Södertälje SK

2611 inlägg · 374 ämnen

Inlägg #106911

Sv: Elitserien 02/03 - Ett tips
Ok, jag ska avlägga mitt tips inför säsongen, måste säga att jag har ändrat inställning till många lag på bara en månad. Så hoppa inte på mig om jag tippat helt annorlunda i någon annan GB. Men här är i alla fall mina tankar i dag, den 2:a september.

1. Färjestad - Trots en försvagad forwardsuppsättning tror jag lagmaskinen FBK kommer rulla vidare, kanske inte lika överlägsna men dock klar seriesegrare. Frågetecken: Klarar Wallinheimo av att axla manteln efter Gerber?

2. Frölunda - Elitseriens kanske bästa målvaktspar och en av seriens absolut bästa spelare i Jonas Johnsson, dessutom massor av lovande killar som blir bättre för varje match i princip. Frågetecken: Tar ungdomarna ytterligare ett steg? Gör dom det utmanar VF Färjestad om guldet.

3. HV71 - Ett nästintill komplett lag, från målvakt till forwards. Men något fattas, svårt att sätta fingret på vad. Kanske att man inte har någon Jörgen Jönsson eller Jonas Johnsson? Johan Davidsson får ursäkta ;) Hassinen kan bli en sensation, upp till bevis dock om han klarar sig utan en av europas bästa spelare förra säsongen, Janne Ojanen. De enda enligt mig som utamanar Frölunda och Färjestad om en plats i finalen. Frågetecken: Se ovan.

4. Brynäs - Nyförvärven Anger, Miettinen och Ram tycks kunna bli riktiga sensationer. Laitinen är även det en klassförstärkning. Ove Molin har jag alltid tyckt varit en av elitseriens 3-4 bästa forwards men frågan är om radarpartnern Janne Larsson håller ytterligare en säsong, ett måste om BIF ska utmana de tre topplagen. Finns mer att hämta i spelare som Kenneth Bergqvist, Björn Danielsson och Wågström t.ex. Frågetecken: Konserverar nya "BAM-kedjan" formen fram till slutet av september?

5. Malmö - MIF behöver inte längre leva med en pistol mot tinningen och detta är en förutsättning för att skånelaget ska lyckas. Pressen förr om åren har varit alldeles för stor och omsättningen i truppen likaså. Nu tycks man dock hittat en sundare väg att gå genom att satsa lite försiktigare och ge ett par lovande juniorer chansen. Detta har man ju mer eller mindre tvingats till p.g.a. klubbens ekonomiska situation. Suurso är ett bra tillskott, likaså Liimatainen. Frågetecken: Fortsätter "Jussi" Riihijärvi sin poängproduktion?

6. Djurgården - Ett lag med spelare som Nord, Magnusson, M. Johansson och Ottosson som stomme ska bara inte missa slutspel. Men jag vill ändå utfärda en liten floppvarning. Laget gick bakåt rätt ordentligt förra säsongen i jämnförelse med året innan och trenden lär hålla i sig. Kännbara förluster i Ekman och Håkanson. Frågetecken: Seriens kanske största frågetecken är DIF:s målvakter.

7. Linköping - Hårdsatsande LHC har knytigt till sig en drös av klasslirare. Thomas Johansson tycker jag är en av seriens absolut bästa backar. Mertzig och Pihl är också det starka backvärvningar. Håkanson är det tyngsta tillskottet bland forwards, men unge Tim Eriksson har stor potential och kan bli en sensation. Senaste värvningen av Kapus var extremt nödvändig då LHC innan dess saknade en riktigt bra förstacenter, men lever han upp till förväntningarna? En av seriens bästa målvakter och ett bra grundspel gör att LHC blir att räkna med i vinter. Frågetecken: Richard Kapus.

8. Södertälje SK - Laget hade inget riktigt bra flyt i spelet förra säsongen, men spelskickliga nyförvärv och ett elitserieår i ryggen bör göra att detta utvecklas till det positiva. Kristian Gahn och Peter Larsson är playmakers av högsta elitserieklass, men vem gör målen? Laget har under flera år varit nästintill beskonade från divor och under fjolåret visade man prov på en extremt hög moral, detta måste fortgå om det ska bli slutspel för SSK. Frågetecken: Håller Rolf Wanhainen och försvaret samma höga klass även i år?

9. Luleå - Norrbottningarna hade ingen vidare säsong i fjol men tog sig ändå till slutspel. Det känns som om värvningarna av Rönnqvist, Skrbek, Fagemo och Johansson väger upp förlusterna och till och med gör laget bättre på pappret än förra säsongen. Landslagsmeriterade tjecken Brabenec är en joker. Luleå kommer definitivt att vara med i slutspelsstriden ända in i det sista. Frågetecken: Tar Henriksson ytterligare ett kliv i år? I så fall kan det betyda slutspel i stället för en niondeplats.

10. MoDo - Jag tror detta blir en mellansäsong för MoDo. Slovaken Dusan Milo är dock en kanonvärvning, men resten av nyförvärven är inget som ger motståndarlagen hicka direkt. Även om Mika Lehtinen är en stabil back, det samma gäller dansken Damgaard. Men, ingen förening i Elitserien kan ersätta 7 av sina bästa spelare på en sommar. Förlusterna av Wahlberg och Weinhandl lär bli mest kännbara. Lars Jansson och Lintner var farliga vapen i PP och Pihl en viktig kugge på egen planhalva. Pierre Hedin och Peter Hirsch måste göra en ännu bättre säsong i år än i fjol om detta ska gå vägen för MoDo. Sedan har man ju en hel ocean av talanger i klubben som väntar på ett genombrott, så att räkna bort MoDo helt vore dumt. Frågetecken: Kan nyförvärven ersätta förlusterna ens till 50%? En nödvändighet...

11. Leksand - Dalalagets främsta vapen i vinter ska vara rutin och tyngd är det sagt, men jag är tveksam. Tycker inte att Leksand lyckats riktigt med sin "Silly Season". Det ser lite för gammalt och segt ut på många håll. Det finns dock många talanger i föreningen och det krävs att några av dessa blommar ut i år för att man ska klara sig undan kvalspel. Frågetecken: Kan duon Nielsen/Karlberg fortsätta sin poängproduktion även i Elitserien?

12. Timrå - Egentligen bara två riktigt kännbara förluster, Fagemo och Zetterberg och många nya spelare. Men det känns som det handlar mer om kvantitet än kvalitet bland de nya, med vissa undantag. Åkerblom är ett exempel. Men, vad man än säger i Medelpad så blir förlusten av Zetterberg otroligt kännbar. Jag menar, det går helt enkelt inte att ersätta en sådan superstjärna och inspirationskälla för övriga spelare. Inte heller hans klubbhjärta. Plus dock för att man i år får starta säsongen med en stabil sista utpost i form av Kimmo Kapanen. Frågetecken: Krykov, Åkerblom och Koivunen ska tillsammans försöka ersätta Henrik Zetterberg, lyckas dom?

Sammanfattning: Serien blir rekordjämn i år. Tre lag drar dock i från i toppen har jag en känsla av, FBK, Frölunda och HV. Undre halvan däremot blir en Hitchkock in i det sista. Tror inte Timrå sladdar som i fjol, jag gissar på att det skiljer runt 10 poäng mellan åttan och tolvan i elitserien när 50 omgångar är spelade.
Kommentera