Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Bra värdegrunden i föreningen?

1627587 · » Till forumet


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Sen att kalla Luleå Hockey för "hela Skellefteås lag", det är givetvis vädligt fel.

Rätt epitet borde vara "Skellefteå B".

Har man ingen hockeykultur i bygden så blir det lätt så att man tvingas att bara värva in leftover och rejects från andra lag. Speciellt när man är den minst populära föreningen att spela i bland samtliga spelare i elitserien.  Varför så är fallet är ganska lätt att räkna ut.

Kombon "inga egna spelare" samt "minst populär att representera  SHL" har gjort att laget som Gud glömde har fastnat i "en tokköpa på rea" nedtgående köpespiral på senare tid, och den nedåtgående köpespiralen förklarar troligtvis varför de inköpta reaspelarna uppträtt utan hjärta när det dragit ihop sig fram på vårkanten. Det är därför laget endast kravlat sig förbi kvartsfinalen två gånger på 2000-talet och framåt. Nej, jag ser ingen framtid för Luleå hockey, räddningsplanket är troligtvis att fyra lag från kvalserien spelar i elitserien, för inte kan man vara sämre än två allsvenska lag?

Snart är det dagsför nedsläpp i Kööööp Arena. Därifrån har man fina minnen, aaaaahhhh :-)


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Mamma mia! Alltså, för 10 år sedan åtalades och dömdes spelaren Chad Hinz för att ha kört rattfull. Detta ett par dagar innan viktig match i kvalserien (kom ihåg fel tidigare). Skellefteå AIK var sponsrade av Vägverket, under parollen "Don't drink and drive". Är det då inte rimligt att ge spelaren sparken?

Jag höll inte alls med Sofia på norran i hennes korståg mot hockeypubliken i Skellefteå, dvs hennes egna läsare och kunder. Men ifall det stämmer att hon utsatts för hot och trakasserier tar jag kraftigt avstånd mot detta. Ifall personen som hotade eller trakasserade henne var Skellefteå AIK supporter tar jag precis lika mycket avstånd mot detta. Mycket dåligt beteende om det stämmer.

Luleå hockeys chefredaktör på SF dömdes häromåret i rätten för att ha mordhotat Jonas Fahlman, journalist på Västerbottens Folkblad då. Han och hans familj ska ha utsatts för hot och trakasserier under en längre tid. Nu kräver jag inte att hjonet ska behöva hålla med om allt som Fahlman skrev, däremot vore det på sin plats att hjonet tar avstånd från att hota journalister. Så låt oss höra nu!


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Chad Hinz härvan... för 10 år sedan... vad gjorde föreningen Skellefteå AIK för fel där? Spelaren begick ett stort misstag som inte var förenlig med föreningens värderingar, och han fick sparken.

Ifall vissa supportrar gick över gränsen och hotade och trakasserade Sofia på norran så är det bara att beklaga, det är ett dåligt beteende och sätter lagets fans i dålig dager. Jag tar då avstånd från sådan skit ifall det är sant, hot och trakasserier. Sofia passade inte in som ansvarig utgivare på norran, och hon gick över gränsen i sina atriklar vid ett flertal tillfällen. Men att hota och trakassera är aldrig rätt.

Luleås fans blev dömda i rätten för att ha hotat Fahlman. Det skulle vara intressant att höra Luleåfansen ta avstånd till behandlingen av journalisten Fahlman. Näe, där ska man visst elda på, med överstehjonet i spetsen. Snacka om dubbelmoral.

Sen Lehtonen.. glaslirare... alltså Mikko åkte på en ful bentackling och är borta nu. Men han är en otroligt vältränad idrottsman, knappast en glaslirare. Cam Abbot och Robin Jonsson, där har ni däremot två stycken riktiga glaslirare. Riktiga veklingar som kanske borde byta till innebandy utan närkontakt?

Det ska bli kul med match ikväll. Vi som Skellefteå AIK fans måste ha lite tålamod nu i början med så många nya spelare, det kan ta en bit in på säsongen innan spelet satt sig. Hoppas att det inte blir 0-0 ikväll.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Chad Hinz skandalen... ja den har man ju kommenterat tidigare på den här tråden, fast somliga har visst kort minne? Man får upprepa sig.

Vissa letar febrilt efter något negativt att skriva om. Chad spelade i Skellefteå 2004, alltså 10 år sedan!

Efter julfesten hemma hos Drake Berehowsky körde Chad av vägen, eller den hittades i en snödriva av en ditskickad polispatrull. Utanför bilen fanns en berusad Chad. Detta var besvärande för Skellefteå AIK dels för att man hade viktiga hockeymatcher bara ett par dagar senare men även för att klubben hade ett samarbete med trafikverket under parollen "Don't drink and drive".

När åklagare delgav Chad som misstänkt för rattfylla fick han sparken av Skellefteå AIK på studs mitt under brinnande säsong.

Det var Skellefteå AIKs roll i det hela, en spelare begick ett brott som stred mot föreningens värderingar, och han fick sparken.

Den ansvariga utgivaren för norran, Sofia någonting, hade under en lång tid haft någon slags konflikt med norrans läsare där hon på ett ganska arrogant och överlägsen stil mästrade hur korkade och osofistikerade hockeysupportrarna i SKellefteå var. Detta ledde till att mängder av premunanter sa upp tidningen. Norran svarade med att ta in en konsult som skulle ta reda på varför siffrorna dalade spikrakt neråt, och just innan rapporten blev offentlig så sa Sofia upp sig eftersom hon annars hade fått sparken.

Jag har i efterhand fått höra att Sofia, om det nu var det hon hette, hade fått ta emot hot och trakasserier bland annat efter att hon rapporterade Chad-gate, och att hon fått däcken sönderskurna. Det låter lbara ite långsökt då nyheten var i riksmedia.

Om detta stämde så är det givetvis ytterst beklagligt och det strider mot klubbens värderingar. Men då jag själv läst hennes texter så tycker jag nog att det var bra att hon lämnade norran. Tror inte att det skulle vara någon hit ifall NSD anställde Fahlman heller.

Ingen har dock blivit dömd för något brott runt detta. Däremot blev Luleås chefredaktör på SF dömd för att ha mordhotat Fahlman om man ska dra en jämförelse.

Begår man sådana handlingar har man enligt mig tagit supportskapet på tok för långt. Visst är det roligt med rivalitet, och nog får man erkänna att det kan vara lite kul att retas ibland, men sådan där skit är bara tragisk.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Två nyheter idag om laget i väldigt fås hjärta...

Luleå hockey är den minst populära klubben i SHL bland spelarna. Är det staden? Är det det tråkiga spelet? Är det lagledningen? Är det utvecklingsmöjligheterna? Är det publiken? Troligtvis en kombination.

http://nsd.se/nyheter/lulea/lulea-hockey-nej-tack-8719141.aspx

Mannberg har nu fått sin dom. "Feministen" Forsberg har ju tidigare fått sin "dom" enligt flashback.

http://nsd.se/nyheter/lulea/lulea-hockey-spelare-domd-for-misshandel-8721822.aspx


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Efter att ha läst på de sargut-frälsta 0-0 dyrkarnas sida, så känns det som de har något stort på gång.

Visst har man tappat Omark-Fransson-Olausson-Klasen, dvs de enda med talang. Men nu har man igen reaköpt ett gäng anonyma gnuggare, man har en ny tränare som står för den näst tråkigaste hockeyn i Sverige efter Rönken, och så han man vunnit två raka stenhårda bataljer mot storlaget Nottingham från superligan i Storbritannien. Imponerande! Hoppet har saktaligen byggts upp, näe nu ser det äntligen bra ut och kanske kanske kanske kan de kravla sig förbi kvartfinalen för tredje gången sedan 2001?

Det luktar som de har något stort på gång på långa vägar! Nu menar jag inte att det luktar brakskit på vägen upp till ingenmansland, nej. Utan det luktar som det ännu en gång kommer att bli ett stort... FIASKO!


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Vill även tillägga att jag gärna ser tufft spel med, hårda men justa tacklingar. Då kan det ibland oturligt bli skador då hockey är en tuff sport. Men bentacklingar, tacklingar emot huvudet på oförberedda motståndare och yxhuggsslasingar hör inte till sporten ishockey.

Det går även fort i ishockey, och ibland kan en spelare missbedömma situationen och göra fel. Ett exempel på detta var när Janne Sandström fick en taliban-attack i huvudet och cross-checkade Bellemare i nacken 3 sekunder efter pucken gått in i mål. Janne Sandström är ingen ful eller osportslig spelare även om han i den situationen fick totalt hjärnsläpp. Alla kan göra fel. Men om man har som mål att skada så många motståndare man kan under 60 minuter och sen åka omkring och flina, filma, snacka skit och gömma sig bakom linjedomaren, ja då är man verkligen en skam för svensk hockey.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Skönt med tre poäng mot Krefelt, men tråkigt med alla dessa osportsliga, respektlösa och onödiga överfall. Första matchen åker Kabanov på en tackling i ryggen med hjärnskakning och axelskada som följd, i andra matchen åker Lehtonen på en mycket ful bentackling med 4-5 veckors bortvaro som följd, och nu åker junioren Holmström på en otroligt feg armbågstackling i huvudet samt att junior Edström åker på en skogshuggarslashing över armen.

Även om man uppenbart är det sämre laget som tyskarna var så måste man faktiskt ha lite stolthet i kroppen och bita i det sura äpplet och förlora matchen med lite heder utan att försöka skada motståndaren. De riktar alltså in sig på 17-18-åringarna i motståndarlaget, snacka om fega jävlar.

Glädjande att se att visa icke-hockeykunniga skribenter fördömmer sådana fega handlingar när en spelare delar ut en respektlös stenhård tackling emot huvudet på motståndaren när han inte kan försvara sig. Holmström står på knä och sträcker sig efter pucken, så ser den fule jäveln en chans att sätta in en jättearmbåget emot huvudet emot en försvarslös junior i motståndarlaget. Sådant måste bort från hockeyn, vi vill inte ha en psykopatsport är spelarna riskerar livet för att vissa fega jävlar inte kan ta en förlust mot ett bättre lag på rätt sätt.

