Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

björn power:En av de bärande spelarana då Luleå förvandlades från ett bra div 1 lag till ett elitserielag. Tydlingen gick sjukdomen inte att behandla på grund av hans förlamning. Vila i frid.

Andraplatsen till trots är jag ändå lite orolig för LHF, Inte målproduktionen den kompenseras med råge av urstark defensiv utan svaga publiksiffor. 4600 var den offeciella siffran igår men det kändes som att det var betydligt färre i hållen. Låt gå för att betalade åskådera väljer att stanna hemma men det har inte varit någon bra utveckling publikmässigt de senaste säsongerna. Föreningen gör vad den kan med alla möjliga rabatter, ståplats slumpas mer eller mindre bort men många väljer att stanna hemma. Inte bra i längden.

Omgång 16: Warulfven-Pölsan: salak höll nollan 60 minuter
Omgång 17: Warulfven-Gnaget: Salak höll nollan avslutande 19 min 17 sek
Omgång 18: MooDoo-Warulfven: Salak höll nollan 60 minuter
Omgång 19: Warulfven-Rögle: Salak höll nollan 60 minuter
Omgång 20: Pungen-Warulfven: Salak höll nollan inledande 5 min 30 sek

Summerar man ihop de där tiderna får man 204 minuter 47 sekunder vilket således nu lyfts fram som rekord.

Vän av ordning undrar ju hur de där matcherna kan räknas ihop. Salak silade ju mot Gnaget, hur kan han då få räkna in matchen från omgången innan?

Svaret är att eftersom det var wermlandsmästerskap i knyppling i den gredelina arenan på matchdagen den 27 oktober tillät förbundet Ulfven att köra matcherna sex dagar tidigare. Och därför spelades den innan matchen i omgång 16....

Nu börjar det likna fikon, eller hur? Jag hatar ofoget att tillåta flyttade matcher generellt, och se nu att det t o m får effekt här! Rätt löjligt, men inte oväntat när Warulfven är inblandad.

Det finns enligt mig bara ett sätt att se på saken. Om David håller nollan sexton minuter nästa match han står:

• har Salak det officiella rekordet hålla nollan tid i rad

• har Rautio hållt nollan längst tid i rad*

*om nu inte någon annan gjort det, eftersom man inte räknat så tidigare.

Dagen efter dagen efter dagen när Nobbe gick vidare till laget i den allra högsta ligan. Känns knepigt men alla de gamla hjältarna börjar bli till åren och fler kommer att förstärka Nobbes nya lag närmaste 10-20 åren.

I dagens Hockeysverige polemiserar Robert mot min diskussion om Rautios nolla i över tre matcher i rad. D v s utan att nämna att det är mot mina skriverier vilket skulle blivit knepigt, eftersom jag tror att det inte blir ett officiellt rekord. Men personligen tänker jag se det som ett rekord ändå, om nu David håller nollan drygt feton minuter nästa match han lirar.

Jag anser nämligen att den där tolkningen av "matcher i rad" är ålderstigen och säkerligen tillkommen längre tillbaka när det var andra tider och de flesta förstamålvakter stod samtliga matcher om de inte var skadade.

Men när man nu kört så får man väl fortsätta med det. Vore ju konstigt att reglera om för att sedan sitta och kolla igenom matchprotokollen för att hitta en vakt som kanske höll nollan fyra matcher i rad, men med fem matchers vila mellan varje match och dessutom bara luftades mot de absoluta bottengängen.

Trots detta tänker jag räkna rekord för Berguven om han slår Salaks färska notering. Kollar man på vaktsats räknar man som regel oberoende av om han var skadad eller vilat av annan anledning någon match.

Vaktens totala "% räddningar" räknas som 100 * antalet räddade skott på mål / totala antalet skott på mål oberoende av om han stått över någon match för skada eller annat.

