Café

48332 inlägg · 1042 ämnen

Inlägg #758245

Sv: Idag signade jag på för 3 år.
Lumber Jack: Federal förbundsstat yes, men jag är faktiskt inte helt hundra på att någon region skulle gå i konkurs. En ganska allmängiltig utveckling i europeiska områden som fått mer självstyre i en federal utveckling: Katalonien, Wales med mera är ju att man får mer ansvarstagande politiker på regional nivå och en starkare ekonomisk utveckling än huvudstadsregionerna. Men visst, i Sverige är det nog huvudstaden som är problemet. :-)

Idag har vi stollar som Lars Törnman i Kiruna och Ulf Adelsohn i Stockholm som inte är intresserade av att utveckla sin egen region utan snarare att behålla sina egna platser vid köttgrytorna genom pouplistiskt gnäll och pekande på vad andra regioner har idag.

Större län, högre andel av skattebasen till länsnivån och mindre till i första hand centralmakten i Stockholm, men även någon procent mindre som går direkt till kommunerna. Om det sedan skulle finnas något sätt att regionalisera bolagsskatt och/eller arbetsgivaravgifter borde det hela vara finansierat, minus eventuella stora infrastrukturprojekt.

Tyvärr lyckades dock Europas starkaste centralmakt, Göran Persson, med att utse precis rätt ledamöter i länsstyrelserna under det förra årtiondet för att lyckas producera negativa remissvar från dessa på den utredning om större och starkare regioner som gjorts, samtidigt som han snäste av Ulrica Messing tidigare i sommar, som varit involverad i liknande tankegångar.

En sådan reform skulle ju göra det omöjligt för Den Som Bestämmer att "rädda" SAAB-fabriker i Trollhättan genom konfiskering av infrastrukturpengar från andra regioner. Bland annat.
Kommentera