Jag brukar själv kalla sådana handlingar för "Per Ledin-incidenter". Jag vet inte hur många gångar jag sett han göra sådant? I slutspelet här om året åkte han in som tredjegubbe emot Majesky som var upptagen med en annan närkamp och delade ut en stenhård blindside armbåge rakt i huvudet på Ivan. Ivan blev medvetslös, Ledin fick 2 minuter tror jag. I en annan Luleåmatch då idioten spelade för HV så skickade han två stycken Luleåspelare till sjukhuset med hjärnskakning efter två stycken mycket fula armbågstacklingar emot huvudet. Otroligt feg spelare. Lägger man sedan till alla dessa filmningar, gömma sig bakom linjedomaren när det hettar till, en glappkäft kombinerat med damp och en mycket låg IG, ja då har man svensk hockeys mest osympatiske spelare någonsin. Han är en riktigt dålig förlorare som numera endast har en chans att vara med i media, att gråta ut om motståndaren som vann matchen, eller kom med i VM-truppen. Bud Holloway, som för övrigt var en otroligt sportslig gentleman på och utanför isen, han spelade fult och filmade. Jimmie Ericsson, han förstärkte en hakningssituation mot Italien i VM, ja det måste man kommentera fastän han själv var den största filmaren någonsin i elitserien. Vilken nolla denna snubbe är alltså, skäms över att vara från samma landsände som honom. Har hatat honom ända sen han spelade för löven och hade som mål att åka omkring och spela fult och skada, gömma sig bakom domaren och filma stup i kvarten. Som tur är har anti-karriären passerat sin väldigt låga zenit för länge sen, hoppas och tror fjanten lägger av snart.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

KulaShaker:

Men då ska jag försöka höja nivån.

Alltså, Cam Abbot, han var aldrig skadad. Han skämdes så mycket över att jaga sarg-ut pucken stup i kvarten att han simulerade skada. Detsamma för alla andra som hjärn-Tegnerton skrivit ut medicin åt. De behövde starka droger för att stå ut med gnethockeyn vecka in och ut, och Tegnerton thänade sig en slant. Verkligen en win-win situation.

Nu blev nivån lite högre för oss som gillar att diskutera hockey. Nu måste jag skriva något läsvärt:

Matchen mellan Osthyveln och Korven slutade 0-0. Periodsiffrorna var 0-0, 0-0 och 0-0. Korven hade 0 utvisningar och Osthyveln hade 0 utvisningar. Osthyvelns matchsekretariat somnade, fast det gjorde ingenting då det bara vr 0:or i varenda kolumn.

Efter 1 minut stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 2 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 3 minuert stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 4 minuter stod det 0-0, och det var sargutdunkarmedley.
Efter 5minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 6 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 7 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 8 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 9 minuter stod det 0-0, och absolut ingenting hände.
Efter 10minuter stod det 0-0, och bytena var endast 5 sekunder långa.
Efter 11 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 12 minuter stod det 0-0, och det var icing på icing.
Efter 13 minuert stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 14 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 15minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 16 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 17 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 18 minuter stod det 0-0, och domarna missade 14 hakningar och interference.
Efter 19 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 20 minuter stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 11 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 12 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 13 minuert stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 14 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 15minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 16 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 17 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 18 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 19 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 20 minuter stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 21 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 22 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 23 minuert stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 24 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 25minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 26 minuter stod det 0-0, och ett gäng sarg ut dunkades.
Efter 27 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 28 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 29 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 30 minuter stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 31 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 32 minuter stod det 0-0, och helvittes vad lite action det var.
Efter 33 minuert stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 34 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 35minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 36 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 37 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 38 minuter stod det 0-0, och tränaren bytte tuggummi.
Efter 39 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 40 minuter stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 41 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 42 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 43 minuert stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 44 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 45minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 46 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 47 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 48 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 49 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 50 minuter stod det 0-0, och ingenting hände. 
Efter 51 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 52 minuter stod det 0-0, och sportchefen skrek: Svinjävla regler!
Efter 53 minuert stod det 0-0, och det var bisvärm framför de egna kassen (två händelserika minuter!) 
Efter 54 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 55minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 56 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 57 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 58 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.
Efter 59 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.

Osthyvelns hemmapublik (47 stycken, de flest på handikappläktaren) ställde sig upp och skrek till TNT och klappade handfast sista minuten!

Efter 60 minuter stod det 0-0, och ingenting hände.  

Publiken var i extas då matchen lutade 0-0, speakern läste högt från Tove Janssons barnböcker eller så sade han något annat fast det var omöjligt för en ej lokal ingenmanslansinvånare att avgöra.

Matchen mellan Osthyveln ocj Korven slutade således 0-0. Svinjävla bra försvarsspel!


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
BGJ: Att nivån på den bilden är lika låg som innehållet i tråden i övrigt!

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

KulaShaker:

och vad vill du komma med att lägga upp den bilden? 

Klubben står inte bakom dessa bilder och som Övriga svenska klubbar i CHL ha man tagit avstånd till detta. Cramo gjorde denna kampanj utan klubbarnas vetskap och utan deras tillåtelse



Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja mamma mia, stackars hjon som så uppenbart blivit tappad i golvet som spädbarn, vid ett flertal tillfällen.

Lehtonen...

Herregud! Vilken idiot hjonet är.

Alla som följde Lehtonen under hans förra serjour kunde uppenbart se att han var skadad i slutspelet. Han gick från att vara en av seriens vassaste skridskoåkare till att knappt kunna stå på ett par skridskor. Det var ingen similerad skada. Lehtonen tränade inte. Han spelades med sprutor i princip i hela slutspelet. Han behövdes pga sitt skott men gick ej att känna igen. Och det får hjonet till att han simulerat skada... hmmm... han sitter verkligen inne med alla fakta!

Bentacklingen han åker på nu senast är förrbannat onödig och ful. Dimitrakos åkte på en liknande av Thörnberg, och då var säsongen över. Cam Neely åkte på en liknande av Uffe Samuelsson, och då var karriären över. Hade tacklingen tagit ett par centimeter lägre hade det kunnat slutat riktigt illa för Mikko.

Danskarnas tränare uttalar sig:

Sönderjyskes amerikanska tränare, Dan Ceman, tar avstånd från tilltaget av spelaren Kristoffer Mohr. Den danske spelare fick matchstraff. Efter matchen var det oklart om det även kan komma att leda till avstängning. – Det är där inget vi står bakom på något sätt. Sånt där vill jag inte se på hockeyrink. Riktigt tråkigt, kommenterade tränaren.

 Schack matt i denna fråga alltså.

Och så detta med lokal förankring... och köpespelare...

"Luleå hade 13 spelare när man tog SM-guld... Skellefteå hade tre"...

Luleå hade fem stycken ordinarie spelare i laget. Skellefteå hade 10 stycken. Skellefteå hade också 3 stycken reserver i laget som loggades

Luleå hade även reserverna:

Anders Burström

  Team League GP G A TP PIM        Postseas. GP G A TP PIM  

 

SHL

37 0 2 2 8   |  Playoffs 11 0 0 0  

Erik Granqvist

 

 

SHL 2 5.40 .830 |  Playoffs 0 -


Jakob Gunler

   SHL 7 0 0 0 0   |  Playoffs 3 0 0 0 0


Mikael Lövgren

 

   SHL 30 2 0 2 2   |  Playoffs 10 0 0 0 0


Sen blev det visst bara  grundseriestatistik

John Wikskröm 

  SHL 9 0 0 0 2


Torbjörn "Tobbe R" Rosengren

 

   SHL 0 - -


Erik Nilsen

 

  SHL 1 0 0 0 0

 

Jag har faktiskt svårt att få det till 13? Ursäkta min flathet:

Mållgan 

  SHL 0 0 0 0 0


Ja nu blev det 13! Det är faktiskt ett skämt att påstå att Luleå hade 13 spelare från den egna staden som bidrog till guldet. Om man är väääldigt generös hade Luleå 9 stycken, men ett rättvisare skulle vara 6 eller 7.

Så blir det när man rotar i lögnerna, och letar sanningen. Copy och paste är fakta, men kunskap är att kunna använda denna fakta och förstå vad den betyder.

Mycket mycket intellektuellt ohederligt resonemang, som den mesta skit som kommer ut ur truten på honom, därmed min signatur.

I årets spännande lag har Skellefteå AIK 8 stycken spelare från Skellefteå. Gnetlaget har tre från den egna kommunen. Det känns faktiskt jättekonstigt att han håller på och skriver om köp hit och dit, när det är bevisat nu att Luleå när de "nästan bara hade Luleåspelare i laget" faktiskt hade mindre än Skellefteå AIKs dito, och att de har en dryg tredjedel nu.

Schack matt igen.

Hockeykultur

Underkänner inte alls detta forum, eller NP forum, eller SF, utan lägger bara in en brasklapp om varför negativiteten kan gå överstyr. Tror att de flesta lags fans skulle vara väldigt nöjda ifall de hade vår trupp just nu. Växjö, Frölunda och Färjestad ser också bra ut, sen skulle jag vilja lägga in ett varningens finger för Brynäs som jag tror kan överraska i år. Är inte bombsäker på guld som året innan, men tror definitivt att vi kommer att tampas om guldet fram emot vårkanten.

Anor och klassisk lag

Orkar inte upprepa allt jag skrev tidigare, vad anrik betyder enligt ordboken och vad "bevismaterialet" med tabellerna betyder. Det är faktiskt uppenbart för en person som klarar av att ta till sig information.

Det finns givetvis andra lag som är anrikare än Skellefteå AIK, och dit räknar jag Brynäs, AIK IF, Djurgården och andra lag.

Enligt min bedömning ställer sig en person med kunskap och insikt frågor som dessa exempel:

Var spelade laget historiskt sett?
Hur framgångsrika var de i historien?
Hur stor publik spelade de inför?
Vilka profiler har spelat i laget?
Vilka spelare har de fostrat? 

Min korta analys av Luleå är följande:

Luleå är en ganska ny klubb som gick upp i högsta serien för första gången under 80-talet, innan dess hade staden i princip inga meriter som hockeystad. Under 90-talet var man ett stort lag i SHL då man tog sitt första och enda SM-guld, och Luleå var var ett topplag under en längre tid. Under 2000-talet har kvaliten sjunkit, t ex har man endast kravlat sig förbi kvartsfinal vid två tillfällen.

Fram till mitten av 80-talet har Luleås nya sammansladga lag och de två gamla byalagen harvat i lägre serier. 90-talet är inte en klassisk tid, det är modern tid. Malmö har lite längre historia än Luleå, men Malmö är inget klassiskt lag även om även de vann SM-guld på 90-talet. Linköping och Växjö är inte heller anrika lag, även om de är duktiga lag just nu.

