Mora IK

45272 inlägg · 1668 ämnen

Inlägg #1171872

Sv: Övrigt
Hakan Olsen:

Leksands IF är ingen renodlad ishockeyklubb och har så aldrig varit. IF står för idrottsförening, vilket man även kan se på klubbmärket (åtminstone förut) på hockeytröjorna, där det står Leksands idrottsförening ishockey. Ishockeyn är med andra ord en sektion inom idrottsföreningen, precis som rodd, handboll och fotboll är inom Orsa IF.

Att man sätter fokus på ishockeyn vid 90-årsjubiléet är ett smart men föga oväntat PR-trick. Däremot är det ju en sanning med modifikation. Skulle Leksands IF spelat ishockey redan 1919 skulle de varit överlägset först i Sverige. Faktiskt till och med före ishockeyn kom till Sverige över huvud taget, hur nu det kan vara möjligt? Första ishockeymatchen spelades nämligen 1923 mellan IFK Uppsala och nåt gäng från Berlin (om jag nu minns rätt?).
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Övrigt
Knogen:

Jo, jag förstår att det är en idrottsförening även om aktiviteten/kvaliteten inte är speciellet god inom andra "discipliner", men MIK är den äldsta ishockeyklubben i Dalarna och den klubb (enligt nedan) som först började spela, vad nu det betyder. Första klubben i Dalarna/ på landsorten som började spela under organiserade förhållanden/seriespel?

På hemsidan "Allsvenskan" står det att "Mora var den första klubb som började spela hockey i Dalarna, redan 1935 drog man igång och brukar kallas den äldsta landsortsklubben i svensk hockey." Hur tolkas detta? Källa/-or?
Kommentera