IF Björklöven

1311 inlägg · 71 ämnen

Inlägg #1750869

Sv: Parolante pri io alia
Nu står det klart att Jesper Jäger tar vid som sportchef för Lövens J20 lag! Där han även kommer att fungera som deras tränare.

Han har under de senare åren även varit "norrlands scout" på junior sidan åt Frölunda!

Måste bara nämna vad Fagervall sa på Fagrvall vis när detta stod klart:
"En bra lösning när han brinner nåt djävulskt inför denna uppgift och lika mycket för klubben"
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Parolante pri io alia
På tal om annat och mitt i allt snack om spelare hit och spelare dit och vart man tror att ens lag kommer att hamna i serien så har jag roat mig lite med att läsa lite historik om det ämnet som ligger mig närmast hjärtat!

Nämligen hockeymålvakter och som är dess huvudsakliga uppgift är att skydda det egna målet!!
Vi har haft målvakter som även deltagit i det offensiva spelet, tänker närmast på Luleås gamle stormålvakt Jarmo Myllys men även vår egna Jörgen Wikström som hade en säregen klubbteknik och kunde därför snabbt spela upp pucken!
Båda två har till och med gjort mål men då förvisso i tom bur men ändå! Även om de kunde misslyckas totalt ibland och då kunde det då se lite billigt ut minst sagt!

Målvakter som är kända för att vara mycket skicklig på att hantera klubba och puck är bl.a. Martin Brodeur New Jersey och även en annan ofta bortglömd målvakt som var mycket skicklig med klubban var Ron Hextall Pittsburgh Penguins, även om han kanske är mer känd för sitt humör som han milt sagt hade svårt att kontrollera!!

Vad däremot inte många kanske vet är att i begynnelsen och i början av 1900-talet var det inte en tillåtet för en målvakt att gå ne på knä för att rädda en puck!
Även om dåtidens målvakter tänjde lite på reglerna och värst på det var Ottawas Clint Benedict som till och med fick smeknamnet "Praying Benny" för all den tid som han stod på knä!!

Men allt eftersom hockeyn utvecklades så försvann den regeln och även den lite mer stående spelstilen som även den försvann i slutet på 90-talet.

En av de sista målvakterna i NHL med en mer utpräglad stående stil var Kirk McLean som bl.a. spelat i Vancouver och istället tar butterfly stilen över och lite hybridstilar där det växlas mellan stående och knästående.

Det går inte att komma runt den målvakt som hade en mer egen spelstil och som var en av 90-talets bästa nämligen Dominik Hasek! Även om jag minns i begynnelsen av sin karriär var en mycket fladdrig målvakt minst sagt och inte trodde man att han skulle växa ut till den han blev!!
Hans stil kallas för "flopper" i NHL och som kräver ett starkt fotarbete tillsammans med flexibilitet när man rör sig så pass mycket och då både upp och ner, men även i sidled och att man litar mycket på sina reflexer!!

Tycker att det är intressant att se hur det har utvecklat sig och måste slutligen säga att Mats Abrahamsson Lövens målvakt som avlutade sin karriär i SAIK var i slutet av 70-talet lite före sin tid och spelade med en stil som påminde om "butterfly" stilen!
Nu var det inte hans stil som det enda som var lite ortodoxt med honom för inte ska man säga att han var någon "tränings narkoman" direkt, snarare tvärtom och litade helt och fullt på den talang som han hade!!
+1
Kommentera