Brynäs IF

705139 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1101692

Sv: En julsaga
En Julsaga

”Farfar, farfar, berätta sagan om Koorks återkomst.”
”Men snälla barn, den har ni ju hört så många gånger..”
”Snälla, snälla, snälla farfar…” De flesta barnen lyssnade andäktigt. Det var bara lille Gusten som tittade på någon urlöjlig Idol-tävling på TV och drack läskeblask. Rackham hade smugit ut i köket och skickade meddelanden till en liten Indian-nissa. Patrik tog ner chokladflaskorna som farmor hade hängt i granen. Det fanns en vätska i flaskorna som gjorde att man blev en jättekul typ. Lille, blyge sylf satt och gosade med en teddybjörn. MickeB sprang runt i huset och letade efter MickeA och MickeC.
”Jaja, det var så här. När nissarna måste möta ett par andra nissegäng för att vara med i tävlingen om paketinslagning nästa vinter bestämdes det att Koork skulle komma tillbaka för att leda nissarna”.
”Nä, fy femton”, sade alla nissarna. De hade stått på gårdsplan utanför verkstan, viftat med skäggen och gjort vågen när Koork fick sparken som chefstomte. Och nu skulle han alltså komma tillbaka, med alla sina idéer och påfund som nissarna avskydde. Ingen nisse fick göra som han ville. Glöggen och pepparkakorna försvann från verkstan igen och alla måste ”acceptera sina roller och passa in i planen”. ”Min roll suger”, suckade nissen Ove. ”Springa bågar på gårdsplan från morgon till kväll, hur kul är det på en skala?” ”Jag har det ännu värre”, sade nissen som kallades Nollan för att han har ett alldeles runt ansikte. ”Jag ska hämta lackstången i verkstan och ge den till Micke vid den röda linjen i stallet, samma sak hela tiden. Inte kul alls”.
Gammelnissen Tina sade till nissarna att ”inge bråk med Koork. Ska vi vara med i paketinslagningstävlingen nästa år får vi göra som han säger”. Nissarna suckade och rullade med ögonen.
Så kom då Koork tillbaka. ”Jag har inget emot det här nissegänget”, sade han glatt, och mormor såg så där lycklig ut som bara hon kunde. Nu var allt som förr igen. Hon hade alltid varit svag för Koork.
Om det var för att nissarna ville visa Koork att de minsann kunde slå in paket när de ville, eller om det berodde på Koorks talang att få ordning på nissarna visste ingen, men nissegänget vann sina matcher och var tillbaka i tävlingen igen.
Till sommaren lade nissen Tina lackstången på hyllan och Dacke blev ny gammelnisse. ”Om vi vill slippa Koork här i verkstan får vi allt se till att bli bättre på att såga och svarva och måla och slå in paket”, förklarade han för nissarna. ”Och nu när Pavel stuckit får vi andra turas om att slå in hans paket”.
Nissen Pavel var en riktig typ. Han satt och sov i stallet mest hela dagen. Sen dök han upp framåt eftermiddagen och på två minuter hade han slagit in dubbelt så många paket som alla de andra nissarna tillsammans. Sen gick han tillbaka till kospiltan och somnade om.
”Men asså typ han ba jobbar ju inte”, sade Lill-Ove. ”Sån nisse är väl typ inget att ha”.
”För tänka sig att han är det”, sade Huge. ”Kolla så många paket han slagit in”.
”Avisst, men han typ sågar inte, typ målar inte, hallå han kan inte ens typ svarva en ljusstake, han ba typ slår in paketen åsså typ dang tycker alla att hallå han är typ bäst i världen”, suckade Lill-Ove. Ingen förstod vad han sade. Bissett skrev en lapp till honom och bad honom hålla klaffen.
Pucken Persson, tomtebyns fruktade, kompromisslöse skjutjärnsjournalist, visste som vanligt inte vad han skulle tycka om Pavel, så han bytte åsikt efter varje tävling. Varannan gång var Pavel ”excentrisk men genial” (Pucken hade fått en ordbok del A-G i julklapp), varannan gång var han en ”besvärande blasfemisk, nästan autistisk i sin gärning”.
”Efter sommaren förändrades allt. Den nye chefstomten hade nu kommit till tomteverkstan, men ingen av tomtarna visste hur man skulle uttala hans namn”. ”Tjärnecka”, sade en nisse. ”Jag gissar på Kernacki”, sade en annan. ”Sätter en femma på Scharnacke”, sade nån.
”Karnecki heter han”, sade lille Tony myndigt. ”Börjar på K. K som i katastrof, konkurs och kvalserie”.
”För tänka sig att det gör han inte alls”, pep Huge. ”Han heter Sarnecki. Börjar på S. S som i slutspel, SM-guld och succé”.
Nu började Tony och Huge vira in varandra i glitter och trycka upp praliner i näsorna på varandra. Gusten lämnade motvilligt fjanttävlingen på TV och modererade bort dem.
”Nästa höst var det den nye chefstomten CZ som bestämde. Både Koork och blonde Doffe hade försvunnit. Mormor snöt sig hårt i förklädet när Koork åkte iväg. ”Undrar om han nånsin kommer tillbaka”, tänkte hon sorgset.
”CZ var intresserad av psykologi och ledarskap och ville att tomtarna skulle vara lyckliga i sitt arbete”. ”Cykelogi, asså dang, vad har cyklar med typ julen att göra?”, sade Lill-Ove. ”Ingenting, för din del i alla fall”, svarade farfar irriterat och flyttade diskret bort ett stort paket från granen.
”CZ’s teorier funkade. Nu blev det minsann fart på nissarna. Nissen Widde slog in paket så det stod härliga till. CZ hade sagt till gamle Dacke att han skulle ”lid baj exämple” så han sågade och svarvade så att svetten rann ur skägget på honom. Och nissen Ove blev så glad att han slapp springa bågar på gårdsplan att han plötsligt började slå in paket igen. ”Jag visste väl att jag hade lite paketinslagning kvar i kroppen”, sade han blygsamt till Pucken. ”Ove arbetar extravagant, exemplariskt och extraordinärt”, skrev Pucken. Både han och läsarna hoppades att han skulle få del H-P av ordboken nästa jul.
”Bu på Koork, heja nissarna! Tjoho!”, sade alla barnen.
”Onyanserat”, pep Huge, som för säkerhets skull hade satt sig i farfars knä innan han sade det.
”Nu hinner jag inte höra mer”, sade MickeB. ”Jag måste iväg och skriva på min blogg”.
”Blogg?”, sade Patrik. F**n, det rimmar ju på gr..”
”Nu har kanske Patrik mumsat i sig lite väl många av de där chokladflaskorna”, sade farfar med en sträng blick på den nu något jazzige Patrik. Nu går vi och tittar på Kalle Anka på TV, om lille Gusten vill byta kanal. Där kan man se nissar som minsann vet hur man slår in paket”.

