HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

Inför slutspelsvalet

1248744 · » Till forumet


Sv: Inför slutspelsvalet

250kg kärlek:

Ja, en match med lite högre tempo skulle uppskattas. Är väl lite så jag uppfattade gårdagens match också, i det du kallar "bortaisstämplat" spel. Men nu måste väl ändå Timrå kliva upp i banan om man vill att den här matchserien skall leva?

På sätt och vis kanske gårdagens resultat var idealiskt ur den synpunkten? Hade Timrå vunnit, så hade väl just bortaisstämplat spel varit det logiska, för att kunna hålla HV på halster så länge som möjligt, eftersom pressen att vinna hade flyttats ned till Småland.

Nu har inte HV gjort mål i pp under 17 ordinarie perioder! Däremot har pp i kombination med sudden/förlängning varit synnerligen lyckosamt senaste veckan.

Det är alltså små marginaler och det känns lite oroväckande att ha det med sig så här tidigt. Sånt varar ju inte för evigt och jag hade gärna sparat sådana tillfälligheter till senare i matchserien eller allra helst till senare i slutspelet :-)

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute: Corso har verkligen varit allt annat än smart i sina uttalanden. Han har snackat fantastiskt mycket skit och igår levde han upp till ungefär 1 promille av allt han sagt. Det var antagligen Timrås sämsta spelare för kvällen.
En liten ursäkt till hans dåliga insats var att han spelade sjuk och inte orkade köra på som han gjort tidigare. Likväl tycker jag Corso har snackat alldeles för mycket skit. Helt plötsligt jämförs han med erkänt fysiska spelare vars uppgift är att spela hårt och där kvalitén ligger i det fysiska spelet. Nej Corso måste fokusera på det han är duktig på annars står han sig rätt slätt i denna konkurrens.

Tycker också att segern var rättvis. Ett på tok för "bortaisstämplat" spel lade grunden. Dessutom har ni en förstalina som alltid har en hög lägstanivå, igår svarade dem för 3 mål...

Nu är det en viktig match i morgon. Tror Timrå är tvingad att vinna den om det inte skall bli sorti redan efter 4 spelade. HV-vinst och match tre blir en match där HV har råd att chansa. Och med ett sådant skickligt lag tror jag det blir en övermäktig uppgift. Men en match i taget, alltså match 2 i Kinnarps i möra.

Hoppas på en bra match där spänningen håller mig kvar vid teveapparaten minst i 60 effektiva minuter.
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

Alisandali:

Ja du, snacka om "svar på tal" och lägga energin på det som är väsentligt :-) Martin har konsekvent vägrat att tala med journalister de här dagarna och ställde inte ens upp på en inför med TV9. 1+1 blev det och sedan är han väl den som mest bidrar till andra målet även om han varken krediterades för mål eller passningspoäng?

Sedan är det ju underbart hur laget står upp och markerar mot Corso. Det var inte många gånger som han innehade puckkontroll utan att det föranledde fullföljda tacklingar från närmsta HV-spelare. Ledin sänkte honom två gånger, varav den ena renderade, två minuter. Det är också möjligt att Corso har sår i öronen idag. Ledin lär med en dåres envishet ha upprepat - you talk too much - så fort han hade honom inom hörhåll. Corso verkade dock inte vara sugen på varken duett eller dans igår, fast han fick så många inbjudningar.

4-0 skulle smaka fågel, men i slutspel är det alltid bara en match räknas. Den närmast kommande. Jag tror fortfarande på 4-2 och avgörande i sjätte matchen. 

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute:Än lever mitt tips om 4-0 till er. Men det var på håret... :)
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute:Grattis till segern och extra roligt att Thörnberg fick göra 1+1 , se nu till att slå ut dom där förbannade trädkramarna med 4-0 i matcher .
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

distanserad:

Nej, det är väl det som är Frölundas största brist, att man har ingen eller föga vana av, att visa upp kontiniutet som sträcker sig över 7 matcher. Då är det kanske lite svårt att lyckas i ett slutspel. Har svårt att se att ni skulle misslyckas med det här uppdraget, oavsett om Frölunda eller FBK står för motståndet.

Det är ju inte helt omöjligt att vi ses längre fram...igen :-)

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

Et tu Brute:Nja, det är väl bara Norrena som inte vill prata så vitt jag vet? 

