Brynäs IF

713200 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2523621

Sv: A propósito de nada
Brynäs väg till toppen del 2.
SPELMODELL:

Precis om för övriga områden så måste Brynäs välja en spelmodell som det går att succesivt förbättra sig i. Här tycker jag att Manner/staben/spelarna gjorde ett stort misstag i spelet utan puck i egen zon. Där vi tillämpade den spelmodell som Munkas kallar ”igelkotten” dvs att man egentligen, så fort det andra laget får kontroll på pucken i vår zon, ställer upp sig i en passiv box. Detta är en spelmodell som man kan tillämpa som nödåtgärd när det defensiva spelet totalt har gått i baklås men inte som generell spelmodell. Hur ska man kunna utveckla spelet när allt går ut på att inte göra något alls? När fokus är att vara passiv? Att inte göra misstag dvs håll din gubbe/ din yta? Eftersom bristen på kontinuitet vad gäller spelmodell saknats (genom alla tränarbyten) så har spelarna vant sig vid att detta är den enda spelmodell som funkar.
Ska man hitta en avgörande faktor till att vi åkte ur just detta år så är det denna spelmodell eller egentligen brist på spelmodell. En spelmodell som alldeles för enkelt överlåter initiativet till det andra laget. Som gjorde att vi så fort vi gjort ett mål tillät det andra laget att spela resten av matchen i vår zon. En spelmodell som det inte går att utvecklas i.

Vägen framåt.
Jag tycker att det finns något som vi kan kalla Brynäshockey och som spelas av juniorlagen. Problemet är att vi på seniornivå provat så många tränare att vår identitet där är helt utsuddad. Jag tror inte att det är en slump att de två tränare som lyckats bäst de senaste 20 åren är dels Tommy som kom från juniorleden, dels ”Bulan” vars spelmodell stämmer rätt väl överens med vad jag anser vara Brynäshockey. Självklart beror framgångarna för dessa även av bra spelarmaterial mm men jag är helt säker på att även spelmodellen var viktig.

Jag tycker att Brynäshockey (ska) karaktäriseras av att vara snabb, teknisk med korta snabba pass där laget spelar nära varandra och anfaller och försvarar tillsammans. Det ska vara hockey med attityd där pucken ska ägas av oss dvs har vi inte pucken så ska vi så snabbt som möjligt ta den tillbaka. I alla zoner. Spelet ska präglas av snabba omställningar med pass framåt så fort vi erövrat pucken (inga bågar och burskydd). Inom dessa ramar ska sportchef, tränare och spelare verka. Självklart ska utvärdering av spelmodell och finjusteringar göras kontinuerligt och tillämpas på alla nivåer i organisationen.

För att illustrera den röda tråden i spelmodellen så väljer jag ut några spelare som passar bra in i en sådan spelmodell (och de kedjor de spelade i) och som representerat klubben genom åren. Lars-Göran Nilsson, Mats Näslund, Andreas Dackell och Ove Molin
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
KalleTeodor: Men för att en spelmodell av det slag du förespråkar "snabb och tekniskt" så måste spelarmaterialet vara i alla fall på en jämförbar nivå med motståndet. Då duger det inte med lågbudgetsatsningar*.

*Med lågbugetsatsning avses även när en väl tilltagen budget spenderas felaktigt.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
KalleTeodor: Grymma inlägg KalleTeodor!
Det är precis sådana här inlägg som gör att man älskar att komma in här och läsa.
Tack för du delar med dig av dina tankar och idéer, riktigt bra skrivet!
Kommentera

Sv: A propósito de nada
KalleTeodor: mycket bra skrivet!
Kommentera

Sv: A propósito de nada
KalleTeodor: U16-killar framförde att deras modell var att hålla i pucken. Det är ju bra att en modell genomsyrar alla lagen. Väcker en del funderingar också. Brynäs hade i år mycket puckinnehav. Långa anfall var ett signum. Ett av de lag som skapade mest chanser. (men var mest ineffektiv). Så var det modellen eller kompetensen? En iakttagelse att beakta är väl Växjös modell. dom håller inte i pucken länge. Alltså individuellt. Passningsspelet är mycket bra.
Det går ju förstås att vara framgångsrik med olika spelmodeller.
Kommentera