Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Inlägg #979389

Sv: Utbildningsersättningen - uppsats
bobbe:

Något som annars känns lite märkligt, är att man tar sig tid att skriva en C-uppsats i ett ämne, där man går till hårt angrepp mot en företeelse och kräver en radikal förändring.

När förändringen sedan kommer och man sitter med halvskrivet facit nästan 3 år senare, ja då verkar det vara av mindre vikt, det som var av största vikt för 3 år sedan.

Att reformen skulle betyda ett svenskare och mer juniorinfluerat ES, var väl den egentliga stöttestenen?

"När sedan systemets välfärdsförluster för spelarna visar sig i form av att unga, lovande svenska spelare mot sin vilja tvingas utomlands
beroende på systemet blir det sammantaget uppenbart att systemet inte lyckats uppfylla sitt syfte på ett tillfredsställande sätt."

"Gällande att föreningarna inte vill ha in juniorer så tror jag inte att så är fallet. Exempelvis har jag bevittnat ett föredrag av LHC:s sportchef Johan Hemlin där han betonade vikten av ungdomsverksamheten, inte minst för att det är mycket billigare att få fram egna produkter till A-laget än att värva utifrån."

Någon kontakt med Feltenmark känns överflödig. Informationen kring hur många utlänningar som spelar i ES finns lätt tillgänglig på swehockey. Att jag hade dom siffrorna redan för tre år sedan framkommer om man läser tillbaka i den här tråden.

Jag har valt att göra en jämförelse med de senaste tre säsongerna, mot hur det såg ut de tre sista säsongerna med det gamla utbildningsbidraget. Jag har dock valt att plocka bort lockoutsäsongen, då den knappast känns representativ vare sig med det gamla eller nya systemet.

Så här många utlänningar har det spelat i ES per säsong.

01/02, 52
02/03, 62
03/04, 69
----------------------------------
04/05, 88 ------lockoutsäsong
----------------------------------
05/06, 87
06/07, 102
07/08, 88

I genomsnitt spelade det 61 utlänningar per säsong, 01/02-03/04. De tre senaste säsongerna ligger snittet på 92. Med andra ord har det nya utbildningsbidraget, som skulle främja en svenskare hockey, istället inneburit att andelen utlänningar i ES ökat med hela 51%.

Detta är naturligtvis inte hela sanningen. Vi hade en tydlig ökning redan under det gamla systemet. Vi kan iaf med säkerhet fastslå att konstruktionen kring det nya utbildningsbidraget inte haft någon bromsande effekt på andelen utlänningar som spelar i ES. Frågan kan till och med vara om det istället inte haft en motsatt effekt iom de pengar som frigjorts från det gamla transfersystemet.

Incitamenten för reformen kan därför var helt uppåt väggarna och biverkningarna av dessa kommer vi att bli varse de kommande åren.
Kommentera