Luleå HF

115802 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1562629

Sv: Gott & Blandat i hockeyvärlden

Viktor Fasth!

Kalixgrabben som gick hockeygymnasiet i Luleå. På den tiden inte tillräckligt stark att ta spada bland Luleå Hockeys junisar men spelade i Luleås andralag, Brooklyn Tigers. Därefter stretat på lite bättre år efter år, men från avstånd trodde man inte han skulle nå så högt. Kanske Allsvenskan, kanske divisioner under.

Men Fasth ville annorlunda. Inspiratören Jarmo Myllys hade satt sådana spår i Viktor som arbetade vidare. Och han tog några år i lag långt ner, imponerade, fick bättre chanser, tingsryd några år, togs till växjö tre år. 

Och där, i Växjö lyfte han rejält. Säsongen 2009-2010 punktmarkerade jag vakterna i Allsvenskan, bl a för att Luleå Hockeys David Rautio som vandrat runt i Bofors, Almtuna, Lillehammer då hade kommit till Oskarshamn där han imponerande starkt. Allsvenskan det året hade härliga vakter som nådde fina resultat - och bäst av alla var Viktor Fasth.

Växjö nådde kvalserien, men var väl där chanslösa det året, övriga lag var alldeles för starka. I sista matchen spelade Roger Melins Gnaget mot Växjö på ett fullsatt Hovet, 8000 pers. Gnaget behövde bara vinna matchen för att vara klara för elitserien och under publikstödet öste man på mot Växjömålet. Men där stod Viktor Fast i vägen för allt. Puck efter puck, minut efter minut, period efter period. Det imponerande var inte bara att han stod i vägen för allt utan en helt sagolik förmåga att aldrig ge några returer.

Nå, Gnaget lyckades måla i slutet av matchen och gick till elitserien. När det var klart åkte man till Växjö och signade Viktor Fasth, klokt beslut.

Väl i Elitserien, med Viktor Fasth vid spaden, blev Gnaget kvar och trummade sig med nöd och näppe till slutspel följande två år. Väl där slog man ut seriesegrarna, först HV nästa år Luleå. Att Gnaget hade den omöjlige Fasth i målet netydde allt; det gjorde att utespelarna var beredda att som lag vara bättre än sammanlagda summan av de enskilda spelarna.

Vidare i karriären?

Viktor erbjöds att tvåvägsåka över till NHL efter första året hos Gnaget. Inom parentes sagt gick ju Fasth och utsågs till VMs bäste vakt också. 

Men Viktor tackade nej till NHL. Med det kontraktet och med kunskap om hur svenska vakter normalt förväntades köra i AHL och väldigt få fick högre chans insåg Viktor att den troliga framtiden på andra sidan Atlanten skulle innebära sämre lön och sämre villkor än han hade haft när han vaktade buren i Tvåstads Cobras i svenska division två.

Så Viktor sa: Tack, men nej tack. Snyggt!

Nästa år kom Anaheim tillbaka och erbjöd envägs, Viktor fick 6,3 miljoner för att spela för Anaheim / AHL-laget säsongen 2012-2013.

OK, jag kommer sa Viktor. Väl där, blev det lockout. Viktor fick inga pengar, fick inte spela, fick ingen chans. Han återvände till Sverige. Hockeyligan släppte inte ens in honom hos Gnaget så han lirade ett tag i sin gamla klubb, Tingsryd. Kul för Tingsryd att ha Viktor igen, efter fem år i "förskingringen".

Men så blev det NHL och Viktor åkte över. Nu hör det till saken att Anaheim hade en tydlig förstamålvakt, duktige schweizaren Jonas Hiller, men Fasth var beredd göra sitt som båsdörrvakt i NHL, om han inte skeppades ner.

Så skadades Hiller och Fasth fick ta förstaspaden. Och gjorde succé.  Och gjorde succé. Och gjorde succé. Och gjorde succé. Och gjorde succé. Och gjorde succé. Och gjorde succé. Och gjorde succé.

Yep, Anaheim vann åtta matcher i rad med Fasth vid spaden. Han spelade skitbra - Fasth-nivå - match efter match och flera av de vunna matcherna vann Anaheim fastän motståndarna varit det bättre laget, men de hade ingen Fasth i målet:-)

Senast kunde Fasth i match nio satt tangerat NHL-rekord för nya vakter genom att vinna nio matcher i rad. Men nu fick Hiller gå in och gjorde en utmärkt match. Fast får stå igen, var så säkra, och har då chans både att tangera och sedan sätta nytt rekord. Vi får se.

Anaheim har nu begripit vad de fått. Och erbjuder Fasth kontrakt för ytterligare två säsonger. OK, säger Fasth. Förståsigpåare menar att skulle han väntat kunde han kanske tecknat mycket bättre avtal med andra klubbar i konkurrens efter den här säsongen men Fasth är lugn. Jag trivs i Anaheim, jag är helt nöjd med vad de erbjudit. För säsongen 2013-2014 får Fasth 15,1 miljoner, för säsongen 2014-2015 får han 21,4 miljoner. 

Vad ska man säga? En askungesaga blir sann. En historia som tagen i gamla Buster eller Rekordmagasinet. 

I arvet efter Jarmo Myllys skrivs nu ett nytt kapitel: arvet efter Viktor Fasth, som kommer att vara inspiratör för pojke efter pojke för att visa att om du tror på dig själv och är beredd att inte ge upp utan göra vad som krävs träning efter träning, dag efter dag, år efter år - då kan du lyckas! Se bara på Viktor Fasth!

Kommentera