Enligt mig är Skellefteå AIK och MoDo de anrika lagen i norrland, kansek skulle man även kunna kalla Kiruna en anrik hockeystad med tanke på alla stjärnspelare de fostrat i bygden. De har sannerligen en hockeykultur i bygden, precis som MoDo och Skellefte har.

Luleå har inte det. Jag skulle inte kalla Medle, Kåge, Glommersträsk, Teg, Malmberget, Jörn, Kågedalen, Rönnskär, Clemensnäs och gänget för anrika hockeyföreningar på elitnivå. Dessa småklubbar är fullt jämförbara med Luleå i dessa sammanhang.

Att påstå att Luleå är en lika anrik förening, eller ens är i närheten av Skellefteå AIK, är som att påstå att SKellefteå AIK var bättre än Luleå under 90-talet. Det är en lögn, en ohederlig lögn.

Avslutar med ett litet tips:

Sluta gå all-in innan floppen när du sitter på 2 och 7 i olika färger. Det lönar sig inte i längden, även om du kan ha snortur ibland.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja och så sparar man den bästa till sist.

Vilket lag är mest ”anrikt”?

Ja, vilken fråga. Vilken gullig fråga. Näe, den här frågan var så svår att jag fick ägna mig åt mycket efterforskning. Nu har man fått läsa långa copy-paste inlägg, faktiskt ganska informativa och roliga får man erkänna. Bra att någon kan samla ihop gamla tabeller, däremot lite synd att personen totalt saknar förmåga att analysera och förstå informationen.

Vad betyder anrik? 

Enligt wiktionary betyder det "rik på anor; med stort innehåll av historia och kultur."

Anor, det betyder enligt samma källa "ursprung, förfäder"

Alltså, i detta sammanhang en förening med lång historia, rik hockeykultur, ett lag som betydde mycket för svensk hockey och dess publik i historisk tid, ett lag som fostrade och utbildade landslagsspelare långt bak i historien.

Skellefteå AIK som har en lång klubbhistoria ända bak till 1943 och som ofta var ett topplag i den högsta serien i svensk hockey på 50-60-70 talet med SM-silver 58, 61, 63, SM-brons 60 och 75 samt SM-guld 78. Ett topplag som fostrat ett gäng legender. Skellefteå AIK hade alltså över 10 000 åskådare på norrvalla på 60-talet.

Och detta ska vi alltså på riktigt jämföra med Luleå, bildade 77/78, upp i högsta serien för första gången 1985? hihihihi, ja herrejösses!

Man kunde faktiskt tro att anrik faktiskt exkluderar 90-talet och framåt då det är nutid? Ja, så är det. Om vi då kikar på historien av det anrika Luleå... så hittar vi alltså två stycken byalag Luleå SK och IFK Luleå.

Alltså, kikar man igenom tabellerna och gör en sammanställning är det smärtsamt tydligt att byalagen från Luleå INTE är anrika, eller vidare framgångsrika i historien.

Alltså Kiruna AIF, Clemensnäs, Teg och Rönnskärs IF har alla säsonger i högsta ligan. Tre till lag från Skellefteå, samt Kiruna som faktiskt får klassas som en anrik hockeyort efter alla hockeyspelare de exporterat söderut.

Vidare är det synligt att lag som IFK Kiruna och Boden är bättre än Luleås två byalag under denna klassiska epok, även Skellefteå IF är bättre under början av 30-årsperioden. Piteå är ganska jämna. Alltså är Luleå 4-5 lag i norrbotten, och vi har alltså 3-4 lag med mer anor från Skellefteå, givetvis med Skellefteå AIK som ledaren.

Alltså, Luleås två byalag är ungefär jämnförbara med Medle, Kåge, Kågedalen, Glommersträsk och Malmberget under denna historiska epok. Inget illa ment om dessa lag och dess historia, jag har faktiskt stor respekt för många av dessa då dett försett oss med många vädligt duktiga spelare genom åren, men de är inte vad man på svensk hockeys elitnivå brukar kalla för anrika hockeylag.

Vill man få inblick i Skellefteå anrika historia är det bara att söka reda i böcker, kika på gamla filmer, intervjuer med alla dessa gamla legender.

I Luleås två byalags fall har det vart svårare. Jag hittade dock en gammal svartvit journalfilm som jag ska referera ifrån, den var dock utan ljud så jag får gissa på vissa sekvenser.

Året var 1963, och filmen börjar med att Skellefteå AIK sätter publikrekord på norrvalla med över 10 000 åskådare. Laget är anförda av kulsprutan från Piteå, Hasse Svedberg, Tre Kronor dominanten Eilert Määtä samt klubblegendaren och lagkaptenen Anders Acka Andersson. Säsongen slutar dock i tårar med SM-silver. Vi förflyttas senare till uterinken på Medle, en liten ort utanför SKellefteå med några hundra invånare.

Medleborna är få, men gästvänliga, och termoserna åker fram. Ikväll har man fint besök från norrbotten. Det klassika anrika storlaget Luleå SK kommer på besök, SK har ju tampats med IFK om att vara det 4e bästa laget i norrbotten samt det 10e bästa laget i övre norland över en längre period. Nu lirar det andra byalaget i någon riktigt låg division som det inte ens finns statistik eller tabeller ifrån.

4 stycken tappra åskådare trotsar kylan och ser matchen, alla andra hockeyintresserade är givetvis på toppmatchen med Skellefteå AIK. Medle är trots allt bara 6:e lag i Skellefteå efter Skellefteå AIK, Clemensnäs, Skellefteå IF, Rönnskär och Jörn och har svårt att locka publik.

En av dessa i publiken är Nasse "Ägget" Bergström. Han ser arg ut mest hela tiden, jag försöker med läppläsning och det ser ut som han skriker "SVINJEEFLA" och pekar hit och sen "SVINJEEEFLA" och petar dit.

"Ägget" Bergströms stjärnvärvning från Finland, Jussi Gnetinen, syns inte till. Tyvärr fans han ju aldrig med i något matchprotokoll efter sina 12 säsonger i IFK Luleå och Luleå SK. Synd att man inte fick se en glimt av honom.

Jussi Sargutinen som togs in för att styra upp uppspelen spelar däremot jättemycket, och hans tilltag på isen är mycket i fokus i denna film. Tyvärr är det så att uterinken i Medle saknar sarg, det är endast frågan om några snövallar. Nu är det svårt att avgöra om Jussi Sargutinen, jösses vad han slår sarg ut, bara är vindögd eller ifall han i flit knallar pucken över snövallen stup i kvarten. Detta leder till att de 3 åskådarna måste springa och leta pucken i djupsnön hela matchen, och matchen blir väldigt tråkig. Ägget sitter bara där och skriker och pekar matchen igenom, i alla fall enligt bilderna.

På bänken sitter "Piggen" Rosengren, Tobbe Rs farfar, som tredjemålvakt även han. Piggen är ju inte så välkänd i hockeykretsar, inte lika känd som Tobbe R som spelade hem SM-guldet då han hoppade in som reservmålvakt en gång i grundserien då Luleå vann SM-guld. Han fryser. 

Piggen är ju Luleå kommuns enda bidrag till detta bottenlag. Men vänta nu... jag ser något flimra till på isen. Är det ett spöke? Eller är det Mållgan, den osynlige Luleåspelaren till random supporter? Svårt att säga.

Men emot slutet av klippet ser man Ruben "Rubbe" Berntsson där med renen och rensläden. Rubbe är ju Börje "Svirre" Berntssons farsa, och precis som Börje körde buss till flygplatsen så körde Ruben rensläde till bortamatcherna.

Så Luleå hade trots allt tre egna produkter från den egna kommunen även på den tiden, imponerande!

Matchen då... hur gick den? Jussi Sargutinen förstörde den och den gick tyvärr emot 0-0, sen var det något osannolikt flipperspel som snedstudsade in och avgjorde till 1-0 emot bottenkonkurrenten Medle. Ett lag från Luleå såg nu ut att klara kontrakten i den nordligaste gärdsgårdsserien, tur det. 

Snacka om anrikt lag. Ja vilket? Medle alltså, det var det anrikare laget av de två.

Och här har ni då tabellen. OBS! Copy-pastat:

 

1962  -  1963  
       
Division 1    
1 Skellefteå AIK
       
Division 2    
Clemensnäs IF................20  16  2  2  136- 55  34  (+81)
-------------------------------------------------------------
IFK Kiruna...................20  15  2  3  122- 73  32  (+49)
Kiruna AIF...................20  13  2  5  121- 75  28  (+46)
Skellefteå IF................20  12  3  5  132- 90  27  (+42)
Rönnskärs IF.................20  10  3  7  107- 85  23  (+28)
Piteå IF.....................20   9  5  6   72- 65  23  (+ 7)
Bodens BK....................20   9  3  8   98- 86  21  (+12)
Jörns IF.....................20   5  0 15   68- 98  10  (-30)
Glommersträsk IF.............20   4  2 14   72-125  10  (-53)
Luleå SK.....................20   4  0 16   45-119   8  (-74)
-------------------------------------------------------------
Medle SK.....................20   2  0 18   62-164   4 (-102)



Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Faktiskt helt otroligt måste jag säga.

Man trodde inte att det var möjligt att komma med ännu mer neurotiska och  missundsamma, hatiska, lögnaktiga och avundsjuka inlägg mot det anrika laget som totalkrossade förlorargänget vid båda gångerna de turligt kravlade sig förbi kvartsfinal sen 2001. Men det var möjligt.

Det är så låg nivå, så lögnaktigt, att det är svårt att svara på skiten. Men gör ett litet kort försök. Det blir dock inget ctrl c och sen ctrl v och 20 000 tecken utan är lite snällare mot läsaren, som nog kan bilda sig en uppfattning hur sanningen ligger till.

Den köpte spelaren Pär Lindholm

Alltså Pär Lindholm är från Kusmark i Skellefteå, samma by som Victor Arvidsson. Han har spelat i Skellefteå AIK sen pojkålder. Han tog ej plats direkt från juniorlaget, utan lånades ut till Sundsvall i allsvenskan där han även spelade nästa säsong. Efter det gick han till Piteå, och ifjol lirade han i Karlskrona där han tog jättekliv. Nu är han hemma.

Om vi då jämför med Luleås spelare från den egna kommunen, inte så många så det blir enkelt, hur ser historiken ut där?

