Juniorhockey

3180 inlägg · 143 ämnen

Underbarnet Sidney Crosby

343763 · » Till forumet


Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Martin S:

Lefebvre kom aldrig fram i NHL på grund av sin litenhet. Killen är bara 1.68 och väger inte mkt över 70 pannor.
Det är enda anledningen till att han inte lyckades ta sig dit. Killen har annars en överjävlig talang som slår det mesta.
Har sett honom lira nån match i Tyskland och även när han lirade med Milano i Continental Cup och han är faktiskt otroligt bra när han får lite ytor.
Bortsett från Gretzky och Lemieux vetefan om jag sett nån med större talang.


Angående Crosby tror jag det är fel att tro att det ska bli nån ny Gretzky eller Lemieux.
Som redan nämnts så är hockeyn tuffare idag och det är svårare att dominera på samma sätt som när dessa herrar stod i zenit.

Att det kom en Gretzky och en Lemieux i samma generation var en gåva till hockeyn. Men vi får vänta riktigt länge innan det kommer en till som kan vara SÅ dominant.

Sansade bedömare säger att Crosby nog lär hamna på en nivå av Yzerman/Sakic ungefär.
Det kan räcka långt sett till att vinna priser, med tanke på att ingen Lemieux och ingen Gretzky finns att plocka alla priser.

Själv hoppas jag att Crosby kommer lira U18-VM i Minsk, vilket jag har tänkt att besöka.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
AudibleGiraffe:

Ligorna skiljer sin spelmässigt. QMJHL har ju rätt öppen hockey, vilket märks på att det är där det görs flest mål.
WHL är väl den tuffa och mest fysiska ligan medan OHL sägs vara en liga där lite mindre spelare har större chans att klara sig.

Det är vad jag hört iallafall, har aldrig upplevt skillnaden mellan ligorna själv.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
JimmyH: Nja, WHL är väl ändå den av ligorna som är starkast. Det ser man ju inte minst i draften. Men så jättelångt efter är den väl kanske inte, även om den som sagt inte är bäst längre.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Martin S: Skillnaden mellan ligorna är ju ändå marginell. Hur som helst så är han 21 poäng bättre än tvåan i den ligan som förövrigt är hans kedjekamrat. Det säger en hel del om en kille som fortfarande bara är 16 år i en liga fylld med spelare upp till 20 år.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
JimmyH: Dock måste man också ta hänsyn till att QMJHL rankas som den sämsta av de tre CHL ligorna(WHL och OHL de övriga två). QMJHL är känd som en offensiv liga och på grund av detta så är det ett stort antal spelare som producerar varje säsong i QMJHL. Jag håller dock med om att Crosby är en jättetalang och förmodligen den största talangen från QMJHL sedan Marios dagar.

Patrice Lefebvre är QMJHL bästa poängplockare genom tiderna med 595poäng men trots detta så blev det bara totalt 3 matcher i NHL.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Poängligan just nu i QMJHL
1. Sidney Crosby Rimouski 31 matcher 31 mål 43 ass 74 poäng
2. Dani Roussin Rimouski 29 matcher 24 mål 29 ass 53 poäng
3. Michael Lambert PEI 30 matcher 20 mål 27 ass 47 poäng

Killen är född 1987 och dominerar i Kanadas bästa juniorliga. QMJHL är ju en del av CHL. Det måste vara den intressantaste spelaren som kommit fram på länge. Men i Kanada så har man haft en tendens att ofta skriva upp unga spelare. När de sedan nått NHL så har de inte lyckas lika bra.

Wayne Gretzky debuterade i NHL som 18-åring och blev under sin första säsong utnämnd till säsongens MVP, Hart Trophy. Peter Forsberg var 29 år då han vann den för första gången som jämförelse. Mario Lemieux var 21 år då han vann sin första Hart Trophy.

Eric Lindros var enormt uppskriven som junior, med all rätt dessutom. Spelade Canada Cup och OS som 18-åring. Den väldige unge killen vann också sedemera Hart Trophy som 22-åring. Men sedan dess har det blivit många hjärnskakningar, kontraktsbråk etc som gjort att hans karriär aldrig blev den det förutspåddes att den skulle bli.

