Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Inlägg #483027

Sv: En nedläggning av NHL bra för svensk hockey?
Metal Guru:
 
Memorial Cup blir den största hockeyhändelsen på andra sidan pölen den här säsongen i konkurrens med nyss avslutade J20-VM. Eftersom MC spelades redan innan NHL bildades så förstår jag inte varför det skulle spekuleras i någon dödsruna.
 
Stanley Cup hade AHAC, WHL och PCHL spelat om 39 gånger innan det blev NHL:s exklusiva slutspel. Om nu NHL skulle gå i graven så skulle ligan som fortsättningsvis kan spela om den här trofén, vara den mest åtråvärda att spela i för en majoritet av världens bästa spelare. Att det kommer att finnas en sådan liga även framöver är jag helt övertygad om.
 
Så det handlar ju om att det inte ens finns en enad front inom IIHF för hur vi skall hantera övergångar. Det finns inte en enad front om vad som är det mest åtråvärda att vinna inom hockeyvärlden. Däremot är det ett faktum bland alla spelare inom IIHF, var de stora pengarna finns att tjäna.
 
Hade vi applicerat problemet på fotbollsvärlden och man försökt hota med uteslutningar eller knepiga avstängningar, så hade vi säkert kunnat hamna i en situation där spelare fullkomligt skiter i Champions League eller de nationella ligorna. Därför att möjligheten att tjäna pengar finns på annat håll och möjligheten att vinna VM (som då rankas högre än CL) fortfarande finns.
 
Sedan tycker jag det är viktigt att påpeka att vi i Europa inte särbehandlas av NHL. Det förekommer inga marknadsmässiga övergångssummor när spelare inom kanadensiska eller amerikanska förbundet får NHL-kontrakt heller.
 
Kanske finns det en lösning i framtiden om vi får en Europa-division av NHL. En separat organisation som kan reglera övergångar här i Europa. En som passar oss och som framför allt ser till de ideella klubbarnas behov och överlevnad. Nordamerikanerna behöver inte detta då det är en helt annan struktur i deras sätt att fostra spelare till de stora ligorna.
 
Att NHL är medvetna om denna skillnad står ju helt klart. Annars hade de aldrig kastat "brödsmulorna" på IIHF:s bord varje år sedan ett antal år tillbaka. Något som står helt klart är att de också skulle klara sig väldigt bra utan oss. Betydligt bättre än vad vi själva skulle klara oss om vi stängde våra bästa spelare från deltagande i VM i Riga 2006.
Kommentera