Detsamma gäller för GAA (medeltal antal insläppta mål per 60 min). Och om vakten står endast typ 58 minuter per match räknas bara de 58 minuterna; inte den tid han lämnat isen för avvaktande utvisning eller för att laget vill förstärka med en utespelare i matchens slutskede etc. Detsamma gäller för sudd; då räknar man 65 minuter om den spelats till slutt eller exakt antal minuter till suddmålet satts.

I mina ögon blir det därför i analogi med ovanstående rimligt att när man uttalar sig om hur många minuter och sekunder i rad en målvakt hållt nollan (ja, just det; det är vare sig matcher eller perioder eller dagar eller säsonger i rad man talar om, utan exakta minuter och sekunder som en vakt varit på isen utan att bli målad på). räknar man bort tider då han inte befunnit sig på is eftersom han hoppat ut eller eftersom han stått över. Om David Rautio håller nollan sexton minuter nästa gång han spelar har han i mina ögon hållt nollan under alla de minuter i rad han hållt nollan och svårare än så är det inte.

Sammanfattningsvis tror jag inte att Rautio får ett officiellt rekord även om han håller nollan >16 minuter, men det bedömer jag mest bero på att de gamla reglerna säger så.

Dessutom kan man ju hänvisa till att det blir knepigt att räkna "streaks" om man accepterar borträkna när någon står över; typ spelare NN har fått poäng femton matcher i rad; det gjorde han under en serie av 25 matcher, men han stod över när laget mötte svårt mostånd. Jaja, så där kan man hålla på.

För att ta andra "lustiga" exempel. Anta att rekordet att hålla nollan i rad skulle vara exakt 240 minuter. Anta vidare att vakt XX hållt nollan i 180 minuter redan. En match till och han tangerar rekordet! Nu kommer den matchen. Vakten håller nollan i 58 minuter.

Då gör coachen ett Lehnerbyte. D v s han byter målvakt vid nedsläpp i motståndarnas zon. Tekning och avblåsning två sekunder senare. Ett nytt Lehnerbyte och vakten håller nollan matchen ut. Men chans på rekordet är kört eftersom han inte stått i rad? Jo, det är nog kört.

Gör han en armbollsbyte i samma läge, dvs byter vakt för en straff och byter in igen? Där ryker också rekordet.

Tar han ut vakten 20 sekunder under avvaktande utvisning för motståndarna? Då blir det säkert fortsatt chans, men de 20 sekunderna räknas bort. Skulle motståndarna få mål medan vakten är ute (dvs självmål i den tomma buren) räknas det säkert också bort.

Så sannolikt kan man utgå från att officiellt ska då räknas exakt det antal minuter som målvakten är på isen samt: om vakten går ut från isen räknas den tiden bort, men om vakten går ut och en annan vakt går in, även om det bara är för 2 sekunder så stnnar rekordräkningen.

Låter ju rimligt. Ponera då att målvakt XX stått och hållt nollan tre matcher i rad och sedan, i nästa match anmäls som förstemålvakt men av någon mysteriös anledning väljer laget att spela med sex utespelare och ingen vakt hela matchen och förlorar den med 5-55. I nästa match går vakt XX in och håller nollan. Och....då har han hållt nollan fyra matcher i rad

När man drar ut konsekvenser i det orimliga blir det ofta knepigt. Jag tror att man helt klart kommer att räkna officiella "minuter och sekunder nolla i rad" som man väl alltid gjort, dvs vakten tappar räkning för streaks om en annan vakt går in en sekund eller en match eller annat.

Men det blir underligt att se det så också. Ponera att David står 27 matcher i serien och de går exakt tre perioder och han håller nollan i samtliga; dvs 27 x 60 = 1620 minuter i rad (eftersom JG stått varannan match). Officiellt har då Berguven hållt nollan 60 minuter i rad.

Kanske man bättre när det gäller vakter skulle räkna "lagets vaktande" - jo, sådan stats finns också - som exakta matcher i rad - medan för vaktens vaktande räknar man den tid han vaktar?