Per Ledin

SHLs råttigaste skämt till hockeyspelare lirade som junior i Vännäs och Björklöven, den senare otäcka klubben gjorde han 4 säsonger i innan han åkte till Baton Rouge och gömde sig bakom linjedomaren i ett år. Sen har vi två säsonger i Färjestad innan Looben fick nog och skeppade fanskapet till HV 71 där han fulspelade i 5 år, där imellan dess skämde han ut sig i AHL i ett år. 

Per Savalahti Nagander

Den väldige försvararen behövde som ung spelare speltid och lånades ut till Piteå och senare Björklöven. Savalathi drar som 23 åring till AIK IF där han gör två säsonger. Sen blir det 4 stycken säsonger i Finland av alla platser, i SaiPa och några få matcher i Mestis - andraversionen, i form av Jukurit.

Karl Fabricius

Utlånad till Boden och Kiruna, en säsong i Piteå, en säsong i Lev Poprad och tre säsonger i Frölunda.

Vad är slutsatsen av allt detta? Det är att ifall Pär Lindholm är en köpespelare så har Luleå noll stycken egna spelare, 100% köpespelare. En bedrift!

Sitter och läser om Lehtonens "skada".

Men så otroligt jävla dum och korkad kille!

Inte oväntat att en dålig förlorare som detta hjon desperat letar efter en infallsvinkel, hur än långsökt den må vara, och sen fjantar sig om allt han kan läsa om Sveriges bästa lag. Men detta är ett t om lågvattenmärke i marianergraven där 0-0 dyrkaren brukar befinna sig. T om femtekolonnaren Knegare, rättstavat :-), bjuder på en avhyvling. Det första kloka jag sett honom skriva, och ett bevis på att det i alla fall kan vara en normalt funtad individ.

För det första så är matchen avgjord och det är 50 sekunder kvar att spela, Skellefteå AIKs spelare går inte längre in i närkamperna utan spelar bara av matchen. Då smäller han på den oförberedde bäste spelaren i det vinnande laget. Totalt respektlöst, och förbannat onödigt. Nu kan jag inte själv veta om han siktade på knäet, eller ifall han bara var för dålig och långsam, men har man ett uns av sportslighet i kroppen undviker man en sådan smäll i detta läge. Det tycker alla, utom hataren i Bromma. Garanterat att han satt och tjöt av glädje när Hedman fult tacklade AIK IF junioren i huvudet i slutet av matchen när matchen var avgjord så att killen fick avsluta sin karriär och ifall han har otur drabbas av men för livet. Vilken jävla idiot, i dubbel bemärkelse.

För det andra... alltså tror hjonet att Skellefteå AIKs läkare hittar på någon skada som håller borta laget bästa spelare i 5 veckor? Finns det några gränser hur puckad någon kan vara? Några löjliga blåmärken... jo, rolig kille det där! Inte bara missundsam, avundsjuk, lögnaktig och neurotisk, utan även mastodont-osympatisk!

hedersmannen, läromästaren och legenden Anders Forsberg

hihihihi, hur var det nu? Puckelpist-hockey, tränaren som inte kan något om hockey, en värdelös hockeytränare. Fast helt plötsligt blev han bäst! Ungefär samtidigt han fick sparken, för illojalt beteende. För två stycken SM-guld sen. Nu har han haft MoDo i två säsonger, efter denna säsong har han haft MoDo längre än han hade oss. Vi har alltså 4 raka SM-finaler, ska bli spännande att se ifall MoDo uträttar detta under hans ledning. Jag har dock inget emot Anders Forsberg som är duktig, framför all massmedialt. Men var det Skellefteå AIK som hjälpte fram Anders Forsberg, eller var det bara Anders Forsberg som såg till att det blev 2 stycken SM-silver. Ett bra facit givetvis. Ska bli spännande att se.

 
Vi får väl konstatera att beskrivningarna inte överensstämmer. Den ena är korrekt den andra är ljug.

Är det Hockeykultur och vi andra som har fel?

Om man visste något om Skellefteåsupportern, så borde man veta att det är ett härdat släkte uppvuxna i mörker och fanatism där osannolika motgångar ristats in på hornhinnan. Det finns många gamla fans som fortfarande inte kommit underfund med att vi nu har 3 SM-guld. Pessimistkonsulterna är i överflöd. Jag tycker att det är charmigt,. För det finns väldigt få lag i föreningssverige som har mer hängivna fans, skillnaden mot andra är att väldigt många intuitivt räknar med att det absolut osannolika sämsta tänkbara kommer att inträffa. Lagledningen och spelarna tänker dock annorlunda.

Om man tror sig veta exakt vad som kommer att hända i framtiden...?

Man använder sina kunskaper och erfarenheter och bildar sig en uppfattning, en kvalificerad gissning. Ungefär som när man spelar poker.

Nu är det inte så att jag 5 år i rad suttit och skrikigt att Skellefteå AIK ska spela i allsvenskan, att vi aldrig kan ersätta våra flyktade spelare, att laget är värdelöst, att vi skulle aldrig få vara med i European Trophy. Det har däremot hjonet som diggar sarg-ut uppe i ingenmansland gjort. Varje år har han haft fel.

Jag har däremot haft rätt varenda år. Att vi skulle bli bättre varje år, att laget faktiskt var ännu starkare. Urstarkt. Att ungdomarna skulle ta jättekliv, och sen gå till Nordamerika. Att vi skulle spela SM-final, och tampas i toppen av serien. Att European Trophy skulle öppnas upp för de bästa lagen. Dvs oss.

Alltså, spelar man poker bör man veta att man endast ska syna när man har den bästa handen. Sen visst går det att bluffa ibland, men det är fan inte smart att gå all-in varje hand, speciellt när man spelat jävligt dåligt och sen blivigt krossad av värsta rivalen om och om igen när man vid två tillfällen sedan 2001 gått vidare från första bordet. Sin bästa poker ska man spara till finalbordet, och inte dumköra med all-in med värdelösa kort på första bordet. Men visst kan man vinna på tur, och bara tokköra all-in på varje hand. Kanske man inte åker ut en gång av 10. Nu var det 5 raka tokiga all-in som alla slutade i tårar, och själv satt man där med en tjock sedelbunt med cigarr i munnen.

Nu tror jag inte att vi kommer att leka hem grundserien på halvfart igen, vinna slutspelet med 12-0 i matcher och sen lira hem European Trophy och bli rankade som etta i Europa. Skellefteå AIK måste nog gå emot sin "värdering" att förbättra sig varje år. Det känns orealistiskt då vi var så sjukt jävla bra ifjol. Vi är försämrade. Men vi har ändå ett bra lag, och kommer enligt mitt tips att vara ett topplag i SHL (topp 4) och sen tampas om guldet fram till vårkanten. Det enda jag kan lova är att vi kommer att vara bättre än Luleå som ser vädligt mediokra och gråa ut.

Redigerad kommentar


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

"Som alla som hängt med känner till har jag under en tid plockat upp den 67-årige SS-Apans lögner, plockat upp fakta, och visat vägen och sanningen."

Intressant inleding... då ska vi se då...

Apan hävdade att Apklubbens lag väsentligen består av pojkar från Apschtaan, utvecklade av Apklubben. Jag visade att Apklubbens officiella roster senaste fem åren till 85% består av köpespelare.

Lite problem med matematiken här ser jag? Om vi då tittar på det senaste guldlaget:

Johan Alm, Niclas Burström, Anton Lindholm, Arvid Lundberg, Victor ARvidsson, Erik Forssell, Joakim Lindström, Martin Lundberg, och Adam Pettersson gick alla in på 20 utespelare i det SM-vinnande laget. 10 stycken.

Från juniorlaget från andra norrländska orter har vi sedan Sebastian Aho, Fredrik Lindgren, Petter Emanuelsson, Melker Karlsson och Oscar Sundqvist som också gick in på 20 spelare. 5 stycken.

Jag har faktiskt lite svårt att få samma procentsats. Kanske är jag lite dålig på räkna?

Utöver dessa ordinare spelare har vi då Skellefteåkillarna Marcus Pettersson, Henrik Marklund och Alexander Selin som också loggade matcher. Och sen har vi ej ordinarie spelare fostrade i juniorlaget Anton Öhman, Patrik Enberg och Axel Holmström.

Jag har faktiskt lite svårt att se hur man kan få detta till 85% köpe spelare, hur man än räknar? Men nu är jag förstås lite dum... Femtekollonaren Knegare är dock jättesmart och kan säkert förklara hur det ligger till.

Så har det sett ut i princip varje år de senaste fyra åren. Inget lag i SHL har haft lika stark lokal förankring. Det är man faktiskt ganska stolt över.

Apan påstod att Apklubben utklassade och krossade fegspelande Luleå i semifinalen för några år sedan. Jag visade att t o m Apredaktörer förklarade att match efter match var otroligt jämn och enastående underhållande och att vilket som helst av lagen kunde ha vunnit semifinalen. 

Endast en blind person eller någon med väldigt dåliga hockeykunskaper skulle våga påstå att vilket av lagen kunde ha vunnit semifinalen. Det var en spelmässig utklassning, även om Anders Nilsson gjorde en storstilad insats i kassen och gjorde serien jämn målmässigt. Anton Rosenberg är inte direkt ansedd som en hockeykompetent skribent, han blev mer eller mindre förvisad från North Power efter amatörmässiga och okunniga inlägg. Men han är snäll.

För att förklara vilken köpeklubb Luleå är valde SS-Apan själv ett år på nittiotalet, för att visa att vi bara hade köpespelare och fann visserligen att vi hade 5 spelare från Luleå dvs fler än Apans 3 spelare från Apschtaan när de vann senast. Jag plockade fram fakta och visade att Luleå hade 13 (!) spelare, födda och uppvuxna i Luleå och utbildade av Luleå Hockey.

 Men herrejösses. Hur kan du få att Luleå hade 13 spelare från Luleå vid sitt SM-guld, och att Skellefteå hade 3 stycken? Luleå hade 5 stycken ordinare spelare från Luleå (Strömwall, Åkerström, Modig, Lindberg och Nilsson). Man hade 4 stycken reserver som spelade mindre roller (Burström, Granqvist, Gunler och Lövgren). Nilsen spelade en match under hela säsongen, Torbjörn Rosengren hoppade in som reserv i en enda jävla match under hela säsongen, John Wikström spelade ett par matcher under säsongen.

