NHL

14105 inlägg · 804 ämnen

Inlägg #1038413

Sv: Matchtråd
JimmyH: Då var du alltså var 6 eller 7 år 1987, och jag behöver inte respektera "jag har följt Lemieux sen 87" lika mycket längre. =)

Gretzky är fyra år äldre, så nog tycker jag man kan jämföra deras resultat från slutet av 80 till mitten av 90talet utan att ta större hänsyn till det.

Det är ingen hemlighet att Lemieux klarade av den modernare hockey bättre. De få gånger han var skadedri på 2000talet var han också, fortfarande, jäkligt bra. Om inte för skador hade han antagligen vunnit inte bara assistligan utan även poängligan 02/03, alltså samma år som han skulle fylla 38.

94-99 var Gretzky fortfarande grym, men producerade på en mänsklig nivå. Det om assistligan hans nästa sista säsong har jag dock fått påminna folk om ibland, då någon slängt ur sig "Gretzky sög på 90talet" eller något åt det hållet.

Lemieux klarade sig också bättre på egen hand, hans första sex säsonger hade han inga Stevens, Tocchet eller senare Francis och Jagr. Wayne var bäst tidigt men hans produktion nådde inte omänskliga nivåer förän säsong tre, då också Messier och Kurri anlände i Edmonton.

Och även om man inte ska lägga för mycket vikt vid highlights så är det svårt att missa tendensen till att Lemieux gjorde väldigt många poäng med en ryggsäck (eller tom. två ibland) medan Gretzky ser ut att kryssa runt bland koner. Detta såklart delvis pga hans spelsinne och skridskoåkning men det är svårt att blunda för hur mkt NHL förändrades från tidigt 80tal fram till mitten på i 90 talet. Både sett till spelsystem och målvaktsspel. Hade Lemieux kommit bara några år tidigare hade hans siffror varit mer tilltagna. Dessutom var hans prime, säg 88-95 också den mest sjukdoms- och skadedrabbade period av hans karriär.

Att jag tycker Lemieux uträttade så gott som lika mycket fast i betydligt brantare uppförsbacke känns som en bra summering.
Kommentera