Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1073939

Sv: Världsekonomins kollaps
WG, Beezer och scim:

Jag vet inte vem som tog upp det men...

Nyliberaler hävdar nu att det var Clintonadministrationen som tillät att de amerikanska ”Statshypoteksbolagen” hade för låg ränta men också att de hade en ideologisk agenda. Man ville att alla skulle äga sina bostäder. Vidare hävdar nyliberaler att detta skulle vara den största anledningen till finanskrisen.

Det är något som inte stämmer här.

- De som av ideologisk anledning vill att alla ska äga sin bostad brukar per definition kallas för nyliberal.
- De som idag skyller på Clintonadministrationen är främst extrema nyliberaler.
- Den som i 19 års tid hållit ned räntan, Allan Greenspan, är världens kändaste nyliberal.

Det innebär alltså att nyliberalerna ville att alla skulle äga, man drog ned räntan för lågt så att finansvärlden kraschade. Sen skyllde man på de där jävla nyliberalerna. Hmm… Jag är ingen speciell Clintonkramare, men nog rimmar det knepigt.


Dessutom undrar man verkligen om det går att beskylla en regering som tillträdde 12 år tillbaka. Det har gått två mandatperioder, åtta år sedan dess. Bushadministrationen har haft åtta år på sig att gör något åt detta. Inte fan kan det vara fel att anklaga den nuvarande administrationen för det?

Nja, det vi ser nu, förutom finanskris och att USA:s makt minskas är förmodligen ett skifte i världen. Milton Friedmans allt för skrupelfria nyliberalism tappar anhängare. Man kommer att börja syna hans ideologi och upptäcka en snubbe vars ider har styrt och som allierat sig med Pinochette och stödjer legalisering av alla droger inte kan dominera världen.

Jag törs lova att Friedmans lärljungar, den så kallade "Chicago-skolan" inte kommer att få ett Nobellpris i ekonomi innom en överskådlig framtid.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Världsekonomins kollaps
hellge:

Visst är det så att Bushadministrationen tillsammans med sin föregångare Clinton har del i detta elände. Men du kommer inte ifrån att detta är ett socialistiskt haveri till stor del. På en helt avreglerad fri marknad hade dessa subprimelåntagare aldrig kunnat ta lån på dessa villkor. Är där en stat som backar upp utlåningen är marknaden inte fri.


" Den som i 19 års tid hållit ned räntan, Allan Greenspan, är världens kändaste nyliberal"

Ni kan kalla Greenspan vad ni vill, han har använt ett socialistiskt verktyg (godtyckligt satt ränta) och här är effekten av detta i skepnad av denna finans/kreditkris.

Om räntan sätts av tillgång/efterfråganprincipen där varje utlånad krona måste finnas inlånad kommer du inte kunna blåsa upp dessa enorma bubblor.
Kommentera

Sv: Världsekonomins kollaps
hellge:

Jag tog upp det när som jag länkade till en snart 10 år gammal artikel från NY Times som förutspådde dagens kris. En efterhandskonstruktion som var före sin tid så att säga...nej vänta, det är något som inte stämmer här...
Kommentera