Skellefteå hade 10 stycken ordinarie spelare av 20, reserverna Pettersson; Marklund och Selin registrerades i alla all matchprotokollen under säsongen vilket man inte kan säga om onematch-wonders som hjonet hänvisar till. Jösses.

Nu tar vi den definitiva krossen.

 

SS-Apan har dessutom förklarat att Luleå är ett nytt lag utan anor. Man bildades 1977 och har efter några år på 90-talet mest handlat om att åka ut med 0-4 i kvartsfinalerna. Jag har försökt förklara för eländet att IFK och Luleå SK – de klubbars vars hockeysektioner blev Luleå Hockey – lirade DM-final i Norrbotten på trettiotalet varpå dåren ska vara rolig ”Nu snackar vi om en historisk storklubb på legendnivå, som t o m spelade DM-finaler! Hihihihi”

Men alltså, allvarligt? Endast en riktigt puckad historierevisionist skulle jämföra Luleå hockeys anor med Skellefteå AIK.

Skellefteå AIK spelade matcher på norrvalla inför tiotusentals åskådare på 50 och 60 talet. Myggkedjan dominerade i topplaget Skellefteå AIK som var snubblande nära att vinna SM-guld 1958, 1961, 1960, 1963 och 1975. Skellefteå AIK hade VM och OS-spelare i laget. Skellefteå AIK öppnade norrlandsfönstret och vann som första övrenorrlandsklubb SM-guld 1978.

Det finns bara en klubb från övre norrland som går att jämföra med Skellefteå, och det är MoDo från Ö-vik. De har anor, och en historia att vara stolta över.

Att ens nämna några amatörföreningar från Luleå i samma mening som Skellefteå AIK är ett hån mot de svenska traditionerna inom ishockey. Det är liksom att jämföra Clemensnäs, Lejonströms och Rönnskärs historia med MoDo, Leksand eller någon annan anrik riktig förening som faktiskt betytt något för svensk hockey histroriskt sett. En riktig jävla dumskalle med noll koll skulle kunna jämföra Rönnskär eller Bjurholm med Djurgården eller Brynäs, men då är man en historierevisionist som skulle kunna påstå att Japan vann andra världskriget eller att världen pratar Engelska pga Australien eller någonting annat jääävulskt korkat.

 Vilket lag har presterat bäst på elitnivå?

Ja vilka kan det vara? Mamma mia... 10 000-kronorsfrågan alltså?

3 SM-guld, 5 SM-silver, vilket lag har 39 säsonger i högsta ligan?

Jämfört med 1 SM-guld, 3 SM-silver och 31 säsonger i högsta ligan?

Nej, den där frågan var så svår att besvara. Det bästa vore nog om Knegare kunde svara på den frågan.

Tack Luleå för era bidrag i Nasse Ägget Bergström, Jussi Gnetinen och Miika Sarjutinen, de har alla betytt mycket för svensk hockey.

Mvh,

Sven Sewage supporter av Skellefteå AIK 1943. Har ALDRIG hänvisat till ett annat år än 1943.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Knegare:

Jag vill åka till Tvärålund aka HELVETET!

Mvh,

Sven Sewage - akademiker


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Sven Sewage: Helt seriöst Sven Latrin...far åt HELVETE!!  Det enda du kan haspla ur dig är hel å halvlögner som saknar t-o-t-a-l-t verklighetsuppfattning.  Fast å andra sidan så är det väl detta det enda forum du kan yttra dig på om "vårat" lag...du skulle förmodligen bli helvetiskt kapad på northpower å hockeykultur om du körde ditt svammel även där...

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

"Vi är inte bara anrika närmast på legendnivå i svensk hockey"

 

”… Luleå tog upp hockey i början av 1930-talet och Luleå SK strax därefter. Klubbarna lirade DM-finaler under trettiotalet.

 

hihihihi

 

Ja, här har man gått omkring och trott att Luleå bildades 77/78 och att man för första gången gick upp i högsta serien 84/85? Under sin korta klubbhistoria har man mestadels kannibaliserat på sina norrbottniska mer anrika grannars spelarutbildning, tänker på Kiruna, Piteå och Boden.

 

Men nej nej nej! Nu snackar vi om en historisk storklubb på legendnivå, som t om spelade DM-finaler! Hihihihi

 

Om vi då kikar på profilerna genom historien i denna legendariska förening, vilka hittar vi då? Jag har fått gräva djupt i arkiven, och har fått översätta från finska och samiska. Nu bjuder jag er på fakta och kunskap:

 

Nasse ”Ägget” Bergström är precis som namnet antyder en gammal släkting till självaste Osten. Ägget var en argsin gubbe som ledde laget i distriktsmästerskapet 1934 mot Måttsund Hockey, ett annat klassiskt anrikt lag. Enligt legenden skrek Ägget SVINJEFLA någonting till en spelare i motståndarlaget, en av de 14 tappra i publiken rapporterade detta.

 

En annan viktig person var Gustav ”Piggen” Rosengren, farfar till Tobbe R. Precis som Tobbe var Gustav en informell ledare, Gustav var även tredjemålvakt som hoppade in i en match under säsongen 45/45 i div IV Östra Norbotten. Historien upprepade sig.

 

Jussi Gnetinen, från Finland av alla platser, är en riktig klubblegend som spelade i laget i hela 12 säsonger under 40-talet. Jussi lyckades tyvärr aldrig komma med i matchprotokollet genom mål, assist eller utvisning, men snacka om laglojal kille!

 

Miika Sarjutinen, även han från Finland, lade till grund Luleås lite speciella backspel med sina sådär lite halvdestruktiva uppspel. Han var helt klart den största profilen under golgatavandringen på 50-talet då man halkade ner från tvåan till fyran, men han stannade i klubben och hade stor inverkan på lagets framtida kultur.

 


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Vissa neurotiska skribenter är så svältfödda på framgång att de måste posta 20 inlägg efter en vinst mot ett tyskt lag som hade halva matchen i utvisningsbåset. Flera av dessa utvisningar dessutom rena justitiemord. Råttan Per Ledin åker på en helt vanlig tackling, men ligger i vardning ordning kvar på isen och låtsas vara skadad. Detta blir matchstraff, pinsam domarinsats.

Men Luleå gör en rätt bra match och kämpas ner motståndaren ganska enkelt. PP såg helt okej ut för att vara i början på säsongen. Ett problem som jag ser är brisen på spelskickliga spelare. En kille som Petrell, han kan tacklas, men i Luleå tvingas han ha pucken därför ingen annan kan hantera den. Detta kommer givetvis att märkas när motståndet blir bättre.

Sen är det kul för Luleåfansen att årets Luleå faktiskt har hela tre stycken spelare från den egna kommunen, råttan Ledin, trubbige Fabricius och monstret Savalahti - helvittes vad stor han är. En klar förbättring mot tidigare år med tre spelare.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

... och där drar årets segermarch igång!

Offensivt behöver våra snipers ställa in siktet och PP håller inte Skellefteåklass, annars ser det oförskämt bra ut med tanke att vi väldigt nyligen gått på is och med tanke på att vi har så många nya. Skridskoåkningen ser ruggigt vass ut, backspelet likaså. Måna ungdomar med framtiden för sig, Skellefteåstyle! Det blir bra det här. 

Bagdad Bob har ju hållit på fem somrar i rad med sina neurotiska störda hatangrepp, och varje gång har han haft fel. Han kommer att få fel igen. Igen! Att han aldrig lär sig. Det är ju det som driver en att skriva, att få tillrättavisa hjonet.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

"Nu har Robert kartlagt, sammanställt och analyserat hur många svenska hockeyspelare som lirat i olika utländska ligor sedan 1994 (länk).

Mycket intressant för den som vill förstå hur det kommer sig att Apklubben kunnat vara bästigast i landet senaste åren. En delförklaring är utan tvivel att konkurrensen är historiskt låg som följd av att alla SHL-klubbar tappat sina bästa spelare till utlandet och bättre löner."

SHL har tappat många spelare till utlandet, det stämmer, och många Skellefteåhjältar har lämnat för bättre ligor. En tråkig verklighet att anpassa sig till, men samtidigt har vi nu fått en möjlighet att skapa nya storstjärnor. Det känns vi är den klubb som fostrat och utvecklat mest bra spelare på senare tid i svensk hockey. Skellefteåkillar som Jocke Lindström, Viktor Arvidsson, Oscar Lindberg, Tim Erixon och Adam Larsson lirar numera som bekant i NHL, och så har vi en hel radda juniorfostrade killar där nu också.

Men Luleå har också bidragit genom åren, här kommer en liten sammanställning:

Per Ledin

Horne-Per som är ett riktigt fullblodsmongo ända ut i fingerspetsarna lyckades åka omkring och råtta sig och gömma sig bakom linjedomarna i AHL 2008/2009 innan han kom hem med svansen mellan benen efter en säsong. Imponerande!

http://www.eliteprospects.com/player.php?player=186

Torbjörn Rosengren

Tobbe R var ju som bekant verkligen tungan på vågen när Luleå lyckades vinna SM-guld på den gamla goda tiden när hakning, holding, fasthållning och annan destruktiv skit var tillåtet, kanske inte en tillfällighet? Tobbe R var reserv i en match under säsongen. Tobbe R åkte på charter till Magaluf en gång, därmed har han de facto befunnit sig i utlandet minst en gång.

http://www.eliteprospects.com/player.php?player=120034

Mållgan Skarin

En förgrundsfigur i Luleå-hjonets hittepåhistorier att Luleå har anor och traditioner och att de faktiskt haft egna spelare någon gång. Men vi vet ju alla om denna riktiga legend som van Stanley Cup med Detroit, Toronto och Montreal, en verklig bedrift

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alfons_och_hemlige_M%C3%A5llgan

Näe, nu är det snart dags att erövra Europa. En riktig vinstlott för alla hockeyintresserade att äntligen få se Skellefteå AIK i internationella sammanhang. Vi siktar såklart på serieseger och guld, och nu i år så kanske vi då får kamma hem Europtiteln. En riktig Europatitel nu då de bästa lagen utanför KHL faktiskt får vara med, alltså inte någon köpetitel som då inte räknas. Snart är det bara kvalifikation på sportsliga grunder precis som jag förutspådde vilket givetvis känns rättvist och bra


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Sven Sewage: Hur gick det för er i Ö-vik? Ni hade en match i benen och mötte ett lag som det var matchpremiär för.

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Sven Sewage: Femtekollonare?! Gå å göm dig Fahlman/Sven Latrin...

