Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Vilket kvalsystem är bäst?

2508127 · » Till forumet


Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Tarasov: ett sätt att öka syresättningen vore att låta två lag gå upp och två lag åka ut. Det är rätt tufft för lagen från HA att tävla ekonomiskt med det lag som kommer ner från SHL som har ordentligt mycket större budget. Å andra sidan behöver allt klaffa hela vägen för de som kommit ner.
Missar man då en bra final? Tja, men om fallskärmen användes till prispengar för vinnarna i respektive final skulle det finnas väldigt mycket på spel ändå.
Svår fråga. Man kan tänka på många sätt. Men ju mer stängd ligan i praktiken är desto mindre syresättning i SHL.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno:
Nuvarande system är iaf väldigt bra för allsvenskan med slutspel så det tror jag inte allsvenskan vill ha bort.

Själv tänker jag möjligen en final i bäst av 5 mellan lag 1-2. Förlorare där går in i ett slutspel med SHL 13,14 samt 5 lag från allsvenskan, vinnaren i det slutspelet får en plats i SHL. Skulle dessutom vara bra för det SHL lag som trillar ut då man får lite fler hemmamatcher i slutet.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
SPOODI: Kvalitén ökar kortsiktigt ja, men fler lag klarar att innehålla fler spelare, dvs fler spelare har chans att utvecklas så jag är övertygad om att skulle båda serierna utökas till 16 lag vardera så skulle lagen vara lika kvalitativa i de serierna om 10 år, dessutom skulle det inte vara så förbannat enformigt och tråkigt att möta samma lag 5 ggr per säsong.

Många allsvenska lag bygger inom kort nya fina arenor så det kommer absolut finnas goda förutsättningar för dessa lag att utvecklas sportsligt.

Sist så bör man fördela tv pengarna mer lika, idag 45milj till Shl och 4,5 till As.
Premiera extra miljoner till lag med dam och juniorverksamhet hela vägen ner i div 1.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Nackdelen med Kvalserien är väl att serien kan vara mer eller mindre avgjort med tre omgångar kvar.
Det bästa vore om vi hade som i Fotbollsallsvenskan men det vill inte klubbarna som jag förstått.
Oavsett vilket kvalsystem vi har så kommer folk att tycka det är dåligt.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Börja med att minska HA och SHL till 12 lag i varje. 11-12 i SHL spelar bäst av 7, förloraren åker ur. Återinför hockeyallsvenskafinalen där lag 1 och 2 från HA gör upp om direktplats, förloraren möter vinnaren av lag 11-12 från shl i bäst av 7 om en plats i shl. Lag 9-10 från shl möter lag 3-6 från shl i en kvalserie.

Detta kommer aldrig hända men hade ökat kvalitén på båda ligorna
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
14 SHL - 1 HA Bäst av 7
13 SHL - 2,3,4 Kvalserie
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Kvalserien all dar i veckan

13-14 SHL
1-2-3-4-5-6 från HA
slåss om 2 platser 8 lag

7-8-9-10 ska inte ens ha en chans i mitt tycke att få chansen till att kvala till SHL
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Horace76c: som timråit är man ju lite luttrad ändå. Dels är det inte hela världen att åka ner för det är långt ifrån omöjligt att gå upp igen (fråga en leksing). Sen har man ju varit med om två degraderingar i hyfsad närtid så den där värsta nervositeten fanns inte där i kvalet mot DIF. Hade det blivit en jämnare serie hade man förmodligen mått illa ändå.

Jag skulle kunna argumentera för en kvalserie igen men som det är nu så har SHL-lagen så stor ekonomisk fördel att det vore orättvist. Å andra sidan tycker jag verkligen att laget underifrån borde kvala mot SHL för att ta en plats i SHL. Två lag från SHL kvalar mot två lag i allsvenskan. Tycker det var ett bra upplägg.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Horace76c: Det som är jäkligt fel i det här systemet är att det lag som ligger sist o halkar efter som Malmö,när det är typ 13omg.kvar.Dom har ju då all tid i världen att träna fast det är match.Nej det lag som hamnar sist ska ner utan kval
Man kan ju även då skicka in ett juniorlag resten av matcherna o a- laget kan vila.Tänk om för fan.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno: Jag tycker att det nuvarande systemet är bra. Det kanske vore mer rättvist att laget som kommer sist degraderas direkt, men det är ju inte så som hockeyn fungerar när man utser vinnare, så varför utse förlorare på det sättet?

