Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #1626885

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Faktiskt helt otroligt måste jag säga.

Man trodde inte att det var möjligt att komma med ännu mer neurotiska och  missundsamma, hatiska, lögnaktiga och avundsjuka inlägg mot det anrika laget som totalkrossade förlorargänget vid båda gångerna de turligt kravlade sig förbi kvartsfinal sen 2001. Men det var möjligt.

Det är så låg nivå, så lögnaktigt, att det är svårt att svara på skiten. Men gör ett litet kort försök. Det blir dock inget ctrl c och sen ctrl v och 20 000 tecken utan är lite snällare mot läsaren, som nog kan bilda sig en uppfattning hur sanningen ligger till.

Den köpte spelaren Pär Lindholm

Alltså Pär Lindholm är från Kusmark i Skellefteå, samma by som Victor Arvidsson. Han har spelat i Skellefteå AIK sen pojkålder. Han tog ej plats direkt från juniorlaget, utan lånades ut till Sundsvall i allsvenskan där han även spelade nästa säsong. Efter det gick han till Piteå, och ifjol lirade han i Karlskrona där han tog jättekliv. Nu är han hemma.

Om vi då jämför med Luleås spelare från den egna kommunen, inte så många så det blir enkelt, hur ser historiken ut där?

Per Ledin

SHLs råttigaste skämt till hockeyspelare lirade som junior i Vännäs och Björklöven, den senare otäcka klubben gjorde han 4 säsonger i innan han åkte till Baton Rouge och gömde sig bakom linjedomaren i ett år. Sen har vi två säsonger i Färjestad innan Looben fick nog och skeppade fanskapet till HV 71 där han fulspelade i 5 år, där imellan dess skämde han ut sig i AHL i ett år. 

Per Savalahti Nagander

Den väldige försvararen behövde som ung spelare speltid och lånades ut till Piteå och senare Björklöven. Savalathi drar som 23 åring till AIK IF där han gör två säsonger. Sen blir det 4 stycken säsonger i Finland av alla platser, i SaiPa och några få matcher i Mestis - andraversionen, i form av Jukurit.

Karl Fabricius

Utlånad till Boden och Kiruna, en säsong i Piteå, en säsong i Lev Poprad och tre säsonger i Frölunda.

Vad är slutsatsen av allt detta? Det är att ifall Pär Lindholm är en köpespelare så har Luleå noll stycken egna spelare, 100% köpespelare. En bedrift!

Sitter och läser om Lehtonens "skada".

Men så otroligt jävla dum och korkad kille!

Inte oväntat att en dålig förlorare som detta hjon desperat letar efter en infallsvinkel, hur än långsökt den må vara, och sen fjantar sig om allt han kan läsa om Sveriges bästa lag. Men detta är ett t om lågvattenmärke i marianergraven där 0-0 dyrkaren brukar befinna sig. T om femtekolonnaren Knegare, rättstavat :-), bjuder på en avhyvling. Det första kloka jag sett honom skriva, och ett bevis på att det i alla fall kan vara en normalt funtad individ.

För det första så är matchen avgjord och det är 50 sekunder kvar att spela, Skellefteå AIKs spelare går inte längre in i närkamperna utan spelar bara av matchen. Då smäller han på den oförberedde bäste spelaren i det vinnande laget. Totalt respektlöst, och förbannat onödigt. Nu kan jag inte själv veta om han siktade på knäet, eller ifall han bara var för dålig och långsam, men har man ett uns av sportslighet i kroppen undviker man en sådan smäll i detta läge. Det tycker alla, utom hataren i Bromma. Garanterat att han satt och tjöt av glädje när Hedman fult tacklade AIK IF junioren i huvudet i slutet av matchen när matchen var avgjord så att killen fick avsluta sin karriär och ifall han har otur drabbas av men för livet. Vilken jävla idiot, i dubbel bemärkelse.