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Oroligt stirrar 0-0 dyrkarna från ingenmansland på vår laguppställning som sakta men säkert fylls på med stjärnlirare efter stjärnlirare. Bagdad Bob har för dent femte sommaren i rad i lag hånat och spottat på Skellefteå AIK påhejad av andra mobbande genthockeyfantaster och nu även påhejad femtekollonaren Knegare. Nu är vår tur slut, juniorerna vi plockar upp är värdelösa, vi hade bara tur, nyförvärven var överskattade, vi kan aldrig ersätta de som gick vidare till större ligor. Samma visa varje år.

Själv tycker jag att det ser riktigt bra ut. Vi ser ut att bli ett topplag, igen. Vi har en bra balans i laget med unga hungriga och en del rutinerade, starka defensiva forwards och en hel del offensiv talang och kreativitet, kanonfina skridskoåkare vilket är vårt signum, och sen är backsidan den bästa vi har haft sedan vi gick upp till SHL. Ledarsidan vet vi ju att den är av yttersta världsklass. Vi uppfyller målsättningen med att ha halva laget ur egna led vilket känns skönt. Vi går för guld, igen.

Samtidigt börjar ångesten redan sprida sig uppe i ingenmansland. They can talk the talk, but they can't walk the walk. Det vet vi, och de själva vet de samma sak,  innerst inne. Det är därför de håller på sådär, det förstår man ju. De känns som en liten byracka som har hoppat på alfahanen, flockledaren, och nu för femte gången i rad kommer de att liga på rygg och gny framme emot vårkanten. Igen. Det kommer att bli samma visa. Att de aldrig lär sig.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Sven Sewage:Här är saknaden stor efter ödmjukhet......

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

DansbandsWolf, zigge och Lemmiöx, Bagdad Bob aka Sven Savage,

 

Jättekul att ni alla är så glada efter en hemmavinst, på straffar, mot ett lag som just gått på is och spelar sin första träningsmatch – dessutom saknade vi en mängd tongivande spelare.

 

Man får gratulera till stordådet! Fjanten Per Ledin blev så till sig av sitt mål att man kunde tro att han avgjort en SM-final. Vilka nollor ni är alltså. Per Ledin och Bagdad Bob är de största nollorna tror jag, men det är en hård kamp måste jag säga. 

Bagdad Bob har ju hållt på likadant varje sommar nu i fem års tid snart, och varje gång har Bagdad Bob haft helt fel. Nu säger jag inte att vi kommer att leka hem serien i sedvanlig stil och vinna slutspelet i 12 raka matcher. Däremot är jag övertygad att vi kommer att vara med och fajtas om den ädlaste medaljen fram till vårkanten. Luleå ser däremot helt otroligt mediokert ut. Jag förstår att ni är oroliga. Dåligt lag med få profiler, fallande publiksiffror, kass ekonomi och så har ni knappt fått fram en egen talang på ett decennium. Stackare.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Jaha mr Sewage, hur bortförklarar du nu det faktum att saik redan efter en träningsmatch kommer göra en sämre försäsong än förra året då man vann alla sina matcher?

Är det vägen nerför vi beskådar och slutet på åren i topp? Vi får för Svensk hockeys bästa att så är fallet, inget är dess bättre för evigt inte ens ditt AIK.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
zigge: Så är det också när man är ett dement pensionerat troll...då blir det så då man försöker tänka och vara rolig :D

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Sven Sewage:Jag betvivlar starkt att du kommer ihåg någonting rätt? Allt verkar bara bli fel , du verkar ständigt ha otur när du tänker?

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

DansbandsWolf:

Fel av mig Wolf. Jag kommer igåg fel, det var kanske bara rykten att Rönken skulle ta över Jokerit?

Men nog förstår man allt hur den hockeyintresserade Putin tänkte där. Släpper man in Rönkens hockey i ligan är det godnatt för publiken på läktarna och framför TVn. Ett riktigt säkerhetshot mot ligans framtid. Så nog förstår man att Putin gick in och stoppade den övergången.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Sven Sewage: Noll koll som vanligt men vem är förvånad.

Jonas R tränar INTE Jokerit


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja imorgon smäller det. De goda mot de onda. De roliga mot de tråkiga. De snygga mot de fula. Jedis mot rymdimperiet. De smarta mot de korkade. Skellefteå AIK mot Luleå Fuleå inte så Kuleå. YES vilket gäng, norrbottens stolthet!

Med Skellefteå AIK vet man ju på förhand lite vad man får. Klapp-klapp spel, finter, trix, offensiva överlämningar, kreativitet, mål, lir, talangfulla hockeyspelare som får uttrycka sin spelglädje i jakten på SM-final och guld.

Med Luleå är man mer osäker? En era är över. Rönken blev tillslut förvisad till Finland av alla ställen där han nu ska sprida sitt ondskefulla destruktiva hockeybudskap ifrån. Helsingfors känns numera som en dödsstjärna. Till KHL och Ryssland alltså, stackars satar. De ger ett finskt lag chansen att representera Skandinavien, och så skickar vi Rönken dit som totalsabbar allt i sin jakt på 0-0, det måste vart ett politiskt beslut från SÄPO - don't mess with us because we will retaliate! eller något liknande? In kommer då Fagervall. Hur var det nu, var han känd som allsvenskans tråkigaste destruktivaste eller roligaste kosntruktive tränare? Jag minns inte riktigt hur mycket gladhockey Västerås var? Och sen, var det SM-guld med löven, eller var det sparken? Lite osäker där också. Så helt klart undrar man ju direktiven blir, full fart framåt med en bländande fantasi i attack efter attack, eller blir det en gammal hederlig gnethockey med sargutdunkarmedley och 0-0 dyrkan?

Nästa sak man undrar över är de nya spelarna hos 0-0 dyrkarna från ingenmansland, hur kommer de att spela? Lämnar gör ju Omark, Klasen, Gunnarsson, Olausson, Fransson, eller den sistnämnda verkar de ju tvinga kvar i gnetfängelset fastän har har gråtit sig till sömns varje kväll i tre års tid efter ha genomlidigt den tråkigaste gnetigaste hockeyn i svensk hockeys historia. De kreativa är borta och det finns då bara två spelartyper kvar, de som dunkar pucken sarg ut likt pucken vore en het potatis, och de som jagar sargutpucken i blindo. In kommer då spelare som Petrell, Granström, Savalahti-Nagander och Sylvegård. Mamma mia! Nog undrar man allt lite hur "spelet" kommer att förändras? Från det tråkigaste och gnetigaste laget någonsin med 5 stycken ensamma stackare som kunde bryta sargutmönstret. Tyvärr flydde dessa fort iväg och tog första flyg låååångt bort. Men nog är man allt lite nyfiken på hur gnethockeyn kommer att förändras med denna gnetscenförändring? Hur kommer det att bli, jättespännande att se blir det! hihihihi

För de hockeyintresserade som har oturen att bo eller vistas uppe i ingenmansland blir det nu på Tisdag en av årets höjdpunkter. Man får igen se hur sporten ishockey ska spelas. Om man tränar bra, och satsar allt på att vara en god kraft inom svensk hockey, och sedan målmedvetet arbetar tillsammans och utvecklas tillsammans, vad kan man då åstakomma på isen, vad kan man bjuda publiken på? Se och lär! Och unga killar på besök i gnethallen från Boden, Piteå, Kiruna osv, de kan redan nu börja drömma om att representera Sveriges bästa lag i framtiden, de bästa är givetvis välkomna, som vanligt!

Tyvärr tyvärr är gnetlagets bästa tid på året snart över, silly season. Ett löjligt med löjliga fans, så nog förstår man att de trivs på sommarn. Snart blir det ett bryskt uppvaknande. Som vanligt. Som vanligt har de (i fem års tid nu) basunerat ut hur bra gnetlaget är, och hur dåligt det kommer att gå för Skellefteå AIK. Varje år har de haft fel, varje år har jag haft rätt. Bifogar en liten länk till hur svensk hockeys sämsta supporter brukar hålla på. Vissa kallade honom Sven Savage fastän han skrev under 1000-tals olika signaturer (som dock var jättelätta att känna igen då de saknade finess), jag kallade honom för Bagdad Bob och ska nog fortsätta med det då "hjonet" kan förväxlas med så många andra sarguthockeyfantaster såsom Lemmiöx och gänget, hihihihi

"Svensk hockeys motsvarighet till Bagdad Bob har manifisterats på svenska fans, tack för den Sven Savage, jag uppskattar verkligen svart humor och ironi." 


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Jag skulle vilja skriva en kort analys om vilket lag som under 2010-2014 har vart mest gnethockey.

Gnethockey har som bekant många olika ingredienser och det är verkligen en ädel konst att få publiken att somna på läktarna och framför TVn  i sin jakt på ytterligare ett 0-0 resultat. Ifall sen truppen är inköpt från alla världens hörn (gärna från Finland), och sen drillas dessa inköpta i sargutdunkarmedley, ja då får man som bekant en härlig mix som leder till total gnethockey.

Om vi då tittar på gnethockeyns delmoment, och sen delar ut 3 poäng till den som vann, och ett poäng till den som kom trea, vilka lag kan då rankas som gnethockeylag? Detta ska bli spännande. 

Vilka lag har dunkat flest sarg ut?

3 p – Luleå
2 p – AIK IF
1 p – Timrå

Vem har kört mest bisvärm framför egen kasse?


3 p – Luleå
2 p – Leksand
1 p – Timrå

Vem har dyrkat resultatet 0-0 allra mest?

3 p – Luleå
2 p – Färjestad
1 p – Leksand

Vem har gått all-in på köpmani och köpt jävlart varenda spelare i truppen?

3 p – Luleå
2 p – Växjö
1 p – Örebro

Vem har haft flest spelare från Finland?

3 p – Luleå
2 p – HV 71
1 p – Frölunda

Vem har diggat hakning/fasthållning/slashing/interference allra mest?

3 p – Luleå
2 p – Färjestad
1 p – Leksand

Vem har en idé att flipperspel/snedstuds/grova misstag av motståndaren är den bästa strategin för anfallsspel?

3 p – Luleå
2 p – Luleå
1 p – Luleå

Vem ar en sportchef som skrek ”Svinjävla regel” mot mörkhyade spelare?

