Brynäs IF

713200 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1999477

Sv: A propósito de nada
Axle San: naturligtvis, men systemet är kritiserat genom åren eftersom det sker en draft där NHL-lagen väljer vem de vill utan att betala en krona.

Sen plockar miljardklubbarna över spelare från SHL-lag och placerar dem i sina farmarlag. Det här är alltså NHL-lag med näst intill obegränsade ekonomiska resurser. Vad får då Modo, Brynäs, Leksand osv i utbyte? En symbolisk summa på någon miljon som inte på långa vägar täcker de kostnader som ungdomsorganisationer kostar.

Tackar Boqvist nej till att åka över till AHL tar de antagligen bara in någon annan istället. Eftersom Boqvist blev draftad av NJ så får han inte heller skriva på för en annan klubb som garanterar en NHL-plats för honom. För han ägs av NJ tills det att han är typ 22. Det kan alltså förstöra hans chanser att spela i NHL.

Brynäs och Boqvist hamnar i en beroendeställning där NHL dikterar villkoren till 100%.

Min åsikt är att detta är galenskap. Du får naturligtvis vara av annan åsikt, men påstå inte att det är så svart/vitt att det inte finns underliggande kritik över systemet.

Det här är också anledningen till att Hockeyn - till skillnad mot fotbollen - har ett system där ungdomsverksamhet och talangutveckling inte genererat i långsiktiga ekonomiska framgångar i svensk hockey. Klubbar planerar sina lag, och vips så är 2 nyckelspelare i Hartford Wolfpacks istället för i Brynäs förstakedja.

Det här är varför klubbar som knappt producerat en NHL-spelare genom åren kan vara en maktfaktor i svensk hockey (Växjö) samtidigt som talangfabriker huserar i allsvenskan eller är i botten av SHL (Modo, Leksand, Brynäs)

Skulle Brynäs få ersättning som motsvarar marknadsvärde för Bäckis, Silfverberg, Järnkrok, Lindholm, Lindblom, bröderna Boqvist och Djoos m.fl. hade läget varit annorlunda för oss Brynäsare.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Johannes Hedberg: Detta kan nog de flesta utanför NHL hålla med om. Men de politiska uttalanden du gör tycker jag hör bättre hemma på nåt annat forum. Skulle det nån gång bli en ändring så är det lag som Brynäs som producerar talanger som skulle tjäna på det precis som det är i Fotbollen. Men tills vi är där så får man ju berömma (nåja) lag som Växjö men även HV71 m fl för att de är slugare i sitt agerande än Brynäs.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Johannes Hedberg: Det positiva med NHL är ju att de pröjsar även för kontraktslösa spelare vilket inte sker inom fotbollen.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Johannes Hedberg:
Det går också att göra paralleller med näringslivet i Sverige, där man låter USA plocka in svenskt know how.
Håkan Lanz GPS där snodde amerikanarna hela konceptet framför näsan på Lanz och Sverige. När sedan Lanz ifrågasatte kopplades de amerikanska affärsjuristerna in och Lanz stod där som förlorare..
Sverige är i mångt mycket ett blekt land, en ankdamm ...
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Johannes Hedberg: Bra skrivet Johannes, det är sorgligt att talangfabriker som producerat stjärnor inte blir kompenserade. Snarare så förlorar man i dagsläget på att ha en dyr juniorverksamhet. Modo, DIF och Brynäs äv väl de tydligaste exemplen? - Man kan spekulera i hur många SM-guld dessa lag hade haft om NHL inte fanns..
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Johannes Hedberg: Jag skrev mer ur Jespers perspektiv och inte ur Brynäs.
Ingen lätt situation men att få NHL att betala mer är förstås önskvärt. Det är väl på något sätt hela Europa som måste gå samman om det skall kunna gå att sätta press på NHL.
Jag tror att det handlar om att få med NHL på tåget, att få dem att inse att pengar till ungdomshockeyn i till exempel Brynäs på sikt gynnar dem själva. Kanske NHL kan bli mer medgörliga om det handlar om utvecklingsbidrag till de klubbar som levererar spelare och inte om rena ersättningar för kontrakterade spelare?
Det gäller att se långsiktigt på detta problem och inte kräva snabb ersättning för flyktade spelare.
Kommentera