För det andra... alltså tror hjonet att Skellefteå AIKs läkare hittar på någon skada som håller borta laget bästa spelare i 5 veckor? Finns det några gränser hur puckad någon kan vara? Några löjliga blåmärken... jo, rolig kille det där! Inte bara missundsam, avundsjuk, lögnaktig och neurotisk, utan även mastodont-osympatisk!

hedersmannen, läromästaren och legenden Anders Forsberg

hihihihi, hur var det nu? Puckelpist-hockey, tränaren som inte kan något om hockey, en värdelös hockeytränare. Fast helt plötsligt blev han bäst! Ungefär samtidigt han fick sparken, för illojalt beteende. För två stycken SM-guld sen. Nu har han haft MoDo i två säsonger, efter denna säsong har han haft MoDo längre än han hade oss. Vi har alltså 4 raka SM-finaler, ska bli spännande att se ifall MoDo uträttar detta under hans ledning. Jag har dock inget emot Anders Forsberg som är duktig, framför all massmedialt. Men var det Skellefteå AIK som hjälpte fram Anders Forsberg, eller var det bara Anders Forsberg som såg till att det blev 2 stycken SM-silver. Ett bra facit givetvis. Ska bli spännande att se.

 
Vi får väl konstatera att beskrivningarna inte överensstämmer. Den ena är korrekt den andra är ljug.

Är det Hockeykultur och vi andra som har fel?

Om man visste något om Skellefteåsupportern, så borde man veta att det är ett härdat släkte uppvuxna i mörker och fanatism där osannolika motgångar ristats in på hornhinnan. Det finns många gamla fans som fortfarande inte kommit underfund med att vi nu har 3 SM-guld. Pessimistkonsulterna är i överflöd. Jag tycker att det är charmigt,. För det finns väldigt få lag i föreningssverige som har mer hängivna fans, skillnaden mot andra är att väldigt många intuitivt räknar med att det absolut osannolika sämsta tänkbara kommer att inträffa. Lagledningen och spelarna tänker dock annorlunda.

Om man tror sig veta exakt vad som kommer att hända i framtiden...?

Man använder sina kunskaper och erfarenheter och bildar sig en uppfattning, en kvalificerad gissning. Ungefär som när man spelar poker.

Nu är det inte så att jag 5 år i rad suttit och skrikigt att Skellefteå AIK ska spela i allsvenskan, att vi aldrig kan ersätta våra flyktade spelare, att laget är värdelöst, att vi skulle aldrig få vara med i European Trophy. Det har däremot hjonet som diggar sarg-ut uppe i ingenmansland gjort. Varje år har han haft fel.

Jag har däremot haft rätt varenda år. Att vi skulle bli bättre varje år, att laget faktiskt var ännu starkare. Urstarkt. Att ungdomarna skulle ta jättekliv, och sen gå till Nordamerika. Att vi skulle spela SM-final, och tampas i toppen av serien. Att European Trophy skulle öppnas upp för de bästa lagen. Dvs oss.

Alltså, spelar man poker bör man veta att man endast ska syna när man har den bästa handen. Sen visst går det att bluffa ibland, men det är fan inte smart att gå all-in varje hand, speciellt när man spelat jävligt dåligt och sen blivigt krossad av värsta rivalen om och om igen när man vid två tillfällen sedan 2001 gått vidare från första bordet. Sin bästa poker ska man spara till finalbordet, och inte dumköra med all-in med värdelösa kort på första bordet. Men visst kan man vinna på tur, och bara tokköra all-in på varje hand. Kanske man inte åker ut en gång av 10. Nu var det 5 raka tokiga all-in som alla slutade i tårar, och själv satt man där med en tjock sedelbunt med cigarr i munnen.

Nu tror jag inte att vi kommer att leka hem grundserien på halvfart igen, vinna slutspelet med 12-0 i matcher och sen lira hem European Trophy och bli rankade som etta i Europa. Skellefteå AIK måste nog gå emot sin "värdering" att förbättra sig varje år. Det känns orealistiskt då vi var så sjukt jävla bra ifjol. Vi är försämrade. Men vi har ändå ett bra lag, och kommer enligt mitt tips att vara ett topplag i SHL (topp 4) och sen tampas om guldet fram till vårkanten. Det enda jag kan lova är att vi kommer att vara bättre än Luleå som ser vädligt mediokra och gråa ut.

Redigerad kommentar


Svarskommentarer

Sv: Bra värdegrunden i föreningen?