3 p – Luleå
2 p – Luleå
1 p – Luleå

Slutställningen blir då:

(1 ) Luleå – 33 poäng

(2 ) Färjestad – 4 poäng

        Leksand - 4 poäng

(4 ) AIK IF – 2 poäng

        Timrå – 2 poäng

        HV 71 – 2 poäng

(7 ) Örebro – 1 poäng

       Frölunda – 1 poäng

Det är inget snack. Luleå är verkligen ett gnethockeylag. Snacka om att vara gnethockeyns bundsförvanter i Sverige, en verklig utklassning.

Stort grattis till Luleå och era fans. Ni ÄR gnethockey personifierade.


Man tar av sig hatten. För alla som diggar 0-0 hockey med sargutdunkarmedley utfört av inköpta gnuggare så är Luleå verkligen en oas i hockeyöknen med mål, finter, trix, klapp-klapp spel och annan skit.

 


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Backdropen till denna serie... Luleå har gjort sig många ovänner runtom i hockeysverige denna säsong. Rönken är ny tränare, och han står för en väldigt defensivt inriktad hockey där "anfallsspelet" om man få kalla det så mest går ut på att vänta på motståndarens misstag eller hoppas på ett flipperspel. Inga uppspel görs utan pucken bara dunkas sarg-ut, sen tar man 15 sekundersbyten, kämpar, och hoppas på det bästa, dvs en snedstuds eller en grov miss. Konstruktiv är ett skällsord.

I kvartsfinalen mot Djurgården som Luleå vinner, alltså första gången förbi kvartsfinal på 10 år, så väcks många känslor i hockeysverige. Dels för den förbannat tråkiga hockeyn Luleå spelar, men också för alla dessa filmningar och förstärkningar Luleåspelarna står för. Det är liksom satt i system. Defensiv tråkhockey, sarg ut, hakning/slashing/fasthållning och sen förstärka varje situation. Djurgårdsspelarna drivs till vanvett och som svar så börjar de spela snorfult. Det går till 7 matcher, ett gnetlag som kör tråkhockey mot ett lag som spelar fult, och gnetlaget vinner i sjunde matchen. Anmärkningsvärt är också att Luleås lagledare anmäler en Djurgårdsspelare till diciplinnämnden, och man bryter därmed gentlemanöverenskommelsen att inte göra just detta, men det finns inga gentlemans i Luleå 2010/2011, utan bara inköpta 0-0 dyrkande gnethockeyfantaster!

I denna serie myntar Skellefteå AIKs kapten Fredrik Warg det träffsäkra och ack så roliga beskrivningen av Luleås "spel". Några klipp visas upp för honom live i canal plus, Warg har pucken i tekningscirkeln, Luleå har 5 stycken utespelare mellan honom och målet, och så ser det ut i flera klipp. Warg utbrister: Jag vet inte riktigt varför de spelar med en BISVÄRM framför egen kasse i varje match?

Matcherna mot Skellefteå då...

Match 1 Skellefteå AIK - Luleå 3-4

Luleå öppnar matchen starkt och är det klart bättre laget i period ett och tar där ledningen. Resten av matchen är dock Skellefteå AIKs och man tar över totalt i andra perioden. Endast en storspelande Anders Nilsson hindrar en hemmavinst och tar på egen hand matchen till förlängning, där Anders Burström !!! avgör against the run of play. Skott 35-40

Tekarns kommentar på svenskafans:

"Vi kan inte räkna med sådant här spel från Anders Nilsson varje match."

Match 2 Luleå - Skellefteå 4-3

En vädligt bitter förlust då Skellefteå genomgående är det klart bättre laget. Tursam seger kan man sammanfatta det som, skotten speglar ej matchbilden.

Skott: 32-39

Kommentarer från SF:

EBJ: "Fortsätter ni spela så här pass mycket bättre än oss, så kommer ni vinna. Luleå måste kliva upp minst 2 steg för att ta två matcher till"

Daddeh: "Skellefteå var klart bättre i denna match" 

Olle: "Inte på något sätt ett rättvist resultat"

LuleåfanGNG "Ingen kan ta ifrån Skellefteå AIK att de gjorde en förbannat bra match och kontrollerade i princip allting i ca. 55 minuter fram till det där snöpliga 3 - 3 målet som enbart kan tillskrivas Fortuna. "

Tekarn:

"Jag kan inte annat än att hålla med om det du beskriver, att det är många spelare i Luleå som förstärker situationer/filmar lite väl mycket ibland."

Match 3 Skellefteå AIK - Luleå 2-1

Luleå har stora problem att komma ur egen zon och tvingas slå ifrån sig. En fantastiskt insats från Anders Nilsson och en stor portion gammal hederlig bonnröta tar matchen till förläninging där hemmalaget mycket rättvist avgör.

Skott: 46-32

Match 4  Luleå -  Skellefteå AIK 1-2

Liknande matchbild som match 3 där Skellefteå AIK dominerar spelet och puckinnehavet. Luleå ser tröttkörda och har väligt flyt att man tar matchen till förlängingen, där man inte orkar stå emot.

Skott: 23-35

Match 5 Skellefteå AIK  - Luleå -  2-0

Skellefteå AIK dominerar ännu en gång händelserna ute på isen, men Luleå kämpar och gör sitt bästa. Det har vart tydligt i de senare matcherna att Skellefteå är det något bättre laget.

Skott: 31-22

Match 6 Luleå -  Skellefteå AIK  3-4

För första gången i serien så försöker Luleå sig på att anfalla och trycka på, och matchen är den jämnaste. Lite fördel Luleå t om i händelserna på isen, men Anders Nilsson är mänsklig mål och laget förlorar

Skott: 26 - 24

SLutresultat 4-2 till Skellefteå. Kanske 4-1 hade vart ett mer rättvist resultat. 4-2 är INTE ett oräätvist resultat. Skellefteå AIK är lite skickligare.

Men detta är alltså Fahlmans fel? hihihihihi Ja jösses vilka hjon med kass verklighetsuppfatting det finns, lär er hockey, och lär er förlora med lite klass säger jag bara.



Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja nu blev man allt krossad, knäckt och pulvriserad. Av kunskapen, och faktan. Mamma mia, å gudars skymning... jag vet inte om jag ska skratta eller gråta igen? Det blir till att skratta igen... hihihihi

Nu ska jag skriva litegrann om varför jag tror att hjonet är så otroligt fixerad vid Skellefteå AIK, varför han förvanskar verkligheten och lever i en bubbla, och varför han är så förbaskat bitter och avundsjuk.

Nedan följer alltså Luleås säsongsfacit, sedan 2001/2002:

2001/2002 ut i kvartsfinal
2003 ut i kvartsfinal
2004 ut i kvartsfinal
2005 ut i kvartsfinal
2006 ut i kvartsfinal
2007 ut i kvartsfinal
2008 i ingenmansland (i dubbel bemärkelse)
2009 ut i kvartsfinal
2010 i ingenmansland (i dubbel bemärkelse)
2011 ut i semi
2012 ut i kvartsfinal
2013 ut i final  
2014 ut i kvartsfinal  

Faktan är således att Luleå kan vara ett av de svagaste slutspelslagen i svensk hockeys historia, samt att man tagit sig förbi första hindret hela 2 stycken gånger på 13 år. Tyvärr så stötte de på Skellefteå AIK, och fick smisk. Denna smisk från Skellefteå AIK var alltså de två största framgångarna föreningen har haft på 13 år! Nog fan förstår man att det går en säkring.

Under de senaste 4 säsongerna har Skellefteå AIK gått till final fyra stycken gånger, och man har två stycken raka SM-guld. Under denna epok har vi stött på vissa lag i slutspel flera gånger. Vi slog ut MoDo två gånger. Jag har inte hört ett enda ord från MoDos supportrar. Skellefteå var lite bättre och gick rättvist vidare, men MoDo bjöd på bra motstånd och kämpade. Vi slog ut Linköping tre gånger, de måste ha mardrömmar. Men de känns väldigt väldigt sportsliga. De bjöd på bäst motstånd av alla lag vi mötte vid båda våra SM-guld. Ändå har det inte vart ett endaste gnäll, utan "grattis", "vilken fin och rolig hockey ni lirar", "tack för god match" osv.

Från vissa av Luleås fans har det dock som bekant låtit väldigt annorlunda.

Alltså, 2012/2013... jag vet inte om jag behöver gå in så djupt på denna SM-finalserie? Serien slutar med 4 raka vinster för Skellefteå AIK, även om Gustavsson gör sin livs match + att gnetlaget har en så otroligt jävla tur då de lyckas med matchplanen och får första matchen till 0-0 och vi tar den i förlängning, men det skiljer en 3, 4, 5 klasser mellan lagen. För första gången i svenk hockeys historia slutar en S-final med 4-0 i matcher, målskillnaden blir totalt sett 12-3 men det är i underkant jämfört med matchbilden ute på isen.

2010/2011 som tidigare diskuteras... här kopierar hjonet in vissa av mina gamla kommentarer på svenska fans, och Anton Rosendals... hihihihi, ja den bäste Skellefteåexperten då! 

Men då ska vi ta och syna denna semifinalserie då...


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Nu väntar man bara på att hjonen ska säga att Costa Rica var det bästa laget i fotbolls-VM. De körde med 10 man i bisvärm i eget straffområde i 80 minuter per match, och sen tog de tillvara på varenda målchans man skapade.

Själv tycker jag att Tyskland var det bästa laget, man anföll, passade runt bollen i laget, och skapade målchanser på löpande band.

Men nej, det ska vara alla i eget straffområde, sen knalla iväg bollen, och satsa på 0-0 och straffar. Då är man bäst. Enligt hjonen alltså.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

M.Lemiux:

Skellefteå var inte så totalt j-a överlägsna som att vi lirade i olika divisioner, men vi var det klart bättre laget med skickligare spelare och fler matchvinnare i laget. Skotten 215-170 totalt sett var i underkant då det kändes som att killarna sökte en pasning för mycket ibland. Spelmässigt var dominansen större, puckinnehavet var kraftigt dominerande, liksom skapade målchanser och spel i anfallszon. Luleå gjorde det bra som hängde med, men hade ej samma kvalitet i laget. Lagspelet, kämpainsatsen och målvaktsliret var dock 5-stjärningt, men Luleå hade knappt ett eget spel utan jagade mest pucken och körde bisvärm framför den egna kassen. Varför ska det vara så svårt att erkänna detta?

Hur man kan få det till att Luleå faktiskt var det bättre övergår mitt förstånd? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta? Jösses alltså, nä det blir till att skratta, hihihihi. Ni var ju fan totalt utspelade under långa stunder, den bästa spelaren var Anders Nilsson i kassen som höll nere siffrorna.

