Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Inlägg #2507815

Vilket kvalsystem är bäst?
Har sett mycket diskussion på Twitter om vilket kvalsystem som är bäst och jag vill gärna höra lite fler åsikter så jag tog mig friheten att starta denna tråd.

Här är min åsikt på dom vanligaste alternativen jag har hört.

1. Kvalserie (2 SHL lag och 4 HA lag 10 omgångar):
Detta hade varit det enda korrekta svaret till bästa systemet om det inte hade det stora problemet som är att i sista omgångarna så kan vissa lag vara matematiskt uträknade och ha 0 att spela för men kan ändå möta lag som är i full kamp om att gå upp. Det har gett stora fördelar till olika lag över andra beroende på vilka dom möter i slutet på serien.

2. Bäst av 7 serier mellan ett SHL lag och ett HA lag (2 SHL lag och 2 HA lag):
Jag tycker detta är ett rättvist alternativ då man har full kontroll över sitt egna öde och bästa laget i slutändan vinner. En intressant sak med detta system dock är att det enligt statistiken gav ett litet övertag till HA laget (6 utav dom 10 serierna som använde detta systemet vanns av HA laget).

3. Nuvarande system (HA slutspel och 2 sämsta i SHL bäst av 7):
Den stora fördelen med nuvarande system är att att ett HA lag är garanterad att gå upp och likt alt 2 så har du full kontroll över ditt egna öde.

4. Första HA laget direkt upp och 14e laget i SHL sen en bäst av 7 mellan 2a i HA och 13e i SHL: Personligen gillar jag inte konceptet med direkt nedflyttning på grund utav att enligt mig så är det svåraste som HA lag inte att gå upp utan att sedan stanna kvar där (kolla bara Leksand genom åren). Om man kollar serien sedan 15/16 så har laget som kommit sist varit en nykomling 5 av dom åren vilket hade inneburit nedflyttning enligt detta system.

Av alla dessa system så skulle jag faktiskt säga att det vi har nu är det bästa. Möjligtvis borde man lägga till en möjlighet för ett till HA lag att gå upp. Kanske låta förloraren av HA finalen möta vinnaren av matchserien i SHL.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno:
Nuvarande system är iaf väldigt bra för allsvenskan med slutspel så det tror jag inte allsvenskan vill ha bort.

Själv tänker jag möjligen en final i bäst av 5 mellan lag 1-2. Förlorare där går in i ett slutspel med SHL 13,14 samt 5 lag från allsvenskan, vinnaren i det slutspelet får en plats i SHL. Skulle dessutom vara bra för det SHL lag som trillar ut då man får lite fler hemmamatcher i slutet.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Börja med att minska HA och SHL till 12 lag i varje. 11-12 i SHL spelar bäst av 7, förloraren åker ur. Återinför hockeyallsvenskafinalen där lag 1 och 2 från HA gör upp om direktplats, förloraren möter vinnaren av lag 11-12 från shl i bäst av 7 om en plats i shl. Lag 9-10 från shl möter lag 3-6 från shl i en kvalserie.

Detta kommer aldrig hända men hade ökat kvalitén på båda ligorna
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno: Jag föredrar iaf alt 2 före dagens system. Det är ett värre nålsöga att passera för att gå upp i HA med 40 lag som slåss om en plats.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno:
Det här är nog en fråga för alla supportrar utom Brynäs, HV, Timrå, DIF och Malmö att svara på....vi är ju lite färgade..

JAG skulle säga att systemet vi har nu fan är inhumant...det sa jag redan den sekunden vi slog ut HV för 2 år sen.
(Och min åsikt i år går nog att räkna ut)
Vet att det var många dom delade den åsikten då, att man knappt kände glädje utan bara lättnad och sympatier för HV (i det fallet).

Nu lät det ju ungefär likadant från Westerholm när han blev intervjuad....inte glädje, utan mer lättnad och sympatier för oss.

Skulle vara intressant hur TIK'are kände i fjol när dom slog ut Djurgårn
...Dom är ju i och för sig lite mer "hardcorenorrlänningar" än oss så dom kankse inte känner empati på samma sätt som oss "fejknorrlänningar" 😁
Kommentera