Ja och så sparar man den bästa till sist.

Vilket lag är mest ”anrikt”?

Ja, vilken fråga. Vilken gullig fråga. Näe, den här frågan var så svår att jag fick ägna mig åt mycket efterforskning. Nu har man fått läsa långa copy-paste inlägg, faktiskt ganska informativa och roliga får man erkänna. Bra att någon kan samla ihop gamla tabeller, däremot lite synd att personen totalt saknar förmåga att analysera och förstå informationen.

Vad betyder anrik? 

Enligt wiktionary betyder det "rik på anor; med stort innehåll av historia och kultur."

Anor, det betyder enligt samma källa "ursprung, förfäder"

Alltså, i detta sammanhang en förening med lång historia, rik hockeykultur, ett lag som betydde mycket för svensk hockey och dess publik i historisk tid, ett lag som fostrade och utbildade landslagsspelare långt bak i historien.

Skellefteå AIK som har en lång klubbhistoria ända bak till 1943 och som ofta var ett topplag i den högsta serien i svensk hockey på 50-60-70 talet med SM-silver 58, 61, 63, SM-brons 60 och 75 samt SM-guld 78. Ett topplag som fostrat ett gäng legender. Skellefteå AIK hade alltså över 10 000 åskådare på norrvalla på 60-talet.

Och detta ska vi alltså på riktigt jämföra med Luleå, bildade 77/78, upp i högsta serien för första gången 1985? hihihihi, ja herrejösses!

Man kunde faktiskt tro att anrik faktiskt exkluderar 90-talet och framåt då det är nutid? Ja, så är det. Om vi då kikar på historien av det anrika Luleå... så hittar vi alltså två stycken byalag Luleå SK och IFK Luleå.

Alltså, kikar man igenom tabellerna och gör en sammanställning är det smärtsamt tydligt att byalagen från Luleå INTE är anrika, eller vidare framgångsrika i historien.

Alltså Kiruna AIF, Clemensnäs, Teg och Rönnskärs IF har alla säsonger i högsta ligan. Tre till lag från Skellefteå, samt Kiruna som faktiskt får klassas som en anrik hockeyort efter alla hockeyspelare de exporterat söderut.

Vidare är det synligt att lag som IFK Kiruna och Boden är bättre än Luleås två byalag under denna klassiska epok, även Skellefteå IF är bättre under början av 30-årsperioden. Piteå är ganska jämna. Alltså är Luleå 4-5 lag i norrbotten, och vi har alltså 3-4 lag med mer anor från Skellefteå, givetvis med Skellefteå AIK som ledaren.

Alltså, Luleås två byalag är ungefär jämnförbara med Medle, Kåge, Kågedalen, Glommersträsk och Malmberget under denna historiska epok. Inget illa ment om dessa lag och dess historia, jag har faktiskt stor respekt för många av dessa då dett försett oss med många vädligt duktiga spelare genom åren, men de är inte vad man på svensk hockeys elitnivå brukar kalla för anrika hockeylag.

Vill man få inblick i Skellefteå anrika historia är det bara att söka reda i böcker, kika på gamla filmer, intervjuer med alla dessa gamla legender.

I Luleås två byalags fall har det vart svårare. Jag hittade dock en gammal svartvit journalfilm som jag ska referera ifrån, den var dock utan ljud så jag får gissa på vissa sekvenser.

Året var 1963, och filmen börjar med att Skellefteå AIK sätter publikrekord på norrvalla med över 10 000 åskådare. Laget är anförda av kulsprutan från Piteå, Hasse Svedberg, Tre Kronor dominanten Eilert Määtä samt klubblegendaren och lagkaptenen Anders Acka Andersson. Säsongen slutar dock i tårar med SM-silver. Vi förflyttas senare till uterinken på Medle, en liten ort utanför SKellefteå med några hundra invånare.

Medleborna är få, men gästvänliga, och termoserna åker fram. Ikväll har man fint besök från norrbotten. Det klassika anrika storlaget Luleå SK kommer på besök, SK har ju tampats med IFK om att vara det 4e bästa laget i norrbotten samt det 10e bästa laget i övre norland över en längre period. Nu lirar det andra byalaget i någon riktigt låg division som det inte ens finns statistik eller tabeller ifrån.

