HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

Inlägg #1247137

Sv: Inför slutspelsvalet

John K:

Hade vi fortfarande spelat bäst av 5, så hade det väl varit mer sannolikt. 1988 och 1993 spelades bäst av tre när AIK respektive DIF slog ut seriesegrarna i kvarten. 1994 och 1995 spelade man bäst av fem när MoDo och HV slog seriessegrarna och sedan också vann sina semifinaler.

Bäst av 7 ställer helt andra krav på den underdog, som vill vidare. Mest sannolikt är det väl i så fall att man vinner sina tre hemmamatcher och tar en borta. Då går man vidare med 4-2 eller 4-3. Varför har det då aldrig blivit så?

Därför att under en matchserie på 7, så visar det sig hur många placeringar det skiljer mellan bästa hemmalag vs slutspelets sämsta hemmalag. Än mer utslagsgivande är ju förmågan att segra på bortaplan. Hur många bortamatcher har Timrå vunnit i grundserien? 4 av 28 möjliga!

Brynäs var väl snäppet bättre förra säsongen som hade 5 vinster på bortaplan av 27 möjliga, innan man tillintetgjordes av seriesegrarna i kvartsfinalen med 4-0.

För så är det, sedan bäst av 7 infördes, så har 8:an aldrig ens fått till en avgörande match mot seriesegrarna. Faktum är att ingen 8:a mer än Modo, 2004, har nått den hedervärda förlusten, 2-4, i matchserien. Seriesegrarna har annars tagit hem det här med 4-0 eller 4-1.

Så för varje år som gått sedan, 99/00, så har vi faktiskt rört oss bort från de här händelserna. En annan bidragande orsak är säkert också spelformatet, b,h,b,h,h,b,h. Av de möjligtvis avgörande matcherna, 4, 5, 6 och 7, så har seriesegrarna fördel av att ha hemmaplan i 3 av dessa 4 möten och att då kunna slå in matchbollen eller vända på serien.

En oerhört stor skillnad mot bäst av tre, där man direkt tvingas till EN avgörande hemma om man inte vinner sin enda bortamatch. I bäst av 5 kunde man bara avgöra på hemmaplan ifall matchserien slutade 3-0 eller 3-2. Detta ställde till det för en hel del lag när det begav sig och ställde dessutom mycket högre krav på laget med hemmaplansfördelen, eftersom den enskilda matchen var så mycket viktigare. Att förlora första hemmamatchen var rena katastrofen och medgav bara ytterligare en chans att avgöra på hemmaplan. Därav kommer de flesta skrällar som vi såg för om åren. Nuförtiden finns det gott om tid att reparera sådana skador :-)

Redigerad kommentar

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute: Din statistik är inte värd ett skit när HV är utslagna av en underdog. Thats it!
Kommentera