Lundström 6: Jo har sett dom bilderna och det är ju inte direkt nån syn som gör en direkt glad. Men dom vill väl som du säger inte låta oss se matcherna. Men vi får storma skiten :)
MoK: Det togs upp på mötet i Lördags, var bortasupportrarna ska stå är dom tre rader som har visats på bilder här på SpS. Hv är inte intreserad av att vi som kommer dit ska se matchen. Men det blir lätt att klättra upp på sargen när vi hamnar så nära. Så då kan vi storma isen när vi vill...
65Selander: Jo hela den sektionen skall ju vara för borta supportrarna så det skall ju vara lugnt.
Du menar dom tagit upp HVs bortasektion? kan tänka mej många är kritiskla och fler kommer bli det när dom inser vart den är placerad. Tycker HV visar precis hur mycket dom respekterra motståndar supportrarna, laget och föreningen.
Et tu Brute: Visst hade det vart fint med någon sektion med ståplats i Scandinavium. Det är inte ens svårt att fixa det eftersom stolsraderna bara är att koppla loss och bära ut.
Ja, den är inget vidare, helt klart. Men ingen har haft förbarmande över ståplatspubliken i Scandinavium de sista 30 åren heller...inte i Globen heller fast det bara passerat ett och halvt decennium.
Här finns det trots allt en liten bit kvar, placeringen lär ju dock göra så att NBS dominerar :-)
Hade det däremot funnits enbart svart eller vitt, så torde ju bandyn varit den överlägset största publiksporten i Sverige vintertid, eftersom vi är helt överbefolkade av hardcore-fan. Märkligt nog blir skillnaden bara större och större och endast ett fåtal orter har kvar det publikunderlag som fanns långt in på 60 och 70-talet. Attributen finns kvar men vart tog publiken vägen?
Jag vet ju inte om jag kan hålla med om "väldigt negativa trend" då det gäller ishockeyn.
Tycker att det bättre beskriver bandyns utveckling, som ändå har attribut som, 100% ståplats, ljummet kaffe, vattnig korv samt blås och prostatabesvär.
DomarenOne: håller med om att det låter oroväckande, men jag tror inte att det är samma publik som har förvandlats utan att det är en annan publik som lockats av den nya "hockeyunderhållningen". Det är inte mycket som vi hockeyälskare kan göra, det handlar ju mest om vad klubbarna är beredda att göra för att tjäna pengar och nu har man offrat atmosfären. Du kan ju alltid bojkotta oxfilén.
fotnot. Bastun i LLA kostar 25 000 att hyra en match, det är inte vem som helst som sätter sig där.
Läs länktipset neda, en krönika från SvenskaFans.com. Den är extremt klockren! Frågan är bara vad man som hockey-älskare och "simpel" supporter ska kunna göra för att motverka denna väldigt negativa trend? För det måste göras!
Paddan: Bert ser syner - nä vet du vad? Jag såg Patrik Sundström i Vancouver i december 1981. Sedan om han spelade eller inte låter jag vara osagt. Troligtvis var han inte med i matchen utan var bara över och var med på ett par träningspass inför vad som komma skulle.
Vafaen - snart sitter man på hemmet...Nu äre bara käppen som fattas. Förrseten så är det bättre fart i matkön på hemmet än det var på spelet i NHL säsongen 1981/82.
Et tu Brute & Martin: Jag är rätt så säker på att det var 1981/82 som jag var over. Ni måste ha fel i era böcker (databanker.) Själv så använder jag mig utav den påbörjande dementa databanken ;)
I vilket fall som helst så spelade dock Ivan i laget, det är jag säker på..Har också för mig att Patrik Sundström var med i matchen så om nån har möjlighet att kolla upp detta lite närmare så får den personen en guldstjärna på SPS-rocken.
Nu har jag rotat fram den gamla gulnande biljetten så nu är jag tvärsäker: ;)
December 29, 1981 Tuesday 8:05 PM PACIFIC COLISEUM Vancouver Canucks Versus Boston Bruins Sec: Cas Row:35 Seat:14
Det spelade tre bröder Allvin-Andersson i det IK Stefa som 1951 nådde åttondelen i SM ;-)
Har inte så bra koll på vilka öststatare som blivit topp 10 i draften. Men Svoboda är liksom Hlinka fostrad i Litvinov och "Hedgehog" var ju en av nyckelspelarna som Hlinka byggde OS-laget 98 kring...han fick ju bra betalt i slutändan :-)
Hittade annars en tjeck som var tidigare än Hlinka och Bubla. Målvakten Jiri Chra spelade "lagligt" med Toronto, 79/80.
