IF Sundsvall Hockey

1349 inlägg · 155 ämnen

Inlägg #502884

Sv: VARFÖR DETT HAT ???
SF: Från 1938 till 1986 var Timrå bättre än Sundsvall, OK?
Därefter:
  • Säsongen 86/87 var första gången någonsin Sundsvall kom före Timrå i en tabell när Sundsvall slutade näst sist och Timrå sist i allsvenskan. Men Timrå var före i grundserien. Rätt tight men Sundsvall vann fler derbyn så ni får det året.
  • Säsongerna 87/88 och 88/89 gick Sundsvall till allsvenskan men inte Timrå. Sundsvall är ett bättre lag.
  • Säsongen 89/90 missar båda allsvenskan. Timrå före i grundserien, Sundsvall före i fortsättningsserien. Vet inte hur derbystatistiken såg ut. Torde vara jämt.
Jag har inte tillgång till Sundsvalls publikstatistik men vet att Sundsvall naturligtvis hade högre siffror när de var i allsvenskan och vi spelade fortsättningsserien. Som jag minns det var det däremot ingen skillnad i övrigt. Det man ska minnas är att det överlag var ganska litet intresse jämfört med sent nittiotal. En bra play-off siffra var väl 2000 pers eller så. Hockeyn var inte särskilt het i distriktet jämfört med hur det blev tio år senare. Även om Sundsvall Hockey var ett popgäng med drag så tror jag ingen trodde att de var nära att gå upp i elitserien. Det var ju inte direkt utsålt match efter match i Gärde. Sundsvall hade ju inte ens en supporterklubb till skillnad mot Timrå. Tror att Sundsvall Fans grundades 1989 eller nåt.
 
Det var åren före fusionen det. Då undrar man, hur skulle det gått utan sammanslagningen? En väsentlig skillnad är att Sundsvall var skuldsatta över öronen. Och skulden växte, den krympte inte. Timrå hade också skulder men gick plus år efter år. Kanske ser även signaturen SF ett samband mellan det tillfälliga, för det var det, sportsliga övertaget och att Timrå sparade medan Sundvall satsade hårt?
 
Tittar man sedan på spelartrupperna så hade Sundsvall flera duktiga spelare när de gick in i fusionen. Men de var på nedgång från sin topp. Och var fanns potentialen? När lagen slog ihop togs exakt hälften av spelarna från vardera klubbarna. Den andra säsongen skickades spelare mellan S-T och farmarklubben Tunadal. Nämn vilka spelare i Sundsvallstruppen som hade en ledande position i laget efter sammanslagningen? Peter Smedberg! Tony Planovsky ett år kanske? Linkan såklart men han värvades faktiskt tillbaka från Löven och kom inte från Sundsvall. Mot det ställer jag TIK:are som Stefan Sohlin, Peter Toresson, Jocke Nilsson, Ove Öström, Christer Granström, Urban Eriksson, Anders Vikberg (ska räknas om Linkan ska med), Micke Johansson, Rolle Westin. De tre sistnämnda tackade för sig inom ett par säsonger precis som Smedberg. Men de andra höll i flera år och spelade på hög nivå division 1-nivå. En annan som ska nämnas är Timråbacken Jerk Högström som gjorde ett år i fusionen innan han värvades till Frölunda i elitserien. Och Fredrik Modin så klart, han blev ju hyfsat bra med tiden... Hur som helst, redan andra året av sammanslagningen dominerades laget helt av spelare ursprungligen från Timrå. Sundsvallsspelarna försvann inte till andra, bättre lag, de varvade ner eller slutade.
 
Alltså kära SF, jag stannar på min nuvarande planet och påstår att Timrå hade bättre ekonomi (obestridligt), bättre lag sett till vad det blev av spelarna med facit i hand och minst lika stort intresse. Dessutom sådana fördelar som att även om Timrå Isstadion var lika sliten och ofräsch som Gärdehallen så tog den i alla fall in fler än 3300.
 
Du som har insyn kan kanske förklara varför fusionen blev av om Sundsvall var störst, bäst och vackrast?
Kommentera