Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Inlägg #978954

Sv: Utbildningsersättningen - uppsats
bobbe:

Jag tycker inte riktigt att det räcker med att det skall kännas som ett mycket bättre system. I så fall skall det fanimej vara det också.

Spelar det mindre utlänningar i ES nu?

Varför försvinner exempelvis Mattias Remstam (Finland-Danmark), Jonas Höglund (Schweiz), Pär Arlbrandt (Tyskland), från ES till utlandet redan under säsong? Hade vi haft kvar det gamla utbildningssystemet så hade det naturligtvis varit där felet legat? Det var ju tack vare det som "så många" tvingades utomlands.

Hur faller detta ut på de mindre klubbarna? Har de tjänat någonting övht på denna reform, gentemot hur det var förr? Vilket ES-lag som helst skulle till nästa säsong kunna plocka Patrik Berglund och Mikael Backlund från VIK helt gratis, förutsagt då att deras kontrakt går ut. För detta får de inte mer betalt än vad en ES-klubb får för att de låter en juniormålvakt öppna båsdörren under 10 matcher i ES.

Detta kommer på sikt att skapa större klyftor än någonsin för de klubbar som redan har ekonomiska resurser, mot de som har det betydligt kärvare och som har svårt att få budgetarna att gå ihop. Fundamentet för ES som kvalitetsliga kommer så sakteliga att försvinna, när inte alla lagen spelar med samma plånbok.

Det blir svårare för en fattig klubb att etablera sig i seriesystemet om allt för många i truppen är talangfulla egna produkter. Vilket återigen kommer att visa sig, att det är bättre att satsa utländskt.

Systemet premierar inga andra än just ES-lagen som kan välja och vraka som dom vill och som faktiskt också har möjligheten att plocka tillbaka fondpengarna genom att låta fyra juniorer värma bänken under tillräckligt många matcher i ES.
Kommentera