Eftersom jag är en hockeyälskare framförallt så tycker jag det ska bli jävligt kul att möta Frölunda, och jag hoppas båda lagen höjer sig rejält i slutspelet. Tror det kan bli riktigt rolig hockey att titta på då. Men jag kan hålla med dig om att hade jag fått välja så hade jag nog tagit FBK som ser lite svagare ut på pappret i alla fall. Samtidigt så har ju inte frölunda imponerat egentligen någon gång under serien så att fullständigt ställa om till klapp klapp bara för att det blir slutspel som många "experter" tror - tror jag inte på. I så fall så tror jag LHC trots allt har högst lägsta nivå, och slipper vi nu fler skador så tror jag vi går vinnande över 7 matcher. 

Men - ska tilläggas - vi har visat under grundserien att vi är väldigt väldigt beroende av vissa nyckelspelare. Zacke kan vi inte göra nåt åt nu, men han kommer saknas oerhört. Självklart är pigga tjecker och Mårtensson ett måste - men framförallt måste nog Musse hålla ryggen hel. Han är otroligt viktig för laget.  En sådan som Andreas Phil som kanske inte är stjärnan i laget har ändå visat sig saknas oerhört när han varit skadad. Norrena är helt klart en nyckel, samtidigt som jag har stort förtroende för Engstrand som kommer bli en toppmålvakt inom några år. Sen är det naturligtvis viktigt att Mange håller sig på benen. PP utan honom är rent av uselt har det visat sig.

Men men, det är väl lika i alla lag - utan vissa spelare rasar spelet. 

Personligen hoppas jag Matte C höjer sig ett par nivåer och visar vad han egentligen kan. Ska också bli kul att se Jämtin, som nu fått en hel säsong med försäsongsträning i kroppen bakom sig, taggad till tänderna i ett slutspel.  

Ah - äntligen börjar det!

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

distanserad:

Riktigt så lätt, tror jag inte att det blir. 4-2, vilket innebär att HV avgör där uppe i kvartsfinal 6. I övrigt så blir det hemmasegrar.

Frölunda är ju en fantastisk motståndare i slutspel. Det blir rolig hockey, men är du nöjd med just Frölunda? Känns som dom har lite större potential i ett slutspel än vad dagens FBK har. Dessutom var det väl just Frölunda som vände en slutspelsserie som ni hade ledningen i med 3-1? Det kan spöka! :-)

Hörde att laget var försett med munkavel! LHC tar sig an detta med det beprövade - "tala är silver, tiga är guld". 

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

John K:

Visst är det så. Det är väl snarare så att min statistik befäster att det vore den största sensationen i SM på många, många år.

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

distanserad:

Jag är på din linje, möjligtvis att Timrå får 1 match !

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

Alla verkar helt plötsligt höja upp Timrå till skyarna och det är nästan så de nu förväntas vinna mot HV. Aldrig säger jag. Aldrig över 7 matcher. Aldrig. 

Jag tror det blir autobahn, 4-0 i matcher. Grattis HV.

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute: Din statistik är inte värd ett skit när HV är utslagna av en underdog. Thats it!
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

John K:

Hade vi fortfarande spelat bäst av 5, så hade det väl varit mer sannolikt. 1988 och 1993 spelades bäst av tre när AIK respektive DIF slog ut seriesegrarna i kvarten. 1994 och 1995 spelade man bäst av fem när MoDo och HV slog seriessegrarna och sedan också vann sina semifinaler.

Bäst av 7 ställer helt andra krav på den underdog, som vill vidare. Mest sannolikt är det väl i så fall att man vinner sina tre hemmamatcher och tar en borta. Då går man vidare med 4-2 eller 4-3. Varför har det då aldrig blivit så?

Därför att under en matchserie på 7, så visar det sig hur många placeringar det skiljer mellan bästa hemmalag vs slutspelets sämsta hemmalag. Än mer utslagsgivande är ju förmågan att segra på bortaplan. Hur många bortamatcher har Timrå vunnit i grundserien? 4 av 28 möjliga!

Brynäs var väl snäppet bättre förra säsongen som hade 5 vinster på bortaplan av 27 möjliga, innan man tillintetgjordes av seriesegrarna i kvartsfinalen med 4-0.

För så är det, sedan bäst av 7 infördes, så har 8:an aldrig ens fått till en avgörande match mot seriesegrarna. Faktum är att ingen 8:a mer än Modo, 2004, har nått den hedervärda förlusten, 2-4, i matchserien. Seriesegrarna har annars tagit hem det här med 4-0 eller 4-1.

Så för varje år som gått sedan, 99/00, så har vi faktiskt rört oss bort från de här händelserna. En annan bidragande orsak är säkert också spelformatet, b,h,b,h,h,b,h. Av de möjligtvis avgörande matcherna, 4, 5, 6 och 7, så har seriesegrarna fördel av att ha hemmaplan i 3 av dessa 4 möten och att då kunna slå in matchbollen eller vända på serien.