Frågan är när vi får se en 18-åring kliva in i och dominera i NHL direkt och ligga i topp 5 i Poängligan? Det gjorde inte ens Lemieux första året(10:a på 100 poäng). I Kanada tror man på Sidney Crosby, jag är osäker. NHL är tuffare nu än för 20 år sedan. Men nog borde Sidney kunna bräcka rookiesäsongen hos killar som Alexandre Daigle (51 poäng), Joe Thornton (7poäng), Vincent LeCavalier (28poäng), Jason Spezza (Stannade i juniorlaget) mfl som också är kanadicker som blev högt uppskrivna som juniorer.

När Gretzky var i Crosbys ålder så gjorde han 182 poäng på 63 matcher i samma liga för Soo Greyhounds. Sedan så vann han även poängligan i JVM. Crosby lär få spela JVM denna säsong, ska bli kul att se vad han kan hitta på där.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Och det är inte helt omöjligt att innan säsongen är över så har Niklas Bergfors gjort debut i SSK:s A-lag. Har tränat fruktansvärt hårt under sommarn(som alltid iåförsig) och har ännu inte prickat toppformen, långt därifrån. Niklas har en något annorlunda upplägg jämfört med de andra då han satsar på extremt hård träning hela hösten och därför kommer heller inte resultaten förns framåt vintern/våren. Såg man inte minst förra året då han inte var speciellt märkvärdig i TV-pucken, men däremot bäst i SSK:s J-20 under vår säsongen.

En annan supertalang man inte heller får glömma är Tom Wandell Tv-puckens bäste forward 2002. Toms stora problem är hans fysik som gör att han ligger nått år efter Bergfors. Väger fortfarande lite lätt i närkamperna och har även en avslitetet korsband som eventuellt ska opereras efter säsong då man anser att han har vuxit klart. Men jag skulle nog säga att Tom har mer talang än Niklas och en helt makalös teknik samt spelsinne, men som sagt fortfarnade något svag rent fysiskt.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Mattias - 74:

Min gissning är att Ritola inte ens är nära Crosby. Som sagts så har ju Crosby öst in BETYDLIGT fler poäng i QMJHL än Jonathan Persson, som i sin tur gjorde fler pts i SuperElit ifjol än Ritola kommer göra i år.

Och om du menar att Ritola ska lira U20-VM (vilket jag antar att du menar) så är det väl mer eller mindre redan klart att så inte blir fallet. Ritola bedöms ännu inte ens redo för spel med landslaget som är ett år äldre... än mindre då med dom som är tre år äldre.

Frågan är ju om han ens tar en plats i U18-VM.

Däremot inte sagt att han saknar talang. Självfallet är han en av våra absolut bästa 87:or, men i dagsläget verkar han ju rankas efter exempelvis Nicklas Bergfors i SSK bland 87:orna.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Mattias - 74: Jodå. Vi känner mycket väl till Ritola. Har själv sett honom flera matcher. Men att han kommer lira J-VM är nog lite för tidigt.
MÖJLIGT att han kanske får lira U-18 Vm, men det verkar inte speciellt troligt heller, då det är sån fin bredd på 86:orna i Sverige.
Dessutom rankas nog Nicklas Bergfors lite högre nu när han blev uttagen till J-18 landslaget(86:orna) som enda 87:a.
Men en av de absolut bästa 87:orna är han nog.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Predatore:

Om man skall göra en svensk jämförelse så kan jag berätta om en kille som är född 1987 som spelar i Frölundas Juniorer som heter Mattias Rittola. Förra säsongen spelade han med Borlänge Hockey i Div Västra och var lagets bästa poängplockare och han har redan tagit en plats i VF:s J 20 och kommer att bli uttagen till Junior Vm.

Kanske han inte är lika bra som Crosby men lägg namnet på minnet!

MATTIAS RITTOLA
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
JimmyH:
Hockeydb.com har honom listad som 5'10" och det är ju inför den här säsongen så han har nog växt en del.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Predatore: Är han så pass lång nu? Jag läste på någon sida jag inte minns att han mätte 5`8 i amerikanska mått. Det är väl endast ca 171-173 cm? Men han är ju ung så det var kanske en gammal mätning.Killar kan växa till längden ända in i 19års ålder.

