK till kvalserien vid två tillfällen. Som spelande tränare sprängde han inga blodkärl i onödan. Införde också barmarksträning vilket oftast innebar att han färdades i sin importerade amerikanare med truppen springandes framför.
 
Hans enda säsong i högsta serien här i Sverige blev med Mora, 64/65. Då var han 36 år, hade inte spelat på högsta nivå på sex säsonger. Förmodligen var han också lika otränad som han var här i Jönköping? Ändå gick han in och snittade nästan 1.5 poäng per match. Dessutom i ett lag som var brödgäng det året. Mora tog på 14 matcher, en seger och tre oavgjorda. 1.5 poäng per match är ungefär vad Huselius presterat i år.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m: Du kan också ladda upp filen i ditt filarkiv om du har den på din hårddisk. Följ länken "min sida" längs ner på sidan och sen till "filarkiv". Där kan du ladda upp den och sedan i ett inlägg hänvisa andra att gå in och titta.
Observera dock att filen inte kan vara hur stor som helst. Hur stort filarkiv just du har tillgång till står också på den sidan där du laddar upp den.
 
För att kunna ladda in en bild i ett inlägg måste du vara plusmedlem.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m:
först och främst måste du veta var bilden finns/vad den heter på Internet.
har du kommit så långt, kan du börja med att klistra in det i länkrutan - där du idag länkar drakarna.net

vet du inte det, får du tala om på annat sätt hur man hittar bilden - fortfarande på Internet.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Nej, Metal Guru, killen står bara i ett phone booth. :(

Om nån kan berätta för en digital oskuld hur man länkar bilder här i GB har jag en fin bild på Kenny tillsammans med dåtidens klubbpampar i MIK.
Kommentera


Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute:

Apropå drickbuljong, Den varma chokladen i automaten bredvid kiosken var ju fruktansvärt het men sammtidigt otroligt god.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m:
 
Javisst var det drickbuljong. Kunde vara jävligt varm dessutom. Var man inte försiktig gick man hem med skållad fikatunga...ingen hit direkt. Vet inte när buljongen försvann, den hängde nog med hela 70-talet ut iaf.
 
På tal om snubben, så bifogar jag en länk med Moras interna poängliga i Div 1 Norra, 64/65. Det är bara grundserien, nedflyttningsserien är inte inräknad. Du vet fortfarande inte vem som stoltserar på bilden? 
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Stigsson:
 
Dom egentliga siffrorna är det nog ingen som vet med den utgångspunkten att ingen räknat de som var där inofficiellt. Knörkat, jävligt knörkat, enormt jätteknörkat...:-)
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m: Det ljuvligaste i mat väg var de Hambugarna dom stekte upp i gamla caféterian, där hade vi kvalitet till skillnad mot dagens gumiburgare. De hade också allt man kunde tänka sig och vilja ha på lök, sallad, gurka, dresssing osv. I dagens läge finns det bara ketchup *usch* rostadlök och dressing.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute: Ingen aning om snubben på bilden tyvärr, men förklara gärna det där med buljongen. Drack man den eller?
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute: Det där är bara dom officiella siffrorna. Tror mera att Peo var ute efter dom egentliga publiksiffrorna.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m:
 
Var du med och kröp? Korvarna var av någon konstig anledning både vattnigare och godare förr. Ingen gissning på gubben i tråden "Vem är det på bilden?" Förr kunde man dessutom få buljong till korven. I värsta fall gick den alltid att värma händerna med om man köat utanför alldeles för länge :-)
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
Et tu Brute:
Inte illa.

Men när det gäller mötet 91/92 får du nog lägga till några åskådare som kröp in i hallen via ventilationstrummorna. Aldrig har jag varit i en sån fullproppad ishall och med dagens arenaboom i åtanke lär jag inte få uppleva det igen heller.
Kommentera

Sv: Smidjegravsnostalgi
peo m:
 
5 039 MOT LEKSAND I ALLSVENSKAN 91/92
4 502 MOT LEKSAND I SÖDERALLSVENSKAN 01/02
4 500 MOT LEKSAND I KVALSERIEN 03/04
4 350 MOT LEKSAND I ALLSVENSKAN 90/91
3 464 MOT LEKSAND I DIV 1 SÖDRA 73/74
3 151 MOT LEKSAND I DIV 1 74/75
Kommentera

Smidjegravsnostalgi
Orkar inte älta den här satans förlusten utan försöker slå om till nåt kul i stället. Låt oss frossa i Smidjegravsnostalgi!

Har det nånsin funnits brantare läktare, var den murrigt brun-oranga färgsättningen skadlig för arvsmassan, var korven godare förr, hur många ledband drogs ut på det hala betonggolvet vid entrén, exakt hur många var vi egentligen i hallen på dom där leksandsmatcherna?
Kommentera

1568592 · »