Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #1637761

Sv: 1515140141048
Sven Sewage: Skulle det där va humor? Då är du ju för faan helt slut mellan öronen...eller föresten...det bevisar bara vad vi andra redan vet...man skäms över att man suportar samma lag...

Svarskommentarer

Sv: 1515140141048

Knegare:

Men tycker du inte att han är lite lik n Osten?

Skynda dig nu och gå och fjäska på gnetlagets sida när han hånar och förtalar vårt lag, med den djupt störde Bagdad Bob himself, lill-orchen Lemmiöx och gänget!

Nu till något helt annat...

Garvis är nu postumt med i Skellefteå AIKs hall of fame. Välförtjänt, och kul! Våran Kiruna connection började ju litegrann med detta.

Från hemsidan för de som inte orkar klicka på länken:

Eilert ”Garvis” Määttäs sju säsonger i Skellefteå AIK sammanfaller med lagets första storhetstid och det är ingen tillfällighet. Under Määttäs år i klubben spelade Skellefteå AIK sex SM-slutspel, erövrade tre SM-silver och ett SM-brons åren 1956-1963. Garvis bidrog starkt med outtröttligt arbete, spelförståelse och utpräglat målsinne. I den kultförklarade Myggkedjan bjöd Garvis, Acka Andersson och Karl-Sören Hedlund på ett dittills icke skådat artisteri inom svensk ishockey med snabba platsväxlingar, forechecking och bländande samspel. Garvis var den förste hockeyspelaren från Kiruna som gjorde internationell karriär. I Moskva-VM 1957 blev han svensk guldhjälte genom sitt kvitteringsmål mot Sovjetunionen. När Sverige på nytt tog VM-guld i Colorado 1962 ingick han i Tumbakedjan som spelade 21-0 på sju matcher! Garvis gjorde 118 landskamper varav 62 under åren i Skellefteå och resterande i Södertälje SK. Han spelade sex VM-turneringar med facit: två VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons. I fotboll ingick Garvis Määttä i Skellefteå AIK:s lag som spelade allsvenskt kval 1958. 

Men nu glömde jag förstås två saker.

Den första var, att det räknades inte. 50-60-70-talet. Nej nej nej, hockey fanns inte då, det var knappt någon som tittade på hockey-VM mot Sovjet den tiden. Eller?

Det andra är då givetvis att när Skellefteå AIK satt publikrekord på Norrvalla med över 10 000 åskådare på läktaren på början av 60-talet i SM-finalen mot Djurgården... ja då fanns det två byalag från Luleå som spelade bortamatcher i de lägre serierna mot Skellefteås byalag Medle, Jörn, och andra småklubbar som Glommersträsk och Bjurholm... och det är ju klart att gnetlagen från ingenmanslands matcher smällde högre än SM-finalerna inför rekordpubliken!!! 

hihihihihi, ja jösses, hoppas ni förstår varför jag använt titeln Bagdad Bob i flera års tid...