Et tu Brute: Är bröderna Stastny unika då tre st spelade för Quebéc samtidigt. Har svårt att tänka mig att så har skett tidigare.
Svoboda draftades redan som nummer fem av Montreal sommaren 84(en viss kille med Lemieux i efternamn gick som etta). Utan närmare efterforskning så borde väl också Svoboda ha varit den första östspelare som gick topp 10? Om jag inte minns helt fel så lyckades Montreal gömma han i flera månader och det var en riktig knall då han presenterades som klubbens första val.
Ja, frågan är om inte Hlinka och Bubla blev de första som på "laglig väg" fick åka över. Har för mig att man satte en 30-årsgräns på de spelare som fick ansöka om detta.
Annars började avhoppen tidigare. Nedomansky och Farda spelade i WHA redan 74/75 efter ett gemensamt avhopp i Schweiz. Farda kom ju aldrig så långt som till NHL, men Nedomansky gjorde nog en 5-6 säsonger.
Sedan blev det väl lite lättare för just tjecker redan i början på 80-talet. Vid VM 1983 så spelade Miroslav Dvorak för tjeckerna trots att han var med Flyers i NHL. Han är alltså den första NHL-förstärkning som använts av ett öststatsland.
Peter Ihnacak hoppade av vid VM i Finland 1982, dök upp i frihamnen i Stockholm när tjeckerna skulle möta Italien. Tror nog att det är en av de sista avhoppen av landslagsspelare med seniorålder.
Svoboda hoppade väl på ett J20-VM? Bröderna Stastny var redan i Nordamerika när Hlinka och Bubla anlände 1981.
Et tu Brute: Hlinka måste väl också ha varit en av de första från öst som fick åka över och spela i NHL utan att behöva hoppa av. Under 80-talet så hoppade en hel hop med tjecker av för att spela i NHL, tex bröderna Stastny och Petr Svoboda.
Var det en Sundströmare på plan, så måste det varit säsongen senare, då Patrik debuterade, 82/83.
Annars var det en del svenskar där i övrigt året innan, Lars Molin, Lars Lindgren, P-O Brasar och Eldebrink, förutom redan nämnde Gradin.
Även Hlinkas ständige vapendragare Jiri Bubla fanns på plats. De gjorde 12 raka säsonger ihop i Litvinov, särades säsongen 80/81, då Bubla vara i Sparta Prag och återförenades i Vancouver året efter.
Bert Callaway: Säsongen 81/82 hade Vancouver precis som nu ett antal Svenskar, dock spelade ingen Sundström för laget då. Lars Molla Molin gjorde 46 poäng, Lars Lindgren 21, PO Basar 18 och Anders Eldebrink 9.
Som vänsterforward återfanns Marc Crawford som numera är tränare för Vancouver. Patrik(Alexanders far) Sundström gjorde sin första säsong 82/83 med 46 poäng som följd. Denna säsong så spelade också Hlinka där så det kanske var året efter som du var över?
Hur som helst så rankas Hlinka som en av de största(om inte den störste) genom tiderna i Tjeckisk hockey. Vila i frid Ivan!
ernie eagle: Mycket tragisk att läsa. Jag har själv haft förmånen att se en match i gamla Vancouver Colliseum där Ivan medverkade. Säsongen 1981-82 var jag "over there." Vancouver mötte Boston, även Thomas Gradin och en utav bröderna Sundström - kom inte ihåg om det var Patrik eller Peter spelade där då.
En av hockeyns stora ryktes bort i en bilolycka idag vid middagstid.
Så sent som vid VM i Prag under våren så utsågs, vid en ceremoni, Ivan Hlinka, till tjeckiens störste ishockeyspelare genom tiderna. Några veckor senare övertalades han att coacha Tjeckien i det stundande World Cup.
Som spelare vann Hlinka VM-guld 3 gånger, dessutom 5 VM-silver och tre VM-brons. I OS blev utdelningen 1 silver och ett brons.
Karriären startade i Litvinov, en klubb han representerade under 16 säsonger. Som en av få tillåts också Hlinka att göra NHL-karriär. Debuterar säsongen 81/82 i Vancouver Canucks. Laget tar sig sensationellt till final i Stanley Cup och Hlinka slår klubbens rookie-rekord med 60 poäng på 72 matcher. Det blir ytterligare en säsong i Canucks innan Hlinka avrundar karriären med två säsonger i den schweiziska andraligan.