Angående Gretzky vs Lemieux så är det omöjligt att spekulera om hur många poäng Lemieux gjort skadefri. Lemieux är född sent 1965 och var för ung för draften 1983 så när han gjorde 282 poäng i Laval 83/84 så var det under hans 19:e år. Gretzky blev delad 1:a poängligan i NHL vid samma ålder på 137 poäng i dåvarande bottenlaget Edmonton Oilersoch tog hem Hart Trophy som årets MVP så att Mario Lemieux skulle varit en större talang tror jag inte riktigt. Vid 20:e året gjorde Lemieux sin rookiesäsong i NHL 100 poäng. Vid samma ålder satte Gretzky nytt poängrekord i NHL med 164 poäng och blev självklart åter MVP.

Men att göra 160 poäng på 60 matcher då man varit cancersjuk är en bedrift som kan mäta sig med Gretzky-klass. Eller att i samma kedja som "stjärnorna" Bob Errey och Rob Brown göra 199 poäng under en säsong i Pittsburgh är även det Gretzky-klass.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
AudibleGiraffe:

Lemieux har inte varit så genomgående skadedrabbad att han inte ska kunna ha plockat ett antal rekord från Gretzky. De enda rekord som han är ursäktad för att inte ha är de som gäller för hela karriären.

Mål, ass, poäng under en säsong och så vidare. Att han saknar dom ursäktas inte av hans skador. Skadefri hade han aldrig slagit dom ändå.

Jag ställer mig dessutom ganska tveksam till om Mario kommit upp över 2800 poäng även om han varit skadefri. Han har över 1100 poäng kvar upp till Gretzky nu och dom poängen hade han inte gjort på de säg fem-sex säsonger som han totalt missat.

Angående Crosby så har han ju högre poängsnitt i QMJHL än vad självaste Mario hade i motsvarande ålder i samma liga och på Marios tid var ju hockeyn dessutom mer offensiv.
Å andra sidan blir det väl svårt för Crosby att fixa några 282 pinnar sin tredje säsong i ligan (om det nu ens blir nån sån).
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
JimmyH: Nja. Lemieux hade nog slagit hans rekord om han fått vara skadefri. Nog rankar jag personligen Lemieux som den med mest talang genom tiderna.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
JimmyH: nja liten och liten. Han är väl närmare 180 som 16-åring det är väl knappast "väldigt liten", men visst han är ju ingen Zdeno Chara precis.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Predatore: Problemet med Sidney Crosby är väl hans storlek. Väldigt liten till växten. Talangen är dock stor. Någon Wayne Gretzky kommer vi nog aldrig mer se. One of a kind.
Kommentera

Sv: Underbarnet Sidney Crosby
Predatore: Det förvärrar ju knappast heller att Mr Wayne Gretzky himself hypar honom och säger att Crosby kommer typ bli den som slår hans rekord(kommer inte ihåg om det var exakt så, men något i den stilen var det). Hittar givetvis inte artikeln nu.

Överhuvudtaget blir det ju sån här hype när spelare kommer fram tidigt. Målvakten Kari Lehtonen är ju så enormt hypad att jag inte vet vad jag ska tro. Nog är han en jättefin talang alltid, sen inte behöver detta innebära att han blir världens bästa målvakt för det som så många verkar tro...
Kommentera

Underbarnet Sidney Crosby
Jag har personligen tröttnat lite på all hype kring denna unge man, men helt klart är han ju en "speciell" talang.

För er som inte känner till Crosby kan jag berätta att han är född 1987, kanadick och spelar just nu sin första säsong i QMJHL. Crosby spelar för ett lag som heter Rimouski och har på 15 matcher mäktat med 16 mål och 16 assist.

Med sina 32 poäng leder faktiskt Crosby poängligan och detta får ju anses vara rätt unikt då han möter spelare som i de flesta fall är 2-3 år äldre. Exempelvis har Crosby gjort 25p fler än ligans enda svensk, Jonathan Persson, som var en framgångsrik poängmakare i J20 förra säsongen.

Crosby kommer draftas sommaren 2005 och alla experter är i nuläget eniga om att han kommer gå som nummer ett. Å andra sidan är det ju inte helt nytt att folk borta i Kanada hypar sina talanger enormt; Jason Spezza, Dan Cleary, Jay Bouwmeester är tre spelare som hypades något enormt som 15-16 åringar men som sedan inte draftades först.

Nåja, en sak är säker.. ni kommer alla få höra/läsa namnet Crosby i framtiden.
Kommentera

343763 · »