Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #1626478

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

"Vi är inte bara anrika närmast på legendnivå i svensk hockey"

 

”… Luleå tog upp hockey i början av 1930-talet och Luleå SK strax därefter. Klubbarna lirade DM-finaler under trettiotalet.

 

hihihihi

 

Ja, här har man gått omkring och trott att Luleå bildades 77/78 och att man för första gången gick upp i högsta serien 84/85? Under sin korta klubbhistoria har man mestadels kannibaliserat på sina norrbottniska mer anrika grannars spelarutbildning, tänker på Kiruna, Piteå och Boden.

 

Men nej nej nej! Nu snackar vi om en historisk storklubb på legendnivå, som t om spelade DM-finaler! Hihihihi

 

Om vi då kikar på profilerna genom historien i denna legendariska förening, vilka hittar vi då? Jag har fått gräva djupt i arkiven, och har fått översätta från finska och samiska. Nu bjuder jag er på fakta och kunskap:

 

Nasse ”Ägget” Bergström är precis som namnet antyder en gammal släkting till självaste Osten. Ägget var en argsin gubbe som ledde laget i distriktsmästerskapet 1934 mot Måttsund Hockey, ett annat klassiskt anrikt lag. Enligt legenden skrek Ägget SVINJEFLA någonting till en spelare i motståndarlaget, en av de 14 tappra i publiken rapporterade detta.

 

En annan viktig person var Gustav ”Piggen” Rosengren, farfar till Tobbe R. Precis som Tobbe var Gustav en informell ledare, Gustav var även tredjemålvakt som hoppade in i en match under säsongen 45/45 i div IV Östra Norbotten. Historien upprepade sig.

 

Jussi Gnetinen, från Finland av alla platser, är en riktig klubblegend som spelade i laget i hela 12 säsonger under 40-talet. Jussi lyckades tyvärr aldrig komma med i matchprotokollet genom mål, assist eller utvisning, men snacka om laglojal kille!

 

Miika Sarjutinen, även han från Finland, lade till grund Luleås lite speciella backspel med sina sådär lite halvdestruktiva uppspel. Han var helt klart den största profilen under golgatavandringen på 50-talet då man halkade ner från tvåan till fyran, men han stannade i klubben och hade stor inverkan på lagets framtida kultur.

 


Svarskommentarer

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Sven Sewage: Helt seriöst Sven Latrin...far åt HELVETE!!  Det enda du kan haspla ur dig är hel å halvlögner som saknar t-o-t-a-l-t verklighetsuppfattning.  Fast å andra sidan så är det väl detta det enda forum du kan yttra dig på om "vårat" lag...du skulle förmodligen bli helvetiskt kapad på northpower å hockeykultur om du körde ditt svammel även där...