HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

Inlägg #1259098

Sv: Finalserien HV71-DIF 2010

Et tu Brute: Huga, vilken match! Det är två riktigt bra lag som möts i årets final. Vilken kamp, intensitet och individuella skickliga spelare som finns. Det stod 0-0 långt in i tredje perioden men matchen var underhållande och inte alls tråkig (som en 0-0 match kan vara).

Klart att det är tillfälligheter som avgör matchen ikväll men det finns några saker som jag reagerar på och som till slut fällde avgörandet.

  • Stefan Liv kändes stabilare under matchen. Nu är han där igen. Bäst när det gäller. Det släpps inte in några skitmål och han står rätt hela tiden. Han får dessutom med sig ett par fantomräddningar, räddningar som inte finns när man inte har flytet.
  • HV hade i kväll en första och andra femma som presterade på toppen av sin förmåga. Jag imponeras stort av 13-9-17 som jag tyckte var er genomgående bästa formation. Sedan har ni 10-76-39 som liksom vet vad ett slutspel handlar om och som övriga laget kan luta sig mot. Avgör idag, avgjorde senast. Är det bra eller är det bra?
  • Dessutom har ni en spelare som kan tyckas vara underskattad. Teemu Laine var grymt bra idag och har vuxit under slutspelet. Det är en sådan spelare som får en att gå igång. Ettrig, sugen på spel och ett ständigt irritationsmoment för motståndarlaget. Jag personligen tycker den mannen var spelaren som tände övriga laget med sin intensitet.
  • Det är svårt att hävda att HVs överlägsenhet beror på den förkrossande PP-statistiken, i alla fall i slutspelet. Där har det vacklat betänkligt men detta till trots vinner HV matcher. PP känns som grädde på moset, inte något som HV står och faller med.

HV imponerar på mig. Laget spelar riktigt bra hockey. Även om jag unnar Dif en final-vinst så vinner det bästa laget. Och HV blir nog ett nummer för stort. Dif kröp på knäna i sudden då HV gasade. Fysiken tar ut sin rätt, det har tidigare kvartar och semifinaler visat.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Finalserien HV71-DIF 2010

250kg kärlek:

Ja, underhållningsvärdet kan man knappast klaga på. Satt och svamlade med grabben om någon match i VM, i början av 80-talet, som slutade 1-1 eller 0-0 mellan Sovjet och Tjeckoslovakien. Också en riktig nagelbitare av högsta klass.

Dessutom kan det knappast råda någon tvekan om, att det är den moraliska finalen mellan Sveriges två bästa lag, 09/10.

Wesslau och Liv var helt felfria. Den enda som egentligen inte var felfri i denna match heter David Printz. Han sov nog inte gott i natt. En annan som reparerade ett "misstag" var Johan Davidsson som touchade pucken förbi nyss nämnde Printz, så att Thörnberg och Vouiti kunde avgöra matchen. Annars så satt ju Johan på botbänken när DIF kvitterade. Det är möjligt att detta var första gången som Johan var anledningen till ett pp-mål för motståndarna. Han har ju inte speciellt mycket pim i karriären.

Johan och förstalinen satte väl sin prägel på denna match omgående, vilket man haft lite svårt för i de två tidigare matcherna. Dessutom så anförde man kraftigast i förlängningen. Annars håller jag väl med dig om att andralinan var den som var bäst i HV för kvällen. Vilket kopiöst jobb dessa lägger ner, match efter match.

Laine var väl annars kvällens "Selke". Vilken klippa! Däremot undrar man lite vad Liket och Beech sysslar med ibland? Överallt och ingenstans, är väl en hyfsad diagnos. Det här är väl lite av HV:s svaghet, att man inte har den här defensivt orienterade tredjelinan, som brukar vara utmärkande för ett mästarlag. Tur att åtminstone Laine tar sitt uppdrag på största allvar.

Hur blir det nu? Vinner HV i morgon kan man nog ställa in champagnen på kylning. Tror inte att DIF då orkar mobilisera för torsdagens, med största sannolikhet, avgörande match.

Hade ju en diskussion med "distanserad" om det här inför LHC semifinal mot just Djurgården. Där jag menade på att DIF:s gamlingar, är för gamla och ungdomarna för orutinerade. Detta visade ju sig senare vara kvalificerat skitsnack, men jag håller ändå fast vid det här i finalen också.

Bland HV:s ungdomar är det bara Adam Almquist och André Petersson som är helt gröna, medans övriga har spelat både en och två SM-finaler. Känns lite som att HV "vinner" här också och att DIF hittills inte riktigt pallat trycket, just för att man kanske är lite oerfarna.

Detta är ju dock inget som ligger DIF i fatet i morgon. Man kan ju inte förlora något man inte har, så den mentala pressen på laget blir ju avsevärt mindre, än vad den varit tidigare. Däremot har man två chanser att vinna ytterligare en hemmamatch. Fast det är bråttom...iaf som jag ser det.

Kommentera