Säsongen 85/86 börjar tränarkarriären som assisterande i Litvinov. Men redan andra säsongen på den nya banan så tvingas han till comeback. Litvinov ligger dyngsist efter halva serien så Hlinka snörar på sig skridskorna igen och med sina 5+18 på 19 matcher räddar han laget kvar i högsta serien.
Tjeckisk hockey kom sedan på 90-talet att handla väldigt mycket om Ivan Hlinka. Med honom vid rodret togs ett OS-guld, ett VM-guld, 4 VM-brons samt ett OS-brons.
Säsongen, 00/01, blir han den förste europé att inleda en NHL-säsong som headcoach för ett lag. Säsongen efter blir han trots att han fortfarande är aktiv, invald i IIHF:s Hockey Hall of Fame. En av få personligheter som kan bli invald där både som "player" och "builder".
Och visst visade Hlinka upp sina färdigheter även i Rosenlundshallen. I mellandagarna 1976 gästar han tillsammans med sitt Litvinov, Jönköping, för spel mot HV. Gästerna vinner med 6-2 och Hlinka noterades för ett mål. Må en bit av hans ande för alltid vila över vårat hockeytempel.
Med det är med bestörtning, sorg och förstämning jag nås av beskedet på www.aftonbladet.se att Tjeckiens förbundskapten Ivan Hlinka har avlidit i en trafikolycka i ålder av 54år.
Hlinka förde bland annat Tjeckien till ett sensationellt OS-Guld i Nagano -98. Han vann även som aktiv VM-Guld med Tjeckoslovakien -72, -76 och -77.
Han blev dessutom förste europé att bli headcoach för ett NHL-lag (Pittsburgh Penguins).
Som aktiv var mellan åren 81-83 NHL-proffs i Vancouver Canucks!
Pratar du om Göteborg, Karlstad och Jönköping så talar du om en gammal publikkultur. Där har det varit i stort sett fullsatt eller nästintill sedan urminnes tider. Det påverkas inte av 10 eller 12-lagsserier med eller utan derbygrupper. Eller vet du någon tidsperiod då det var lätt att får tag på biljetter på dessa platser? Sedan så har ju både KA och LLA använts under fyra säsonger nu, ändå fortsätter publiksnittet för ES att öka.
Faktum är ju också att samtliga ES-lags, med undantag för MIF, individuella publiksnitt, vid en jämförelse, är bra till mycket bra. En majoritet av lagen har aldrig haft en mycket större publiktillströmning (snitt) än vad dom har idag, fast det t o m spelades färre matcher förr. Jag skulle istället säga att ES-hockeyns popularitet är större än någonsin, fast vi har två kvällstidningsredaktioner som gör allt i sin makt för att bevisa motsatsen.
Derbygrupperna har inte gjorts om. Sedan LHC gick upp första gången har man spelat ihop med HV, MIF och VF. Däremot så ville man inför LHC:s comeback, 01/02, placera dem ihop med DIF, AIK och SSK. HV och MIF protesterade och så blev det vid det gamla.
Publikökningen kan man nog tacka det allt bättre spelarmaterialet i ES för, snarare än derbygrupperna. Speciellt i Göteborg, Karlstad och Jönköping kan man förklara publikökningen med att det är så svårt att få tag på sluyspelsbiljetter att väldigt många köper säsongsplats för att på så sätt förvissa sig om en plats även i slutspelet. Och ju fler som köper seriebiljett, desto färre biljetter kvar till övriga som i sin tur naturligtvis köper seriebiljetter. Sen fick ju derbygrupperna göras om för ett par år sedan då VF, FBK, HV och MIF hamnade i samma grupp år efter år. Samtidigt som Djurgårn hade SSK, LHC och AIK, tre bottenlag, i sin grupp. Och även om orättvisorna i viss mån jämnades ut så är det till syvende och sist mest rättvist att alla lag möts lika många gånger. Jag har i tre år nu hävdat att man istället ska utöka till 14 lag och skippa derbygrupperna. (52 matcher)
De ansvariga för att vi idag har derbygrupper är, DIF, AIK, SSK, LIF och BIF. Det var ett gemensamt förslag från dessa som klubbades igenom i Hockeyligan och som sedan ratificerades av SIF:s årsmöte.
Fast de andra ES-klubbarna är ju lika stor skurkar, då det redan hos Hockeyligan fanns möjlighet att sänka förslaget.
Det handlade inte ett dugg om derbyn för övriga lag, utan istället om att stärka kassorna inför Bosman. Lag som HV och FBK hade också redan fullsatt i varje match, så enda möjligheten att stretcha budgeten var fler matcher.