God Jul, alla Brynäsvänner
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: En julsaga
Jompe: Vad hjälper del H-P om Pucken fullföljer planeringen och drar sig tillbaka till det verkliga tomtelandet Furudal? Skjutgärningen i täckningsområdet förmodas upptagas av läktarbrännaren Stig, Göran och Berg. Det är alltså till byrådirektör Stig, Göran och Berg som ordböckerna skall skickas.
Men förutom denna lilla anmärkning var förstås sagan läsvärd, tankvärd och träffande som förr. När köper Disney filmrättigheterna till dessa lustifika årskrönikor?
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe:
Strålande !
Kan inte bli bättre !
Keep up the good work.

Man blir lugn i själen och julefriden infinner sig.
Dags för en O´boy.............
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Åter igen en väldigt bra julsaga skrivit av dig i år igen.
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe:
Klockren julsaga som alltid :->
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Ännu ett mästerverk, längtar redan till nästa jul !
Kommentera

Sv: En julsaga

Jompe: Weltclasse mein Professor. 

Du får nog fundera på att ge ut ett samlat verk snart, Bonniers lär inte vara tröga :-)

Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: tack jompe så jävla bra
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe:
HoHoHockeyjulsaga när den är som bäst :-)
Godjul
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Jag älskar dig professorn! ÄLSKAR! :)
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe:

Grymt bra Jompe, i detta fallet är det synd att det är jul så sällan. En god jul på dig.
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe:

Man kiknar.....:)))

"Nu hinner jag inte höra mer”, sade MickeB. ”Jag måste iväg och skriva på min blogg”.
”Blogg?”, sade Patrik. F**n, det rimmar ju på gr..”

Bulls eye.
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Briljant som alltid, bättre än julafton....
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Instämmer med föregående talare.
Västkustens egen JMG le Clezio har åter räddat julen.
Var lite orolig där ett tag att du fått skrivkramp men den oron var ju helt obefogad.
Lysande!
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: En njutning att läsa. Man blir alldeles tårögd.
Kommentera