Men det var Fahlmans fel att Luleå förlorade... ja herregud! Vilka hjon ni är alltså, hihihihi!

Sen får man väl erkänna att Färjestad var klart bättre i finalen. Vi vann en match, och blev rånade på en match då vi var det bättre laget och vann skotten med 40-20 eller liknande, men totalt sett var det en rättvis seger för Färjestad som var bättre. Tyvärr fick våra killar slut med soppa i tanken vilket inte var så konstigt då i princip hela laget spelade slutspelet med sjukdom och magsjuka, och det fanns noll energi kvar i finalserien. Det är inte att skylla på någontimg utan det är ren och skär fakta.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Sven Sewage:

Ja, gudars skymning...

Om du tycker SKAIK var så överlägnsa Luleå i den semifinalserien, vilket definitivt inte jag tycker då dessutom två av matcherna SKAIK vann var på sudd med lite flyt, så vad fan var inte Färjestad i finalen mot er??

Det var det sämsta skyll jag hört att SKAIK förlorade den finalserien pga sjukdom på de bästa spelarna....nä, där är verkligen sanningen att Färjestad var totalt överlägsna, det var inte ens spänning i serien. Tyvärr, för jag höll själv på SKAIK då men där kändes det verkligen att Färjestad skulle vinna.

Samma skillnad i årets final, skulle jag vilja påstå.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja gudars skymning... alltså...

Luleå gjorde en superbra semifinalserie mot Skellefteå AIK 2010/2011 sett efter skicklighetsnivån i laget, och Luleå stod för ett jättebra lagspel. Men Skellefteå hade ett MYCKET bättre och skickligare lag. Även fast Skellefteå förlorade första två matcherna var man inte sådär jätteorolig att vi skulle åka ut för det kändes verkligen att vi var det bättre och skickligare laget och att vi helt enkelt skulle nöta ner Luleå. Inte en chans att Luleå skulle orka med sin defensivhockey med 25% puckinnehav. Kanske i en eller 2 matcher med tur, ja, men det sliter som bekant att bara jaga pucken i 45 minuter per match.

Skellefteå hade Jocke Lindström, Lehtonen, Bellemare, Jimmie Ericsson, Rundblad, Tim Erixon, Adam Larsson, Lindberg, Melker, skickligheten var ett par tre-fyra snäpp högre. Luleås spel handlade mest om att förstöra för motståndaren och man hade fan maximalt med tur med utdelningen. Vad fan hade Luleå för spelare? Systrarna Abbots, Olausson, Jaakola, Hjalmarsson och Vikho var alltså topparna. Småfisar i jämförelse med Skellefteås överlägset skickligare spelare, som tyvärr fick slut bränsle i finalen pga sjukdom.

Skottstatistiken var alltså ganska överlägsen till Skellefteå i princip i varje match utom den sista då Luleå faktiskt var minst lika bra, i samtliga andra matcher var Skelleftå det bättre laget. Puckinnehavet helt sjukt överlägstet, liksom skapade målchanser. Det kändes ungefär som Barcelona mot något mittenlag i La Liga. Visst kan mittenlaget överaska i en eller två matcher. Av tio alltså.

Total jävla skärpning om du på riktigt tror att Luleå ens var nära att hota Skellefteå AIK över 7 matcher 2011. Skaffa dig lite hockeykunskaper för fan.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ok Sewage men i din länk står ingenting om att CHL efter 4år skall baseras på endast "sportsliga" grunder bara att de 26 majoritetsägande föreningarna är garanterade deltagande i 4år, vad som sedan händer är det ingen som vet.

Iom att de 26 betalande föreningarna äger 65% är det dessa som har mest att säga till om och att utesluta en större del av dessa ligger knappast i deras intresse vilket jag tror även du förstår.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?
Du tycker alltså helt allvarligt att Luleå var det bättre laget i denna semi? På riktigt? Alltså, Luleå var kraftigt utspelade i de allra flesta matcherna och slog mest ifrån sig, endast maxflyt och en storspelande målvakt gjorde att serien inte blev en enda lång segerparad för oss. Ta och kika på matchserien i repris för fan. Herregud!

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

"Luleå Hockeys sportchef: våra supportrar är ärthjärnor!"

Inte så jäkla dum rubrik? :-) Det är ju inte direkt så att ni har ansträngt er för att bevisa motsatsen, eller vad tycker du? :-)

Var det inte Chrunak som fick sparken för att han ville hosta lite på domarna så att de skulle bli sjuka och dö? Blev Chrunak anställd för att Luleås spelare ligger och simmar på isen så mycket? Tänker på systrarna Abbots, Ledin och gänget.

fall Fahlman jobbade för expressen och tydligt tog ställning emot Luleå så var det så klart inte speciellt professionellt och objektivt. Men allt är inte Fahlmans fel. Ni fick stryk för att ni var det väldigt klart sämre laget. Näe, ta och släpp det där du. 


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Men mamma mia!. Jag tänkte tidigare att jag själv var ganska enögd, ganska långsynt, och ganska dålig förlorare... men jag inser nu att jag är i division IV jämfört med vissa andra.

Alltså, Fahlman är en journalist som jobbade på en lokaltidning. Hans repotage var riktade mot Skellefteå AIKs supportrar, och de kanske inte var de mest objektiva alla gånger. Who cares?

Supportrar till Skellefteå AIK har vid ett flertal tillfällen betett sig illa. Och det kommer att hända igen. Skellefteå AIK har en stor och hängiven supporterskala, men precis som hos alla andra stora grupper av människor finns det några som har fel värderingar, och vissa av de med bra värderingar gör ibland misstag. Who cares?

Jag tror nog att de flesta hockeysupportrar runtom i landet ser Skellefteå AIK som en ganska god kraft i svensk hockey. Det är en klubb som har traditioner att fostra duktiga hockeyspelare, och föreningen har definitivt levt upp till dessa traditioner på senare tid. Laget spelar en riktigt rolig offensiv och fartfylld hockey. Föreningen har anor. Föreningen har bra värderingar. En bra värdegrund.

Kör du rattfull i Skellefteå AIK, då blir det foten. Dopar du dig i Skellefteå AIK, då blir det foten. Misshandlar du folk, då blir det foten. Beter du dig inte som folk när du representerar klubben, då blir det foten. Kan du inte samarbeta med dina lagkompisar eller med klubbledningen, då får du inte förlängt kontrakt. Kör du ditt eget race och sätter jaget framför laget, då passar du inte in.

Det är inte så att man läser i tidningarna om att Skellefteå AIKs spelare är ute och misshandlar folk stup i kvarten, att ledarna kommer med rasistiska utfall, att spelarna vägrar följa reglerna runt dopingkontroll etc etc. Dessa är ju representanter för föreningen. Då har man faktiskt en dålig värdegrund. Det är inte samma sak som att en journalist har skrivit enögda artiklar, att ett internettroll har retat gallfeber på vissa, eller att några överförfriskade fans kastar en sten på en buss? Dessa är inte klubbens representanter. Sen är det definitivt inte alls så att Luleås fans, journalister och internettroll har betett sig bättre, snarare tvärtom.

Jag ska återkomma senare till vad jag tror är den verkliga anledningen till denna helt overkliga bitterhet, avundsjuka och enögdhet.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

DansbandsWolf:

40 teams will take part in the first CHL, with 26 ”founding clubs” from the European Trophy guaranteed a place in the competition during the first four seasons, as long as they fulfil the demands placed on the teams in the tournament."

http://europeantrophy.com/news.php?news=334

För onda föreningar som ej begriper sig på sportslighet och rättvisa är det givetvis ett bakslag, men för den goda sidan är det bra med dessa förändringar.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Sven Sewage skrev:

"kvalificering endast grundar sig på sportslig basis om fyra år."

Kan du vänligen ange/hänvisa till en källa för detta påstående.

Om inte så är det som vanligt ett rykte i Skeå som med tiden blivit en sanning, ett vanligt fenomen i Schtaaan.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Bengt:

Om du kikar på antal säsonger i högsta serien i min post, och sen kikar du på antal säsonger i din länk, så ska du få se att de faktiskt är lika många.

Ser nu att snubben börjat posta nästan normala inlägg. Då får väl jag också skärpa till mig.

Lite dåligt bara att hålla på och göra sig lustig över Klimpens alkoholism tycker jag. Klimpen är en riktig legend i svensk hockey. Inte en lika stor profil som Jarmo Myllys som troligtvis är den bästa målvakten någonsin i elitserien, men Klimpen kämpade både med att stoppa pucken och att stoppa flaskan i hela sin karriär, vem vet hur bra och lång karriär han kunde ha fått annars?

Givetvis är det bra att Euro Trophy klubbarna släpper in de sportsligt bästa klubbarna i turneringen, och att kvalificering endast grundar sig på sportslig basis om fyra år. Luleå ska ha ett tack för att de satsat pengar i detta, pengar som de ändå får tillbaka. Nu när de får tillbaka dessa pengar kanske de t om kan investera lite pengar i sin egen talangverksamhet så att de slipper åka snålskjuts på andra lags juniroverksamhet samt de fattigare allsvenska lagens spelarutveckling. Jag tror dock inte att detta kommer att hända så länge Osten sitter vid rodret.


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Sven Sewage:

Ska du länka till maratontabellen så bör du kanske länka till en som har med även de två senaste säsongerna. :-) http://www.swehockey.se/ImageVault/Images/id_547/ImageVaultHandler.aspx


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja här har vi ett par av Skellefteå AIKs gamla legender... som inte räknas enligt vissa.

Krobbe:

www.hockeylegends.se/redaktionellt/?id=831&category=artiklar

Klimpen (Kiruna moderklubb):

www.hockeylegends.se/legender/

Martin Karlsson:

www.hockeysverige.se/ovrigt/old-school-hockey/

Acka Andersson:

hfboards.hockeysfuture.com/showthread.php?t=1228995


Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

DansbandsWolf:

Jag tycker inte att Gävle ligger i norrland. Kanske borde jag ha skrivit "övre norrland". Men vi har en lång lång väg till att komma upp i Brynäs framgång med ädla medaljer. Brynäs är verkligen en anrik och klassisk klubb och en av giganterna i svensk hockey, mycket mer anrik än Skellefteå AIK i alla fall. Det får man ödmjukt erkänna.


1627587 · »