En kvalserie där lag från olika divisioner spelade mot varandra var ju kanske roligare, men samtidigt djupt orättvis när SHL-klubbarna får så mycket mer TV-pengar än de allsvenska.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Horace76c: Ska jag vara ärlig så är det aldrig kul att kvala neråt. Det spelar nog ingen roll vilket system man använder av den anledningen.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Horace76c: Jag hade velat se ett alternativ 5: Utöka både SHL och HA till 16 lag, sen ta efter Allsvenskan i fotboll. Lag 15-16 i SHL byter plats med lag 1 och 2 i HA och lag 14 i SHL kvalar i bäst av 7 mot lag 3 i HA.

Jag är - degraderingen till trots - väldigt för ett öppet system där fler lag ska ha möjligthet att röra sig uppåt och nedåt i systemen. Det har alltid varit det väsentliga i idrotts-Sverige, att lag ska ges lika möjligheter. Hade gärna reformerat Hockeyettans uppflyttningssystem också, för den ligan är svårast i Sverige att vinna och bli uppflyttad är galet svårt.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno: Jag föredrar iaf alt 2 före dagens system. Det är ett värre nålsöga att passera för att gå upp i HA med 40 lag som slåss om en plats.
Kommentera

Sv: Vilket kvalsystem är bäst?
Jalapeno:
Det här är nog en fråga för alla supportrar utom Brynäs, HV, Timrå, DIF och Malmö att svara på....vi är ju lite färgade..

JAG skulle säga att systemet vi har nu fan är inhumant...det sa jag redan den sekunden vi slog ut HV för 2 år sen.
(Och min åsikt i år går nog att räkna ut)
Vet att det var många dom delade den åsikten då, att man knappt kände glädje utan bara lättnad och sympatier för HV (i det fallet).

Nu lät det ju ungefär likadant från Westerholm när han blev intervjuad....inte glädje, utan mer lättnad och sympatier för oss.

Skulle vara intressant hur TIK'are kände i fjol när dom slog ut Djurgårn
...Dom är ju i och för sig lite mer "hardcorenorrlänningar" än oss så dom kankse inte känner empati på samma sätt som oss "fejknorrlänningar" 😁
Kommentera

Vilket kvalsystem är bäst?
Har sett mycket diskussion på Twitter om vilket kvalsystem som är bäst och jag vill gärna höra lite fler åsikter så jag tog mig friheten att starta denna tråd.

Här är min åsikt på dom vanligaste alternativen jag har hört.

1. Kvalserie (2 SHL lag och 4 HA lag 10 omgångar):
Detta hade varit det enda korrekta svaret till bästa systemet om det inte hade det stora problemet som är att i sista omgångarna så kan vissa lag vara matematiskt uträknade och ha 0 att spela för men kan ändå möta lag som är i full kamp om att gå upp. Det har gett stora fördelar till olika lag över andra beroende på vilka dom möter i slutet på serien.

2. Bäst av 7 serier mellan ett SHL lag och ett HA lag (2 SHL lag och 2 HA lag):
Jag tycker detta är ett rättvist alternativ då man har full kontroll över sitt egna öde och bästa laget i slutändan vinner. En intressant sak med detta system dock är att det enligt statistiken gav ett litet övertag till HA laget (6 utav dom 10 serierna som använde detta systemet vanns av HA laget).

3. Nuvarande system (HA slutspel och 2 sämsta i SHL bäst av 7):
Den stora fördelen med nuvarande system är att att ett HA lag är garanterad att gå upp och likt alt 2 så har du full kontroll över ditt egna öde.

4. Första HA laget direkt upp och 14e laget i SHL sen en bäst av 7 mellan 2a i HA och 13e i SHL: Personligen gillar jag inte konceptet med direkt nedflyttning på grund utav att enligt mig så är det svåraste som HA lag inte att gå upp utan att sedan stanna kvar där (kolla bara Leksand genom åren). Om man kollar serien sedan 15/16 så har laget som kommit sist varit en nykomling 5 av dom åren vilket hade inneburit nedflyttning enligt detta system.

Av alla dessa system så skulle jag faktiskt säga att det vi har nu är det bästa. Möjligtvis borde man lägga till en möjlighet för ett till HA lag att gå upp. Kanske låta förloraren av HA finalen möta vinnaren av matchserien i SHL.
Kommentera

2508127 · »