Café

48293 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1074038

Sv: Världsekonomins kollaps
hellge:

Visst är det så att Bushadministrationen tillsammans med sin föregångare Clinton har del i detta elände. Men du kommer inte ifrån att detta är ett socialistiskt haveri till stor del. På en helt avreglerad fri marknad hade dessa subprimelåntagare aldrig kunnat ta lån på dessa villkor. Är där en stat som backar upp utlåningen är marknaden inte fri.


" Den som i 19 års tid hållit ned räntan, Allan Greenspan, är världens kändaste nyliberal"

Ni kan kalla Greenspan vad ni vill, han har använt ett socialistiskt verktyg (godtyckligt satt ränta) och här är effekten av detta i skepnad av denna finans/kreditkris.

Om räntan sätts av tillgång/efterfråganprincipen där varje utlånad krona måste finnas inlånad kommer du inte kunna blåsa upp dessa enorma bubblor.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Världsekonomins kollaps
Beezer: Nu är bostadslånen i mångt och mycket roten till det onda men en dåligt reglerad finansmarknad är det som gjorts att dessa lån kunnat packas om hur som helst och säljas till ovetande investerare. Skit i guldpapper, på tal om utedass då. Världens största pyramidspel.

Man kan kalla det socialistiskt haveri, eller ett allmänt politiskt haveri, då allting egentligen handlat om att om att fiska röster hos en stor grupp väljare. När man funderar på vilka summor som lånats ut så inser man hur dessa lån dopat hela världsekonomin under det senaste decenniet. Nu är det tyvärr dags för dopingavstängningen.
Kommentera