Regelboken

167 inlägg · 19 ämnen

Inlägg #749006

Hammarby - Kalmar
Det har ju varit lite diskussioner om domarens insats vid Hammarbys bortdömda mål, när Wastå sparkade ut bollen och träffade Furuseth-Olsen i baken. Har idag samtalat med Germund Nilsson, som är regelansvarig på Svenska Fotbollförbundet och bett honom ge sin syn på saken.
Man kan väl säga att svaret tillfredställde alla parter, dvs både de som anser att domaren gjort rätt och de som anser att han gjorde fel.
Enligt Nilsson så har man internt och inofficiellt diskuterat fallet och man är så här efteråt inne på att målet borde ha godkänts. Nilsson menade att avståndet mellan Olsen och Wastå, då utsparken sker, är så pass stort att Olsen inte inverkar störande på Wastå. Nilsson menar dock samtidigt att domaren inte kan klandras för sin avblåsning, då det är en bedömningsfråga och att domaren gått på att Olsen under hela sin löpning har ansiktet vänt mot Wastå, och således måste ha varit medveten om Wastås intentioner. Summa summarum: domaren gjorde rätt, men kunde lika gärna ha godkänt målet.

Det debatterades också friskt om begreppen "störande" och "hindrande".
Enligt Nilsson får en utespelare inte STÖRA målvakten när denne skall sparka ut bollen eller göra ett utkast med händerna. Man gör här alltså ingen skillnad på orden störa eller hindra, utan menar att de två begreppen är att jämställas med varandra.

Ngn hävdade följande (scim tror jag det var):

"Så länge man inte förhindrar målvakten att spela ut bollen med händerna får man stå vart som helst."

Vilket alltså inte stämmer. Du får aldrig hindra en målvakt vid ett utkast med händerna eller en utspark.
Kommentera