Brynäs IF

712438 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1948210

Sv: A propósito de nada
Kollade igenom lite gamla höjdpunkter och märkte att TV-vinkeln från tidigare säsonger (16/17 till höger) är mycket högre än den nuvarande. I min mening mycket sämre nu. Någon som vet varför denna förändring gjordes? Man har ju mycket bättre uppsikt över isen vid den högre vinkeln.
Uppladdat:

450x300-vinkel.jpgvinkel.jpg

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Brynäsgubbe: Jag kan svara på detta trots att jag inte längre jobbar för Brynäs.

När jag började jobba heltid hos Brynäs 2013 så var jag i kontakt med SHL gällande Gavlerinkens kameraplattform, eller snarare alla plattformar som ritades av samma arkitet. Dvs, arenan i Övik, Löfbergs, SAAB Arena och Gavlerinken. Jag kan ha missat någon där. Visst, bilden från dessa arenor ger en större "överblick" men du tar också bort otroligt mycket av farten i spelet.
Observera att framförallt tv-tittande hockeyfans klagade väldigt mycket på Brynäs spel då, att vi spelade slött och det såg oengagerat ut. Men frågade man personer som varit på plats så snarare hyllade de farten efter samma matcher.

Jag gjorde ett test en J20-match där vi filmade matchen, som vanligt, från kameraplattformen på plan 4 och samtidigt filmade vi samma match från en loge. Jag visade sedan sekvenser från samma match till olika personer där de fick uppge vad de tyckte om matchen och farten och de som såg matchen från loge-vinkel sa att det var en fartfylld match jämfört med de som såg från plan 4.

Jag kontaktade SHL gällande detta och sa att om vi i ligan ska göra hockeyn "roligare" så måste alla dessa fågelperspektiv försvinna. Om det ser roligare ut på TV så kommer intresset öka för sporten och förhoppningsvis ge att fler går på hockey live.
5 år senare landade SHL i att alla klubbar "måste" flytta ner sina kameraplattformar till en vinkel mellan 15-18 grader (har för mig det var dessa siffror) för att på ett bra sätt kunna visa farten i matcherna och inte minst se ansikten på spelarna istället för toppen på huvudet. Du bygger inga profiler genom att se toppen av huvudet, du bygger profiler genom att visa ansikten.


En annan kuriosa och något jag är stolt över är att jag lobbade väldigt hårt för att få rätt ljudbild i TV från Gavlerinken. Jag störde mig otroligt mycket på att man var på en match live och publiken lät otroligt mycket men när man kom hem och såg matchen efteråt, som den hockeynörd man är, lät i princip bara bortaklacken på TV. Inte undra på att "alla" tycker att det är trist att gå på hockey i Gävle när ljudbilden inte återspeglas på TV.

När vi köpte in nytt ljudsystem så satte vi upp 16st miljöljudsmikrofoner i gavlerinken som hänger från taket. 4st över ståplats, 4st på vardera långsida, 4st över terass- och restaurangdelen samt 4st som hänger under mediakuben för att fånga upp skridskoskären på isen. Detta eftersom när NEP/C More kommer till arenan har de 3st mikrofoner som de sätter upp vid kamerorna och oftast riktas 1st mot bortastå, en till hemmastå och en direkt på isen. Eftersom bortastå är närmare kamerorna låter den mer.
NEP/C more fick även tillgång till alla mikrofoner i arenan och kan lägga in ljud från dem när de önskar. Det inkluderar även domare, sekretariat med mera. Tyvärr så används dem inte av TV i den mån man hade hoppats eftersom beställningen från C More säger att det ska vara "lika i alla arenor" men när vissa ljudtekniker kommer till arenan och det är huvudmatch används oftast allihop och det ger en mer rättvis ljudkuliss i TV.


Så. Mitt frö som jag satte för 6 år sedan gjorde att arenorna flyttar ner kameraplattformar. Skyll på mig :)
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Brynäsgubbe: Antar att det är för att man ska komma närmare isen. Dom byggde ju om kameraområdet i Gavlerinken om det var inför denna eller förra säsongen just för att komma närmare isen.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Här är en tydligare jämförelse. Enorm skillnad ju. Att jag inte märkt det förrän nu.

Man ser ju halva läktaren istället för isen för guds skull.
Uppladdat:

450x300-vinkel2.jpgvinkel2.jpg

Kommentera