Brynäs IF

705152 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1829607

Sv: SILLY SEASON, rykten, önskningar, gissningar
Peja: För egen del så anser jag att det finns en generell underskattning av Juniorers utveckling kontra etablerade spelare. Tesen är att det är mindre risk att köpa en etablerad spelare kontra satsa på en juniors utveckling. Jag vill hävda att sannolikheten att en junior ska utvecklas till att bli en bättre spelare kommande år är nära 100 % (om man bortser från skador etc). Frågan är snarare hur mycket bättre dom kommer att bli.
Å andra sidan är risken påtaglig att den etablerade spelaren kommer att prestera sämre. Några exempel inför i år är ex Öhlund och Nick Johnson eller Asklöf och Thorell.
Det finns många mekanismer som gör att man anser det som mer säkert att ta in etablerade spelare än att satsa på att utveckla de egna leden. De mekanismerna är mest påtagliga i klubbar som är pressade. Sportchefen har ett stort behov av att ha ryggen fri, man vill nå snabba resultat etc. Jämför man t ex Skellefteå och Frölunda med Modo och Leksand så ser man vad detta leder till över tid.

Ska ett lag vara framgångsrikt över tid så måste man ha en bra juniorverksamhet och en bra integration mellan junior- och A-lagsverksamhet. Genom att juniorer fyller på underifrån skapas en klubbkänsla, man sätter tryck på övriga i laget att prestera och man får en ekonomi som tillåter att man kan förstärka med klass.

För att lyckas så måste man ha en stark och modig sportchef som tror på vad klubben gör på alla nivåer och dessutom kontinuerligt utvecklar alla nivåer.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: SILLY SEASON, rykten, önskningar, gissningar
KalleTeodor: Jag tycker det största problemet är att det finns en generaliserande inställning gentemot spelare oavsett 'kategori'. Det går inte att bunta ihop alla juniorer i samma hög, detsamma gäller övriga kategorier av spelare. Fans tenderar att alltid ha tilltro till juniorer oavsett om de har sett spelarna eller inte. Antagligen eftersom alla verkligen vill tro på deras potential.
För en sportchef är det godis om klubben har juniorer som kan ta mer etablerade spelares platser av den enkla anledningen att juniorerna är mycket billigare och att det innebär en avkastning på investerat kapital för klubben. SHL-klubbarna lägger mycket pengar på juniorverksamheterna för att få fram spelare, det är ju inte välgörenhet som är motiven bakom satsningarna på hockeygym.
Som sagt, Molin, Brodecki och Lööke är exempel på spelare som inte utvecklades som Brynäs hoppades på. Det finns otaliga exempel genom åren. Det finns ingen naturlag som säger att unga spelare garanterat kommer att utvecklas som klubben tror/hoppas.
Det finns heller ingen naturlag som säger att meriterade spelare garanterat kommer att leverera. Men meriterade spelare är meriterade av en anledning - de har levererat förut. I exempelvis Johnsons karriär är det uppenbart att 16/17 sticker ut på ett väldigt negativt sätt - vanligtvis levererar han mer.
Du måste alltid ha en stabil stomme som därefter kan kompletteras med spetsspelare utifrån och unga spelare. BZ anser sig uppenbarligen ha den stommen och vill satsa vidare på samma unga spelare som var med 16/17.
Kommentera