En oerhört stor skillnad mot bäst av tre, där man direkt tvingas till EN avgörande hemma om man inte vinner sin enda bortamatch. I bäst av 5 kunde man bara avgöra på hemmaplan ifall matchserien slutade 3-0 eller 3-2. Detta ställde till det för en hel del lag när det begav sig och ställde dessutom mycket högre krav på laget med hemmaplansfördelen, eftersom den enskilda matchen var så mycket viktigare. Att förlora första hemmamatchen var rena katastrofen och medgav bara ytterligare en chans att avgöra på hemmaplan. Därav kommer de flesta skrällar som vi såg för om åren. Nuförtiden finns det gott om tid att reparera sådana skador :-)

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute: Men nu i år är det dax igen..HV flyger ur i kvarten..
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute: 15 år sedan, javisst. För varje år som går så kommer vi närmare den händelsen och nu är klockan slagen. Det är dags nu.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

John K skrev: "Jag har pratat med folk i HV's trupp och dom är skvätträdda att förlora!"

Finns det några grader på hur skvätträdda man är? Man har ju ändå gjort det här valet mellan Timrå och Frölunda. I så fall skulle man väl vara psykotiskt vettskrämda för Frölunda eftersom man valde bort dom.

Annars är väl det en av HV:s största styrkor att man inte är rädd för att förlora. Man hatar att förlora. Det är därför som man i parti och minut vänder både matcher som matchserier.

Rent generellt, oavsett om det gäller HV eller någon annan som tar hem grundserien, så finns det ju betydligt mycket mer att förlora i en kvartsfinal. Något som egentligen inte existerar om man når semi eller final. Det är ju minst sagt fiasko om seriesegraren åker i kvarten.

Men som jag skrivit innan, det är 15 år sedan en seriesegrare, förlorade en kvartsfinalserie senast.

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Kakelmannen: Det har nog inte så stor betydelse vilket av lagen som har bästa manskapet på papperet, det är laget som vinner fyra matcher som går till semifinalspel. Därför har Timrå IK en stor möjlighet att "skrälla".
Jag har pratat med folk i HV's trupp och dom är skvätträdda att förlora!
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
John K : Allt kan hända dock är timrå svagare på varje postion än Hv så kommer Hv upp i de man kan så är detta Hvs matchserie och man vinner den efter fem eller sex matcher .
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

John K:

Ja, vi har hört den förut :-)

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
Et tu Brute: Nu föll valet på Timrå IK och det var ett stort misstag. Timrå IK går till semifinal. Thats it!
Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet

Jockz:

Intreant!

Kommentera

Sv: Inför slutspelsvalet
ett ord, HÄMD!
Kommentera

Inför slutspelsvalet

Det var säsongen 87/88 som kvartsfinalspelet infördes i ES. Seriesegrarna DIF ställdes mot 8:an AIK...och förlorade. Sedan dröjde det till perioden 93-95, innan detta hände igen, men då med besked, då ES-segraren åker ut tre år på raken mot ES-8:an. Både 94 som 95 tar sig sedan åttan till SM-final och lyckas till och med vinna 95.

Faktum är dock att detta inte inträffat sedan dess, alltså att 8:an slår ut 1:an i kvarten. Med andra ord är det 15 år sedan senast. Sedan 87/88 har ettan ställts mot åttan 14 gånger och har gått segrande ur serierna 10 gånger.

Vad som också är intressant, är att ES-segrarna under denna tid också ställts mot 7:an i kvartsfinal vid 8 tillfällen. Här har ES-segraren vunnit samtliga möten. Så man kan måla upp ett facit sedan, 95/96, där ES-segraren ovillkorligen går segrande ur kvarten vare sig man ställs mot 7:an eller 8:an.

En annan statistisk aspekt, är utfallet, sedan bäst av 7 infördes 99/00. Sedan dess har ES-segraren även tagit hem SM, med undantag för 2006 och 2007. Allstå 8 SM-tecken av 10 möjliga att jämföras med decenniet innan bäst av 7, då förhållandet var det omvända. Endast två ES-segrare lyckades även kamma hem SM-guldet då, DIF 1991 och LHF 1996.

Slutsats: Lägger man inte allt för stor vikt på själva valet och ge fan i att skapa sina egna psykologiska spöken, så borde man kunna känna sig mentalt bekväma, oavsett om man väljer Frölunda eller Timrå. 

Kommentera

1248744 · »