*/ ?>

Inlägg #2222888

Sv: Säsongen 2021-22
Det här med att spela i CHL. Är inte tillräckligt insatt i varför lag vill vara med i turneringen men någon som vet får gärna kommentera. Först var jag försiktigt positiv men nu mer tveksam. Viktigt att matchandet inte påverkar prestationen under SHL säsongen.
+2
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Säsongen 2021-22
Charliejfz: Tycker att det är gött att matcherna går på SVT, kan man se dem långt i efterhand också. Kul att de har mikrofon på tränarna dessutom samt att ni har näst snyggaste ställen. Leksands är ju dock gjorda för "templaten", ser riktigt bra ut, typ 96/97 när Moras nuvarande tränare stod i mål för dem.
+1
Kommentera

Sv: Säsongen 2021-22
Charliejfz: Sparkbollen hade sin olika europaturneringar många år; europacup, cupvinnarcup och annat som folk inte var så intresserade av. Men med tiden hade de arbetat in det hela och "marknaden" kom in. Nu är det en j-a massa pengar inblandade och stort och välbetalt att få delta. Hockeyn ligger efter men hoppet är att med tiden ska även CHL utvecklas och bli mycket lönsamt. De stora pengarna finns på kontinenten, även om lag från Sverige och Finland har strålande möjligheter att bli framgångsrika ochväl avlönade.

Sedan har vi KHL. Grejen är den att tidigare kom de europeiska ligorna överens med KHL om att köra europamästerskap med de bästa lagen från varje liga. Det gjordes dessutom men sedan valde KHL att lägga sig utanför. Då hade så mycket ryska pengar kommit in i KHL och de ville helst plocka russinen ur den europeiska övriga hockeyn för att KHL skulle växa till en motpol till NHL. Jokerit från Finland valde ju att gå med men från svenskt håll har ligan och förbundet stoppat de klubbar t ex AIK i Stockholm, som velat ansluta.

25 Europeiska klubbar plus samtliga ligor och förbund i Europa har valt att satsa på CHL i stället för att den turneringen ska binda ihop Europa och Ryssland. Och KHL är förstås extremt välkomna för att komma med år efter år. Men hittills har de avvaktat och det beror alltså på att oljegangstrarna som äger den ryska hockeyn vill att CHL ska misslyckas så kan d fortsätta försöken att utveckla KHL västerut.

Det är den s k grejen. De klubbar som gick in med satsningen på några miljoner var för att etablera CHL äger ju var och en 1/75-del av turneringen - om den bär sig så småningom. Övriga som äger mer är de nationella ligorna och förbunden. Men ta t ex Apan från Skellefteå. De erbjöds hänga på men var så snåla att de nobbade och när de något år senare ville var det för sent. Vilket är skälet till att de i många år snackat skit om turneringen. Genom att hävda att det handlar om skitlag från blåbärsnationer och annat dravel. Eftersom klubben Apan offentligt uttalat sådant så ofta är följden att ingen supporter i Skellefteå vill se matcherna, när Apan är med ens, så de spelar sina hemmamatcher inför mer eller mindre tomma läktare de år de är kvalificerade.

Men ta pojkarna Abbott. De vet vad det handlar om och de vill lyckas så härligt att Rögle deltar. Inte bara att bottnarna lirade i Luleå Hockey när klubben vann första officiella CHL. Utan att de också deltog i European Trophy som förlagan hette innan den bör namn till Champions och under åren som European Trophy spelads var Luleå med twinsen Abbott det lag i Europa som lyckades överlägset bäst. Den pokal som delas ut till vinnarna heter just European Trophy, som en hyllning till den turneringen som etablerades och kunde transformeras till det europeiska mästerskapet CHL.

Så de som snackar skit om turneringen gör som regel så eftersom de är avis eller bara okunniga och inser inte att det här är vägen att gå för europeisk hockey, inte minst för att hindra att KHL plockar russinen ur kakan och lurar in några lag från Finland, Sverige, Tyskland och Schweiz och effektiv transformerar våra nationella ligor till farmarligor a la AHL för NHL.

Det övergripande syftet är alltså att etablera en europeisk turnering på samma sätt som sparkbollen lyckats med och Rögle är varmt välkomna att bli del av detta.

Avslutningsvis, när man lägger fram synpunkter, bör man ju redogöra för eventuell jäv så OK. Jag är ju medlem i Luleå Hockey som är delägare i Champions Hockey League och det innebär att JAG äger en del av CHL. Ungefär 1/400 000-del. :-)
+2
Kommentera