Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1074238

Sv: Världsekonomins kollaps
Jag är ledsen Beezer, men marknadsfundamentalisterna har inte så hög trovärdighet idag. Oavsett hur mycket du argumenterar för laisse fare-ekonomi så saknas det mellan 20.000-30.000 miljarder kronor. Det är någon som snott dem och tjuven går fri.

För att dra en snabb liknelse kan man säga att er trovärdighet är låg som en amerikansk bank.

Entreprenörskap, företagsamhet och handel är fina grejer, men man kan inte traska över lik för dess skull. Människans välbefinnande måste sättas före. Det är ohyggligt många som kommer i kläm om man inte har några regler.

Jag har letat som en liten gris efter ett citat av självaste nationalekonomins fader, vår vän Adam Smith. Han lär ha sagt att man ska vara ytters misstänksam mot helt oreglerad kapitalism. De har en ful ovana att bilda monopol och karteller:

”Kapitalisterna kan inte träffas, om så bara för förströelse utan att deras umgänge slutar med någon slags konspiration mot det allmännas bästa eller någon hemlig överenskommelse om att höja priserna”.

Det är få uttryck som idag sitter mer träffsäkert än detta 240 år gamla citat.


Och nej, det var ingen av Friedmans lärljungar som fick ekonomipriset. Det gick till Paul Krugman som, jag just det, är lika kritisk till helt oreglerad kreditmarkand.

RÄTTVISA!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Världsekonomins kollaps

Finanskrisen har nått Dubai och dess palmbladsöar.

Rätt kort artikel på DI, men mer intressant är att läsa kommentarerna från svenskar som bor i Dubai, som förutspår en totalkollaps. Vattnet cirkulerar inte mellan palmbladsuddarna, och reningsverken har för dålig kapacitet. Ingen bra kombination, för de som vill bo flott...

Kommentera

Sv: Världsekonomins kollaps
hellge:

"Jag är ledsen Beezer, men marknadsfundamentalisterna har inte så hög trovärdighet idag. Oavsett hur mycket du argumenterar för laisse fare-ekonomi så saknas det mellan 20.000-30.000 miljarder kronor. Det är någon som snott dem och tjuven går fri."

Sorry men det är pengar som aldrig funnits mer än i form av luft i dessa ballonger som en planekonomisk variant av räntesättning givit.

Vi kommer nog inte vidare i diskussionen utan får invänta framtiden för vad som är svar på våra frågor om vilket system som kanaliserar människans natur bäst....
Kommentera