Café

48293 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1074197

Sv: Världsekonomins kollaps
Wayne Gresky: Du skriver att finansmarkanden är dåligt reglerad. Jag läste en siffra någonstans som var i storleksordningen c:a 12000 regleringar kring finansmarknaden. Under de senaste decenierna har kriserna kommit tätare och antal regleringar har ökat! Jag tror inte vi ska köra ännu längre ned i diket med mer regleringar. Dessa har visat sig skapa ännu mera obalanser i ekonomin.

Ta bara SBAB som gick i bräschen och pressade ned räntorna mer än vad som var nyttigt för samhällsekonomin. Där ligger klåfingriga politiker bakom med staten som uppbackning.

Ett annan exempel på reglering som driver upp huspriser på ett osunt sätt är ränteavdragen som inte gör någon nytta, bara hjäper till att blåsa upp bubblan.

Det finns så många exempel på politiska beslut som försökt "tämja" marknaden som misslyckats. Marknaden styrs av mänskliga egenskaper och så länge vi behåller människan kommer marknaden vara starkast.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Världsekonomins kollaps
Beezer: Det är väl inte antalet regleringar som har betydelse utan vad de reglerar? Sen borde du specificera din siffra och leta upp en källa om du vill använda den. När du bara vräker ur dig den så där så kan det ju gälla precis vad som helst, var som helst.

Island har väl något av den minst reglerade finansmarknaden i hela världen och det är där det skitit sig allra mest, så jag tycker helt klart att du har luckor i ditt resonemang.

Sedan är det i de flesta fall idiotiskt att ha statliga företag som verkar på den fria marknaden. Det kan vi bara var helt eniga om. Vattenfall, SBAB, Svenska Spel m fl är alla exempel på hur fel det blir.
Kommentera