Café

48289 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #1505910

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Olle: Förmildrande omständigheter eller inte, så kan jag inte heja på någon som agerar på det viset. Det finns alldeles för mycket dumskallar i denna värld för att det skulle fungera.

Knepig formulering, men jag hoppas att du fattar vad jag menar. =)

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

73Sjöbba: Jag tror ingen skulle må bra av att slå ihjäl en annan människa, oavsett vilken hemsk handling denne gjort. Jag tror att alla mentalt friska människor skulle känna ett ganska stort obehag även efter man slagit ihjäl ett riktigt monster likt Hitler eller Stalin.

Det jag ständigt blir upprörd över är hur man kan se med förmildrande ögon på någon som gjort hemska brott bara därför att han lever. Jag läste nyligen om en lastbilschaufför som slumrade till vid ratten och körde ihjäl en man som stod parkerad vid vägen efter att ha fått motorhaveri. Mannen hade satt ut varningstriangel och väntade på assistans. Han gjorde allt rätt. Han blir ihjälkörd av en lastbilschaufför som sover vid ratten. Denne har gjort ALLT fel.

Lastbilschauffören får villkorlig dom, böter och fri lejd till sitt hemland (hans etnicitet är för övrigt helt ovidkommande i debatten), mannen som avled lämnar efter sig ett koppel av släktingar som förmodligen kommer att leva resten av sina liv i stor sorg.

Det är den här typen av brott som jag tror retar upp dom flesta. Känslan av att det demokratiska rättsväsendet är skevt, att straffet inte är i närheten av att stå i paritet med brottet. Om jag diskuterar straff med kollegor, vänner eller främlingar på nätet så tycker nog ca 98% att ALLA straff borde vara BETYDLIGT längre för nästan ALLA grövre brott.

Kan man sätta ett pris på ett människoliv? Jag tycker att man kan tolka det så. Man kanske inte kan sätta en siffra men om man ska se till hur brottsoffer behandlas och hur massmördare får sitta och blogga från sin privata dator i sin cell, då tycker jag att man kan konstatera att ett släckt människoliv är betydligt mindre värt än ett som fortfarande är vid liv, oavsett hur god medborgare den döde var och oavsett vilket monster den levande är.

Jag har respekt för att man kan ha en helt annan syn på saken än den jag beskriver ovan men ett människoliv, det enda man har, ska vara värt lite mer än 20 dagsböter och några verbala tillrättavisningar.

Kommentera