Et tu Brute: Om jag har tolkat det rätt, då är dessa derbyn enkomt för att spara pengar åt klubbarna. För att dom inte skall behöva åka land och rike runt konstant. Utan skall ha lokal derbyn i hemma regionen. Kan inte finnas bättre lokalderby än tex. Timrå Luleå. Det är f..n nästan lika långt som till Karlstad och Lindköping.
Det kallar man lokalderby.
Det är bara ett påfund för att Lagen som har kortare än 40 mil skall kä'na ännumera pengar, istället för att måsta flyga upp till Norrland oftare.
Det är f..n ett fall för JÄMO eller nått sådant ( c :
Varför skulle jag försvara derbygrupperna, jag vill bli av med skiten? Därför måste det attackeras på ett någolunda nyktert sätt och det är genom den osportsliga karaktär som företeelsen har. Titta på exempelvis MIF i år. Skojigt värre med 6 extra möten mot 1:an HV, 3:an VF och 4:an LHC. BIF klarade sig på bättre målskillnad gentemot MIF. SSK hade 3 poäng mer. Detta är tydligen inte lika upprörande som att få möta TIK 3 gånger istället för 2.
Hur övertygar vi ES-lagens Ekonomichefer, Hockeyligan och i förlängningen SIF om att de spelar för många tråkiga matcher?
Speciellt när det efter årets säsong ser ut så här:
10 942, +976, VF, Lagets näst bästa notering genom tiderna.
7 839, +18, FBK, REKORD.
7 404, +778, DIF, Kraftig uppryckning, laget har vid 14 tillfällen uppvisat sämre snitt än i år.
6 117, +47, HV, REKORD.
5 198, +615, TIK, REKORD.
4 638, +69, BIF, Stabilt.
4 393, +355, SSK, Bästa sedan 87/88.
4 302, +393, MoDo, Bästa sedan 79/80.
4 247, +164, LHC, Stabilt.
Vissa saker blir ju nästan som att knalla in på banken och klaga över att man har för mycket pengar på kontot :-)
Fast det där är ju ett hyfsat knepigt försvar av derbygrupperna. Jag menar, jag går på hockey även om MoDo förlorat tio matcher i rad och dessutom spelat värdelös hockey. Är man intresserad så är man. Det behöver ju inte betyda att man roas av att se samma lag fler gånger än vad man får se vissa andra, roligare, lag. Att publiksiffrorna inte gått ned är dessutom totalt omöjligt att använda som försvar.
För övrigt gissar jag på att MoDos publikökning har att göra med hemvändare, samt kan tänka mig att derbygrupperna nog kommer att öka publiksiffrorna i Lule, Timrå och Gävle till vintern. Kanske inte Timrå förresten, där brukar det nog vara ganska nära fullsatt när MoDo är på besök redan som det är.
"Frågan är då vad MoDos publiksnitt har med de uttjatade derbygrupperna att göra"
Man kan åtminstone konstatera att för MoDos del så har den ingen negativ publik effekt. Tydligen är inte de flesta människor lika uttråkade som Frisco.
Hade däremot MoDos publiksnitt i år varit en av de sämsta genom tiderna, liksom för BIF, TIK, HV, LHF så hade det varit en bra dag att protestera utav bara helvete mot "sjuttioelva derbyn i veckan". Då hade man också kunnat peka på en betydligt sundare publik struktur, under den tid som derbygrupperna inte fanns.
Var någonstans har jag påstått att det är "derbygrupperna" som dragit upp snittet i ES?
Men det går ju alltid att göra en jämförelse publikmässigt, mot 10-lags ES och 12-lags ES utan derbygrupper. Hur jävla tråkigt har det varit och hur tråkigt är det.
Man kan t o m göra ett publiksnitt på årets säsong och räkna bort LLA, KA och Coop. Då får vi ändå ett snitt på 5 592, vilket skulle bli den fjärde bästa i ES:s historia.
Vilket skulle kunna vara den verkliga anledningen till att de flesta säsonger utan derbygrupper har ett betydligt sämre publiksnitt än så?
Det kan inte vara så att man överdriver betydelsen av något?
Frågan är då vad MoDos publiksnitt har med de uttjatade derbygrupperna att göra. Möjligtvis kan man anklaga Timrå för att dra mer folk till hallen än vad de flesta andra lag gör, men definitivt inte Luleå och Brynäs. Enda gången "derbymatcherna" drar riktigt mycket folk är om de spelas i mellandagarna - fast då verkar matcherna iofs dra riktigt mycket folk än vilket lag MoDo möter.