4 stycken tappra åskådare trotsar kylan och ser matchen, alla andra hockeyintresserade är givetvis på toppmatchen med Skellefteå AIK. Medle är trots allt bara 6:e lag i Skellefteå efter Skellefteå AIK, Clemensnäs, Skellefteå IF, Rönnskär och Jörn och har svårt att locka publik.

En av dessa i publiken är Nasse "Ägget" Bergström. Han ser arg ut mest hela tiden, jag försöker med läppläsning och det ser ut som han skriker "SVINJEEFLA" och pekar hit och sen "SVINJEEEFLA" och petar dit.

"Ägget" Bergströms stjärnvärvning från Finland, Jussi Gnetinen, syns inte till. Tyvärr fans han ju aldrig med i något matchprotokoll efter sina 12 säsonger i IFK Luleå och Luleå SK. Synd att man inte fick se en glimt av honom.

Jussi Sargutinen som togs in för att styra upp uppspelen spelar däremot jättemycket, och hans tilltag på isen är mycket i fokus i denna film. Tyvärr är det så att uterinken i Medle saknar sarg, det är endast frågan om några snövallar. Nu är det svårt att avgöra om Jussi Sargutinen, jösses vad han slår sarg ut, bara är vindögd eller ifall han i flit knallar pucken över snövallen stup i kvarten. Detta leder till att de 3 åskådarna måste springa och leta pucken i djupsnön hela matchen, och matchen blir väldigt tråkig. Ägget sitter bara där och skriker och pekar matchen igenom, i alla fall enligt bilderna.

På bänken sitter "Piggen" Rosengren, Tobbe Rs farfar, som tredjemålvakt även han. Piggen är ju inte så välkänd i hockeykretsar, inte lika känd som Tobbe R som spelade hem SM-guldet då han hoppade in som reservmålvakt en gång i grundserien då Luleå vann SM-guld. Han fryser. 

Piggen är ju Luleå kommuns enda bidrag till detta bottenlag. Men vänta nu... jag ser något flimra till på isen. Är det ett spöke? Eller är det Mållgan, den osynlige Luleåspelaren till random supporter? Svårt att säga.

Men emot slutet av klippet ser man Ruben "Rubbe" Berntsson där med renen och rensläden. Rubbe är ju Börje "Svirre" Berntssons farsa, och precis som Börje körde buss till flygplatsen så körde Ruben rensläde till bortamatcherna.

Så Luleå hade trots allt tre egna produkter från den egna kommunen även på den tiden, imponerande!

Matchen då... hur gick den? Jussi Sargutinen förstörde den och den gick tyvärr emot 0-0, sen var det något osannolikt flipperspel som snedstudsade in och avgjorde till 1-0 emot bottenkonkurrenten Medle. Ett lag från Luleå såg nu ut att klara kontrakten i den nordligaste gärdsgårdsserien, tur det. 

Snacka om anrikt lag. Ja vilket? Medle alltså, det var det anrikare laget av de två.

Och här har ni då tabellen. OBS! Copy-pastat:

 

1962  -  1963  
       
Division 1    
1 Skellefteå AIK
       
Division 2    
Clemensnäs IF................20  16  2  2  136- 55  34  (+81)
-------------------------------------------------------------
IFK Kiruna...................20  15  2  3  122- 73  32  (+49)
Kiruna AIF...................20  13  2  5  121- 75  28  (+46)
Skellefteå IF................20  12  3  5  132- 90  27  (+42)
Rönnskärs IF.................20  10  3  7  107- 85  23  (+28)
Piteå IF.....................20   9  5  6   72- 65  23  (+ 7)
Bodens BK....................20   9  3  8   98- 86  21  (+12)
Jörns IF.....................20   5  0 15   68- 98  10  (-30)
Glommersträsk IF.............20   4  2 14   72-125  10  (-53)
Luleå SK.....................20   4  0 16   45-119   8  (-74)
-------------------------------------------------------------
Medle SK.....................20   2  0 18   62-164   4 (-102)