Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #196336

Sv: SAIK-supportrar i Hovet ikväll?
Åkerman: Mannen, myten, legenden. Självklart valde jag att åka till Hovet igår. Vill ha upp Skellefteå till Elitserien efter många års väntan. Linköping ställer sin plats till förfogande och kan få det väldigt svårt i den stundande kvalserien.

Var på plats alltså och såg uppgörelsen i Superallsvenskan mellan AIK och Skellefteå AIK. Redan efter 42 sekunder fick AIK-keepern Joakim Persson kapitulera och vittja nätet efter att Bert-Olav Karlsson avlossat en kanon från blålinjen. Skellefteå spelade ut AIK i första perioden men hade svårt att få udd i avsluten. Skottstatistiken 13-6 i hemmalagets favör speglade inte händelserna på isen då Skellefteå hade stort spelövertag men mest spelade pucken mellan sig.

I andra periodens inledning såg AIK hetare ut men redan efter första bytet avtog viljan. Skellefteå åker ut på en utvisning och mycket inte helt orättvist sätter AIK en kvitteringspuck då halva matchen är spelad. Två minuter efter det kommer nästa bakslag för ett stillastående Skellefteå då AIK tar ledningen med 2-1. Efter timeout börjar man åka skridskor igen och det betalar sig. Kvitteringen 2-2 såg väldigt billig ut då målvakten Persson räddar pucken men på något sätt lyckas sittandes lyckas sparka in trissan. Skellefteå kommer in i matchen igen och ser ut som det bättre laget. Skottstatistiken 19-8 var här mer rättvis även om AIK saknade de klara målchanserna.

Slutronden kom att präglas av många utvisningar men AIK har förtvivlat svårt och saknar rutinen. Två gånger om drar man på sig onödiga utvisningar med en man mer på banan. Segerorganisatören Bert-Olav Karlsson som även låg bakom Brett Harkins kvitteringsmål i andra perioden slår ett drömpass som öppnar för Johan Ramstedt. Han förvaltar chansen på bästa sätt och ger Skellefteå det viktiga ledningsmålet. Spänningen hålls vid liv, kort efter målet tvingas Skellefteå ta två utvisningar men klarar spel 3-5 i en minut efter bra spel i boxplay. Orutinen i årets AIK-upplaga lyser återigen igenom då Andreas Jämtin lämnar isen efter 2+10. Det tar Skellefteå en minut att utnyttja situationen i powerplay. Bert-Olav Karlsson kopierar sitt första mål och fastställer slutresultatet 2-4 med drygt två minuter kvar av matchen.

Jaha, undrar ni. Vad är det för figur som sätter sig på Hovet bland drygt 2000 gulsvarta när Idrottsgalan kablas ut från Globen, 100 meter bort? Spikade 1,95 gånger insatsen 500 kronor hos Svenska Spel vilket gav god utdelning. Matchens behållning var förutom klirr i kassan, 3 poäng till Skellefteå och en underhållning som bestod i två motståndarfalanger som båda skrek "A I K".

Vad har Skellefteå i kvalserien att göra? Målvakten Johan Backlund var väldigt duktig igår och är en viktig post. Pär Mikaelsson, Johan Ramstedt och Brett Harkins är alla duktiga målgörare på anfallssidan. Sedan Boden släppt Bert-Olav Karlsson och Skellefteåtränaren gjort forwarden till back har laget en slagfärdig andraformation med mycket rutin. Torbjörn Lindberg tillför med tretton år i Elitserien för Luleå än mer rutin på backsidan och kan bli en tillgång när han kommer upp i normal nivå efter comebacken. Veckans varning! Väl i kvalserien kan Skellefteå mycket väl hota elitseriejumbon och vara med i kampen om en plats bland de två första. Lycka till och återigen, välkommna!