Brynäs IF

713018 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2036009

Sv: Färjestad - Brynäs 2020-02-15
mattiask: samma teori om hur man ska bygga laget har jag lanserat för flera år sedan. Tror dock att man står inför ett svårare lagbygge inför nästa säsong och jag ska förklara varför jag tror det.

Brynäs har varit ett bottengäng länge nu men har lyckats ta 2 sm-guld trots det. Faktorn som jag kommit fram till är att man haft en unik ungdomsverksamhet som försett a-laget med spelare - jämfört med andra bottenkonkurrenter. Det har varit Brynäs usp.

På det sättet har man kunna haft exempelvis en tredjekedja med utvecklingsbara spelare och lagt mer krut på spetsspelare.

Ett stort problem var när Brynäs tog in BZ, redan efter första säsongen var jag orolig då man släppte Lööke, Brodecki och Nörstebö - spelare som var billiga och kunde utvecklas i en tredjekedja. Istället tog BZ in dyrare äldre allsvenska spelare som möjligtvis var aningen bättre men som definitivt var dyrare.

Resultatet av den linjen såg vi lite längre fram när BZ satt med dyra kontrakt till allsvenskt bös och inte hade råd att ha kvar Clark och Palushaj och, framförallt, strypt chansen att ta upp spelare från juniorleden (kom ihåg att Söderström inte började förra säsongen som en i a-lagstruppen och att Adam Boqvist slarvades bort.)

Nu överskuggades den här kritiken något pga att Bulan trollade med knäna och tog laget till final men resultatet ser vi nu. Både förra och den här säsongen startades utan EN ENDA junior i a-truppen.

Det finns inga intressant juniorer att plocka upp - det tar lång tid att bygga upp en jr-satsning men går fort att rasera (som jag tidigare skrivit). Juniorer ser att Brynäs inte plockat upp spelare till a.-laget och väljer andra alternativ eller att föreningen inte satsat på att ta in intressanta spelare till juniorerna.

Nu har föreningen ett tufft arbete att bygga upp juniorverksamheten igen och utvecklingsbara spelare till en tredjekedja måste troligtvis plockas in utifrån och då i konkurrens med andra lag vilket betyder högre löner. Något som Brynäs i stort sett kunde göras "gratis" tidigare.

Så Sundlöv står inför ett tufft sommarfönster.
Låst ämne