Nä, det enda riktigt braiga med de där derbygrupperna är att det blir fler matcher att gå på. Själv skulle jag nämligen med glädje gå på ännu fler matcher under en säsong (fast min plånbok skulle nog inte gilla det lika mycket).
Så det är alltså "derbygrupperna" som dragit upp publiksnittet i ES? Tror du detta så skulle jag vilja påstå att du är ute och cyklar.
Snarare är det så att Löfbergs Lila Arena, Kinnarps och Coop Arena stort bidragit till publiksnittet. Till det kommer det ett antal hemvändare i Olausson, Svartvadet, Salomonsson osv.
Där är de verkliga anledningarna till att hockeyns publiksanitt ökat. Inte derbgrupperna.
Nej, absolut inte. Kan bara konstatera att MoDo har massvis med säsonger med betydligt sämre publiksnitt, trots att det inte är någon extramatch mot tre lag.
Nej, jag tycker derbygrupper är skit. Allt av osportslig karaktär är skit. Vilket lag som vinner ES eller blir fyra och får hemmaplansfavör i slutspel, kan avgöras av vilken derbygrupp man hamnar i. Än värre kan det bli för de svagare lagen som kan hamna i kvalserien beroende på vilken derbygrupp de liknande lagen hamnar i.
Därför gjordes ett upprop i Småland 1996, under parollen, "Bevara Hockeyn som folksport - Stoppa derbygrupperna". En sådär 2000 namnunderskrifter skickades med en av distriktets representanter till SIF:s årsmöte.
Ett försök till "budkavle går" gjordes också, men av vad jag förstått så nappade inget annat distrikt på det. Murvlarna på kvällstidningsredaktionerna var dock lyriska över derbygrupperna. Så budskapet gick över landet, "tufft", "fränt", "häftigt", "modernt", "framtidens melodi". Och vet du va, det va knörkafullt i Globen varje gång och ALLA var glada och nöjda.
Sedan var det fortsatt jävligt tyst runt om i landet och det blev 97/98, det blev 98/99 och det blev 99/00. Fortfarande under parollen, "tufft", "fränt", "häftigt", "modernt", "framtidens melodi". Säsongen, 00/01, inleddes också glamouraktigt, men allt eftersom att AIK:s kräftgång fördjupas, avfolkas Globen och till slut också i derbyna mot DIF.
Då börjar det. En gigantisk pollett trillar ner efter 5 säsonger och ALLA är nu rörande överens om att det är en hemmamatch extra mot 3 lag av 11 som är det STORA PROBLEMET. Fan, man möter ju samma lag sjuttioelva gånger i veckan. Då bankar vi på en ny trumma, PUBLIKKRIS, PUBLIKKRIS, PUBLIKKRIS. Kvällstidningarna återger härefter braskande nyheter om svensk hockeys snara undergång, iom den "landsomfattande" publikkrisen. Och det vete fan om det inte t o m började eka i Nolaskogarna och gör det fortfarande.
Hur som helst blir det oerhört svårt att angripa derbygrupperna med "sjuttioelva derbyn i veckan gör hockeyn tråkig retoriken" då sanningen varit en helt annan ur publiksynvinkel. Så här har ES ökat publikmässigt sedan derbygrupperna infördes:
Att öht kalla något för derbygrupper skulle väl också kunna anmälas som falsk marknadsföring. Mig veterligen finns det bara två kontinuerliga möten som kan ha denna status och det är DIF-AIK samt LIF-BIF, inget av de mötena är möjliga nästa säsong. Möjligen har också MIF-Rögle och Skellefteå-Björklöven derbykaraktär av gammal sund profil.
"Som man bäddar får man ligga" alternativet skulle kunna vara "Mota Olle i grind"
Eftersom Frisco tackade för sig i den här diskussionen tänkte jag bara flika in att jag är ganska övertygad om att han har koll på MoDos publiksnitt. Jag hoppas att du inte försöker hävda att publiksnittet gick upp tack vare derbygrupperna.
MoDo hade den gångna säsongen sitt bästa publiksnitt sedan 79/80. Bara vid ytterligare 2 tillfällen har MoDo haft ett bättre publiksnitt än vad man hade denna säsong.
Derbyn innebär att två lag som ligger relativt nära varann spelar, då får man nog räkna både hemma och bortamatcher och inte bara hemmamatcherna. Jag vill inte se Timrå 6 ggr/säsong. Jag vill knappt se dom 4. 2 vore perfekt, då skulle de bli ett jävla drag på derbyna. Men 4 skulle duga. 6 gör det så urvattnat att man blir less.