Brynäs IF

713674 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2199940

Sv: A propósito de nada
mk: Anpassa sig efter motståndarna i all ära. Först och främst måste du ju ha ett fungerande grundspel innan du skaffar ett till. Och det grundspelet måste kunna spela hockey i högt tempo i SHL. När Brynäs har satt ett fungerande grundspel kan man börja tänka på taktisk flexibilitet.

Angående Frölunda. Det är lätt att skylla säsongen fiasko på deras spelsätt. Jag tror mer det handlar om spelartruppen. De gick från att ha ligans tredje bästa powerplay 19/20 till ligans sämsta 20/21.

Frölunda hade bra bredd 20/21, men saknade spets. De hade inte en enda spelare som gjorde 30+ poäng. Max Friberg och Patrik Carlsson kom närmast med 29 poäng. Jämför med 19/20 när 4 spelare kom över 30 poäng varav Ryan Lasch gjorde 48 poäng.

Just att Frölunda aldrig lyckades ersätta Lasch var deras stora misstag. Ersättaren Jan Mursak gjorde bara 25 poäng, drygt hälften av vad Lasch mäktade med säsongen innan. Dessutom vet vi ju att Lasch är grym i powerplay, vilket förklarar deras totala förfall i den spelformen också.

Om Frölunda spelar på samma sätt nästa säsong men kryddar med mer spets så tror jag de kommer bli ett topplag igen. De har dessutom väldigt många utvecklingsbara spelare som kan bli riktigt bra om de stannar kvar ett år till.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Peja:
” Anpassa sig efter motståndarna i all ära. Först och främst måste du ju ha ett fungerande grundspel innan du skaffar ett till.”

Fast sätta ett grundspel, klart det tar sin tid, men hur lång tid tar det egentligen?
Vi hade PA som inte satte sin enda gameplan på en hel säsong, och vi hade Sjödda som letade ett ny game plan efter några få matcher då han inte kunde få önskat resultat. Körde PA sitt rejs för länge och borde ha bytt eller hade sjödda dåligt med tålamod. Eller hade både nått fram men hade för dåligt lag?
Tar det längre tid för Brynäs att anpassa sig till Växjös spel än det tar för Brynäs att anpassa sig till Växjös?
Eller hur lång tid tar det att gå från sin spel till att lära sig att pressa på för att göra en kvittering sista 5, och hur lång tid tar det att sätta ett spel som går ut på att försvara en ledningen?
Hur avancerad är ett shl-spelsystem att sätta för proffisionella spelare i förhållande till ett tv-pucklag för pojkar eller ett landslag med landslagsmän?
Spelar nivån och antalet på utvecklingsbara spelare roll? Och hur många träningar behövs rimligt att få ett lag att fatta grejen? Kan en spelare komma in mitt i säsongen och lyfta en lina direkt?

Poängen är att frågetecknen och teorierna är lika många som hockeytyckarna men Brynäs har lika stora förutsettningar som andra lag har som bygger om och tar in nya ledare.
Men förlorar man matchen i matchen så kvittar det hur lång tid man tränat på den egna gameplanen. Att man förlorar en match, eller flera i rad, betyder inte heller att gameplanen inte sitter så bra som den någonsin kan ännu. Har man inte speeden att komma bakom motståndarbackarna och/eller man förlorar sargkampen man mot man så kanske det inte är dump i hörnet som fungerar. Det betyder inte att det blir bättre om man byter spel och försöker ta in pucken under kontroll då det också betyder att man måste vinna matchen i matchen. Är man sämre än motståndarna då man kör sitt spel så handlar det om att man måste störa ut deras spel och anpassa sig. Jag tror alla lag vill vara det puckförande laget, men det betyder inte att det är det puckförande laget som alltid vinner.

Så jo jag tror absolut att det handlar mer om att kunna göra justeringar utifrån det lag man möter än nöta och köra sin gameplan in i väggen. Att i ena matchen sätta en lina som likvidera en farliga förstalina och en annan som kan gå in och göra målen. Andra matchen har vi den bästa offensiven och vinner man mot man och då är det vi som kör samma spel i varje lina. Grundspelet sätts lika mycket utefter spelarmaterialet som utifrån tränarens kreativitet och kundsksp. Ju bättre vi är än motståndarna ju mer kan vi köra ”vårt” spel.
Men nyckel är ändå nivån på spelarna på isen - inte vad de har presterat förut om åren och inte vad de eventuellt kan prestera nästakommande säsonger, utan vad vi får ut här och nu!
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Jo absolut angående Brynäs.
Men det är det som är det speciella med Växjö.
Man anpassar sitt spel till truppen.

Exempel: Ska Frölunda lita på att man får in spelare som är topp i ligan, eller ska man försöka utveckla spelet så att man inte blir så beroende av vissa spelare?

Det är ju de som är utveckling. Dör är växjö ledande i sverige anser jag.

Växjö kom i botten 2 år i rad. Man kollade igenom truppen och allt därtill kom fram till vad som behövdes, utvecklade vad man kunde värvade smart och bra.

Det är det som är utveckling.
Brynäs måste komma dit oxå.
Se att målet är kvartsfinal till att börja med.
Kommentera